Návod: jak vyždímat maximum z AMD Trinity na desce Asus
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Návod: jak vyždímat maximum z AMD Trinity na desce Asus

Návod: jak vyždímat maximum z AMD Trinity na desce Asus

Michal Šimonek

Michal Šimonek

8. 1. 2013 03:00 21

Seznam kapitol

1. Trinity především 2. Důležité pojmy a fakta pro ladění Trinity 3. Další pohled do útrob, aneb nastavení BIOSu I. 4. Nastavení BIOSu pro OC 5. FM2 highend v podání Asusu 6. Představení základní desky 7. Detaily základní desky 8. Popis napájení a jednotlivých čipů desky 9. Softwarová výbava
10. Testovací sestavy a výběr testů 11. Měření výkonu, benchmarky procesoru I. 12. Měření výkonu, benchmarky procesoru II. 13. 3DMarky 14. Herní benchmarky a hry 15. Provozní vlastnosti a přetaktování Trinity 16. Zajímavosti ze světa přetaktování 17. Závěrečné zhodnocení desky

AMD Trinity vyšlo teprve před nedávnem a už nyní víme, že bude stěžejní platformou i po celý příští rok. Půjčili jsme si proto desku Asus F2A85-V Pro, osadili ji procesorem A10-5800K a zkusili, co dokáže. V dnešním článku tak najdete nejen návod pro odladění Trinity na maximální výkon, ale i kratší recenzi velmi povedené desky.

Reklama

O procesorech Trinity bylo napsáno vše podstatné napříč internetem a také pochopitelně nechyběla naše vlastní recenze od Aleše. Ten v ní zmínil, že chystáme článek o taktování a vylaďování AMD Trinity, ke kterému se dnes dostáváme. V rychlosti si nejprve připomeneme samotné procesory a čipsety pro socket FM2.

Procesory „Trinity“

Ačkoli procesory AMD Trinity byly vydány teprve v říjnu letošního roku (2012), finální kusy opouštěly linky už během lednových týdnů stejného roku! AMD tedy nebylo nyní nijak opožděno s vývojem procesorů, ale čekalo se na vyprodání objednávek s předchozími APU Llano. Nyní máme k dispozici šestici APU Trinity. Dva nejnižší modely jsou dvoujádra, zbylé jsou čtyřjádra. K tomu poté figurují i dva procesory s uzamčenou grafickou částí, které spadají pod Athlony. Ačkoli na obrázku uvedeno není, existuje i Sempron pro patici FM2.

Návod: jak vyždímat maximum z AMD Trinity na desce Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný procesor Trinity disponuje více než 1,3 miliardami tranzistorů, a včetně jeho grafického jádra je velikost die kolem 246 mm². Protože Trinity vychází z architektury Bulldozer, má základní stavební jednotku jeden modul. Ten obsahuje dvě jádra, společně sdílenou L2 cache a pochopitelně i zde je stejně jako u Bulldozeru sdílená FP jednotka. V samotných jádrech došlo k nějakým změnám a mají přiřazené kódové značení "Piledriver", jímž přísluší 32nm technologie výroby.

Návod: jak vyždímat maximum z AMD Trinity na desce Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváme na samotné rozložení die, všimneme si, že téměř polovinu zabírá část pro integrované grafické jádro. Jeho součástí je také HD Media akcelerátor pro přehrávání videí a jejich konverzi. Dále je tu komunikační grafický paměťový řadič. Grafické jádro spadá pod VLIW4 architekturu, kterou můžeme vidět u moderních AMD karet současné a nedávné doby. Podpora DX11 je samozřejmostí, podpora tří zobrazovacích zařízení v režimu Eyfinity také. Grafický čip u nejvýkonnějšího modelu HD 7660D má kmitočet jádra na 800 MHz.

Samotná procesorová část obsahuje paměťový řadič (respektivě na procesor je navázán tento řadič), který nativně umí 1866 MHz paměti, taktéž i paměti s velmi nízkými hodnotami napětí - 1,25 V. Každý modul procesoru disponuje svou vlastní L2 cache o velikosti 2 MB. V die u procesorové části nalezneme také PCIe linky, zobrazovací digitální rozhraní a hlavně inovovaný unclock. Ten je nazvaný jako integrovaný jednotný northbridge (UNB), komunikuje nejen s procesorem, ale pomocí GMC i s grafickým jádrem. I tak jej lze tweakovat stejně jako například u Phenomů. Má tedy svou GPU (GNB) část a procesorovou část (CNB).

Návod: jak vyždímat maximum z AMD Trinity na desce Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvýkonnější model procesoru je A10-5800K, který v dnešním článku použiji pro ukázku taktování. Základní takt činí 3800 MHz, v případě maximálního turba vyskočí až na 4200 MHz. V praxi se frekvence v defaultu pohybuje neustále mezi 3800-4200 MHz. To vše závisí na náročnosti aplikace a celkového vytížení čipu jak po procesorové, tak i grafické stránce.

Čipset

Pro patici FM2 existují celkem tři čipsety. Dva známe z loňského roku pro APU Llano a socket FM1. Těmi jsou A55 a A75. Tyto čipsety se tak dočkaly svého využití také na nové platformě Virgo FM2. Nově jsme se dočkali vyššího A85X. Procesor s jižním můstkem komunikuje skrze sběrnici UMI. Většina PCIe linek je součástí procesoru, FCH má další 4 linky PCIe x1 a dokáže obsloužit například až 8 SATA/eSATA 6G portů, 4× USB 3.0 a 10 USB 2.0 atd. FCH zprostředkovává skrze převodník i analogový signál. V čipsetu je také integrován generátor taktu, to může být limitujícím faktorem při taktování sběrnice, jelikož ovlivní veškeré ostatní výstupní zařízení a jejich možnou nefunkčnost. Nechybí ani komunikace s IO. Poslední podstatnou věcí čipsetu A85X, kterou nesmíme opomenout, je podpora AMD CorssfireX (2x 8 PCIe 2.0) a rozšířený RAID standart.

Návod: jak vyždímat maximum z AMD Trinity na desce Asus
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama