Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu

Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 6. 2014 03:00 28

Seznam kapitol

1. Úvod: Haswell Refresh 2. Haswell Refresh ve slajdech 3. Intel Core i7-4790K 4. Testovací systém 5. Syntetické testy: paměti 6. Syntetické testy: výpočetní operace 7. Praktické testy I.: komprese, multimédia 8. Praktické testy II.: Photoshop, Excel, šifrování, Java
9. Praktické testy III.: 3D rendering + Multitask 10. Systémový test: PC Mark 7 11. Herní testy: Hry, Dos Box, PhysX 12. Spotřeba a teploty 13. Shrnutí výkonu 14. Přetaktování 15. Hodnocení a závěr...

Před rokem Intel uvedl na trh čipy s jádrem Haswell (Core i7-4770K), nyní oživuje svou nabídku několika procesory s jádrem Haswell Refresh. Dnes otestujeme nejvyšší model, první procesor Intelu se základním taktem (nad) 4 GHz. Potvrdí se avizované lepší vlastnosti a přetaktování, nebo šlo o plané sliby?

Reklama
Ve stejném období loňského roku uvedl Intel Haswell, čtvrtou generaci architektury Core. Na můj vkus je těch modelů s architekturou Core (Bridge) už krapet moc. Chtělo by to změnu, pokud se podíváme na čip první a čtvrté generace, u jádra jsme se nedočkali žádných zásadních změn. Spíše naopak, procesorová jádra se dočkala jen malých změn a vylepšení. Nejvíce pokročila grafická část, úsporné funkce a výbava čipu.

Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Po stránce výpočetní je kromě nových instrukčních sad dopad příchodu novějších modelů na koncového uživatele malý. Stačí se podívat na náš test, kde jsme testovali čipy první, druhé a třetí generace Core proti sobě na stejných taktech. Rozdíly ve konu byly opravdu malé. Haswell a Haswell Refresh pokračuje v tomto trendu. Intel dneska už nic (nikdo) nenutí, aby byl kreativnější, nikdo jim nešlape na paty, po výkonové stránce vývoj procesorů v podstatě stagnuje a každá uváděná generace je v tomto ohledu nudnější a nudnější. Děkujeme alespoň za Haswell-E, který je toužebně očekávanou náhradou současného highendu. Sám do něj vkládám velké naděje a těším se, že po letech upgraduju z patice LGA 2011 na DDR4 a patici LGA 2011-3.

O problematickém výrobním procesu se 3D tranzistory jsme hovořili v každé recenzi 22nm procesoru z produkce Intelu. Intel je sice s tímto procesem ze všech nejdále, není ale ani tak to není ideální. Prvním důsledkem neodladěné výroby byly čipy Ivy Bridge, které se proti předchozí generaci značně zahřívaly a nešly dobře taktovat. K tomu se přidal snížený zájem o desktopové počítače jako takové a Intel to významně pocítil na prodejích i tržbách.

Haswell v podobném trendu pokračoval a s taktováním je na tom často ještě hůře než Ivy Bridge. Komunita nadšenců byla zklamaná a mnohým stálo za to přijít o záruku a alespoň trochu si pomoci výměnou pasty pod rozvaděčem tepla a jádrem. Ještě v létě loňského roku Intel stále sliboval Broadwell-K do patice LGA 1150 jako náhradu Haswellu. Sen se poté rozplynul, 14nm proces zatím nejde podle představ výrobce, táhnou se problémy z 22nm výroby a přibyly další. Nakonec Intel letos uvede Broadwell alespoň v úsporných čipech, většinou přímo pájených na desku. Roadmapa se tedy v tichosti změnila a objevil se Haswell Refresh.

Jaký tedy je Haswell Refresh co od něho čekat? Pokud se po vlně optimistických zpráv, které kolovaly před vydáním, těšíte na taktovatelný zázrak, asi budete dost zklamaní. U několika uvedených modelů jsou jen kosmeticky upravené frekvence, nepočítejte tedy se žádnou významnou změnou ve výkonu ani spotřebě. Jediný čip, který stojí za pozornost je nejvyšší model Core i7-4790K s taktem 4 GHz a vyšším. Ten zvedá výkon výrazně. Zajímavé je i odemčené Pentium, ale o něm až někdy příště.

U procesorů z rodiny Haswell Refresh nejde ani o nový křemík a ani o nějaké zásadní úpravy jádra, zkrátka jsou to v podstatě tytéž procesory z loňska s novými názvy a jinými takty. Vyšší frekvence o 100 MHz ale nestojí ani za řeč. Intel potřeboval uvést „něco“, aby mohl uvést i nové čipsety řady 9, které přinášejí ze základních technologií v podstatě jenom SATA Express. Původně dokonce chtěl funkcionalitu Haswell Refresh uměle omezit BIOSem na starších deskách, aby si zákazníci museli koupit nové desky. Proti tomu se ale překvapivě postavili i výrobci základních desek, kteří přinesli aktualizované BIOSy pro starší modely.

Intel Core i7-4790K: První 4GHz procesor Intelu v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Intel ví, že Haswell Refresh je stokrát nastavovaná kaše a roční plánovaná životnost této platformy bude snad narušena hned na jaře příštího roku čipem Broadwell-DT (K) do patice LGA 1150, u něhož doufejme konečně dojde k nějakému posunu ve výkonu. 

Osobně se domnívám, že procesory budou ale zřejmě alespoň z počátku „prémiové“, bude jich málo a budou dost drahé, zkrátka takové exkluzivní zbožíčko na ždímání kapes nadšenců. Přetaktování bude podle mě hodně slabé, s největší pravděpodobností ještě horší než u Haswell. Základní takty by ale mohly být vysoké a s nimi i výkon. Do té doby bude nejvýkonnějším čipem pro patici LGA 1150, procesor Core i7-4790K, který dnes testujeme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama