Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?

Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

1. 12. 2011 02:00 39

Seznam kapitol

1. Levnější a přesto drahý 2. Intel Core i7-3930K 3. Jak funguje Turbo Boost 2.0 (Ci7-3930K) 4. Testovací systémy 5. Syntetické testy – paměti 6. Syntetické testy – výpočetní operace 7. Praktické testy I. – komprese, multimédia 8. Praktické testy II. – PS, Excel, šifrování disku, JS
9. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 10. Systémový test – PC Mark 7 11. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 12. Měření spotřeby 13. Shrnutí výkonu 14. Přetaktování 15. Srovnání výkonu na 4,2 GHz 16. Zhodnocení a závěr

Nejvýkonnější model high-end procesorů rodiny Sandy Bridge-E jsme si už představili, s cenovou hodně přes dvacet tisíc šlo ale o hodně drahou legraci. Dnes vám představíme druhý, významně levnější model. Má odemčený násobič, jen o málo nižší výkon a za cenu pod třináct tisíc korun je to zcela jasná volba.

Reklama

Co si budeme povídat, Intel uvedl Core i7-3960X jako nejvýkonnější procesor do desktopu vůbec. Každý by ho chtěl, ale jen málokdo na něj má zbytečných 24 000 Kč s DPH. Kdo tvrdí, že ho nechce, tak lže, a nebo na něj nemá. První věty berte jako nadsázku, realita není takhle přímočará a jednoduchá. Pokud ale přistoupíme na toto jednoduché vnímání světa a potřeb, lze shrnout uživatele (nadšence) do několika málo skupin.

První je absolutní nadšenec, jenž novinku bez váhání kupuje, ať to stojí co to stojí. Těchto šťastlivců se zbytečnými čtyřiceti tisíci za procesor a desku je ale pouze pár desítek v republice. Druhá skupina je nadšenec co by samozřejmě procesor chtěl, bohužel na něj ale nemá tolik peněz. Takoví pak hlásají „zbytečnost této investice“ po všemožných diskusích na webu. Obhajují svůj nákup střední třídy, kdy jim dle jejich slov novinka nepřinese žádný benefit v jimi používaných aplikacích. Třetí skupinou je uživatel, který uznává výkon čipu, tento procesor skutečně ale nepotřebuje, stačí mu jeho stávající systém a zmíněnou částku umí dle svého názoru využít lépe než k nákupu nové platformy. Tím výčet nadšenců v podstatě končí. Jak vidíte, mezi těmito vyjmenovanými skupinami Intel mnoho čipů neprodá. Naštěstí jsou tu movití hráči a profesionálové, pro něž je tato platforma požehnáním.

Aby ale Intel více rozšířil tento high-end i mezi výše zmíněné nadšence, uvádí i druhý čip Core i7-3930K s podstatně nižší cenovkou. A dle mého názoru se jednou stane hitem, hlavně až na začátku příštího roku klesne jeho současná startovní cena. Procesor Core i7-3930K totiž nabízí jen o kousek nižší výkon než vlajková loď Core i7-3960X. Má také plně odemčený násobič a jde skvěle taktovat. Stojí ale o víc než 12 000 Kč méně a při své ceně vlastně nabízí skoro to samé, co jeho dražší sourozenec.

Intel Core i7-3930K – výkonný Sandy Bridge E pro masy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno, Core i7-3930K je v mnoha směrech téměř jako dražší Extreme verze. Má ale samozřejmě o 100 MHz nižší frekvence, včetně nejvyššího Turba. Také disponuje menší L3 cache. Nás bude kromě výkonu v základu také zajímat právě přínos menší L3 cache. Osobně si myslím, že právě menší cache bude mít na výkon minimální vliv, rozdíl v kapacitě není zas tak velký.

Core i7-3930K je dobrou levnější alternativou pro počítače nadšenců, hráčů a prostě všech co chtějí výkon bez kompromisů. Troufnu si říci, že pokud máte Multi-GPU řešení ze dvou nebo více grafických karet, X79 Express a nový procesor prostě mít musíte. V některých hrách je nárůst výkonu vysoký. Ostatně se vám to brzy chystáme ukázat v dalším článku zaměřeném na herní výkon procesorů do LGA 2011.

Dnešní recenzí tedy splníme povinnost ukázat vám výkon a možnosti obou nových procesorů. Poté se už vrhneme na další zajímavosti a testy. Čeká vás lahůdková recenze osmijádrového Xeonu

E5-2687W, který

vám bezesporu ukážeme jako první na světě. Také nabídneme pohled na herní výkon včetně nejpodstatnějšího měření výkonu ve SLI. Následovat bude příručka pro přetaktování a recenze dalších čtyř základních desek s LGA 2011. Do konce roku se tedy high-endu budeme věnovat ještě několikrát. Jelikož procesor Core i7-3930K má opravdu co nabídnout, nebudu úvod déle protahovat – podívejme se společně na něj.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama