AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)

AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 10. 2011 04:00 97

Seznam kapitol

1. Úvod – konečně jsme se dočkali 2. Mýty a fakta o Bulldozeru 3. AMD FX-8150 a FX-8120 4. Jak funguje Turbo 2.0 5. Vliv rozložení zátěže na výkon 6. Škálování výkonu a vliv taktu CPU-NB 7. Testovací systém 8. Syntetické testy – paměti 9. Syntetické testy – výpočetní operace 10. Praktické testy I. – komprese, multimédia
11. Praktické testy II. – Photoshop, Excel, šifrování, JS 12. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 13. Systémový test – PC Mark 7 14. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 15. Spotřeba a teploty 16. Shrnutí výkonu 17. Přetaktování 18. Herní výkon – ochutnávka 19. Zhodnocení a závěr...

Po dlouhých rocích vývoje a několika odloženích nám AMD dnes představuje řadu procesorů FX. Jde o zcela novou dosud nevyzkoušenou architekturu vytvořenou zejména pro vícevláknové úlohy a serverové nasazení. Obstojí žhavá novinka proti konkurenci současných procesorů? A jak si poradí ve hrách i běžných aplikacích?

Reklama

Pokud sledujete situaci na trhu procesorů déle než pár posledních let, tak samozřejmě víte, že architekturu Bulldozer AMD vyvíjí zhruba pět let od roku 2006. V tomto článku jsem se historické sondě věnoval více, dnes zopakuji jen to nejhlavnější. AMD představilo architekturu Bulldozer veřejnosti v roce 2007, tehdy jen jako koncepci v ranném stádiu vývoje. Uvedení nás mělo čekat v roce 2009. Tehdy měl Bulldozer soupeřit s architekturou Nehalem, souhrou okolností se ale vydání zpozdilo. A to rovnou o tři roky, do letošního podzimu.

Důležitý je fakt, že nápad a struktura procesoru se od prvotních prezentací nezměnila. Už tehdy mělo jít o dvojici „menších“ procesorových jader se sdílenými prostředky. Základní kámen byl tedy položen už dávno a vytrval do současnosti. Samozřejmě, spousta věcí se postupem času měnila a přepracovala, základní koncepce je ale původní. Ptáte se proč vlastně Bulldozer tehdy nevyšel? Důvody jsou ekonomické. AMD tehdy v roce 2007 právě uvádělo první Phenomy, jež vyvíjel jiný tým než Bulldozer, kdy obě architektury vznikaly současně. První Phenomy byly ale fiaskem, TLB chyba a smutný výkon dostal výrobce do velkých problémů, kdy místo generování zisků z prodeje museli investovat miliony do opravy chyb v architektuře a výrobě, a urychleně uvést Phenom II. Práce na Bulldozeru se zastavily.

Zhruba po roce přišly na svět Phenomy II. V tu dobu se měl na start ale pomalu chystat Bulldozer, díky zpoždění jej ale Phenom II vlastně nahradil. Bohužel na vývoj Bulldozeru nebyly peníze a byl už v roce 2008 dočasně zastaven na neurčito. Phenomy II měly úspěch a AMD zjistilo, že mnohem levnější bude vylepšovat Phenom II, než se opět vrhnout na dokončení Bulldozeru. Zatím pro to nebyl důvod. Phenom II na Nehalem sice nestačil, zaostával za ním ale v ještě akceptovatelné rovině. V tu chvíli bylo jasné, že původní návrh nestačí jen oprášit, ale je nutné provést změny. Intel totiž uvedl levnější Westmere, jež výkonu Nehalemu sekundoval při výrazně nižších nákladech na výrobu. Čas Phenomů II se začal pomalu naplňovat.

Někdy v druhé polovině roku 2009 tedy opět nastartoval projekt Bulldozer, zatím asi jen v simulacích a na papíře. Hlavní rysy byly předělány, funkce doplněny, schéma dostalo finální podobu. Uvedení mělo proběhnout někdy v roce 2010, což potvrdilo AMD na konferenci Analyst Day v roce 2009. Bohužel papírové simulace a teoretické schopnosti čipu se v praxi ukázaly jako zcela rozdílné. Výkon byl zkrátka na současné konkurenční čipy slabý. Proto byl návrh v roce 2010 ještě jednou „překopán“. První samply s finálním výkonem se dostaly z linky někdy před koncem roku 2010. O tom svědčí fakt, že tajné nástroje AMD hovoří o pre-podpoře pro Orochi poprvé v lednu 2011.

AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste četli důkladně, je vám tedy jasné, že téměř finální verze procesorů AMD FX (Bulldozer) byla hotová už v lednu tohoto roku (první ES samply), na trh přichází o deset měsíců později, což nám dává jasný signál, jak těžký porod to byl. Jen pro zajímavost, můj první B0 ES sample byl vyroben v květnu letošního roku.

POZOR! Zde musím vysvětlit, jak to při výrobě chodí. Pokud je hotový návrh čipu (tapeout), zadá se do výroby. Jako první vznikají pre-ES (Alpha) čipy bez revize, těch může být i celá řada. Většinou jsou na nízkých taktech, mohou mít i vypnuté některé komponenty. Pokud jsou nalezeny chyby, jsou odstraněny a přejde se do fáze ES1/ES2 revize Ax. To už bývají plně funkční čipy se vším všudy, na nízkých taktech i různě omezené (nemusí být). Následuje před QS fáze, kdy máte zcela finální čip bez řádného ID, ale již plně funkční. Frekvence bývají nižší. To je právě případ B0 revize AMD FX. Dále už následuje pouze finální ES fáze QS. Z ní vzejdou QS (Qualification Sample), jež mají vše naprosto shodné s finálními kousky. To jsou čipy revize B2 s ES v názvu. Tyto procesory plně reprezentují Retail verzi a výkon. Dále už následuje pouze produkce a finální výrobek.

Problémy s výtěžností se táhnou celý rok a ještě nějaký měsíc budou pokračovat. Už dnes je původní Bulldozer zastaralý, jelikož je v tuto chvíli v podstatě rok starý. Více si o tom povíme v příští kapitole, kde rozebereme různé záhady a mýty kolem Bulldozeru a mnoho informací bude jistě hodně zajímavých. Vzhledem k výše popsanému, není tedy nic divného, že AMD už hovoří o jeho nástupci (Piledriver), jež se většinou uvádí rok po svém předchůdci.

AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

Po mnoha odkladech, kdy jsem dostal oficiální datum uvedení do mailu třikrát, a pokaždé se opět zrušilo, nastal dnes den, kdy jde AMD s architekturou Bulldozer na veřejnost. Jak zjistíte v dnešním článku, bude se v jistém směru opakovat analogie s prvními Phenomy, o tom ale až dále v článku a závěru. Co nás tedy v recenzi čeká? Nejprve se podíváme na promo slajdy a něco si k nim povíme. Poté nás bude čekat krátká kapitola, kde se pokusím objasnit několik otázek kolem Bulldozeru a také uvést na pravou míru některé omyly a mýty kolující webem.

Následovat bude samozřejmě náš test ve všech testovacích aplikacích. Důkladně se také podíváme na Turbo Core 2.0 a zkusíme, jak se výkon Bulldozeru změní, pokud zatížíme nebo naopak nezatížíme jeho konkrétní jádra. To nám ukáže, jak efektivní jsou dvě malá jádra a sdílené prostředky. Nezapomeneme ani na přetaktování, měření spotřeby a herní výkon. Ten si dnes ukážeme jen zběžně, zítra vás ale bude čekat druhá část testu s důkladným prověřením herního výkonu včetně zapojení SLI. Také se podíváme na srovnání architektur, kde porovnáme výkon Phenomu II, AMD FX a Core i7-2600K na stejných frekvencích.

AMD FX ve slajdech

Ano, marketingové slajdy to je moje. Ani v tomto případě vás o ně nepřipravím a podívejme se společně, co nám chce AMD o nejnovějším zástupci rodiny FX sdělit. Z rozsáhlé prezentace jsem vybral pouze čtveřici obrázků, stejně tuto prezentaci znáte z úniku na web před několika týdny.

AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

První slajd říká, že AMD uvádí první osmijádrový procesor do desktopu. Jak uvidíme v průběhu recenze, mělo by si zde marketingové oddělení udělat reparát. Označení osmijádro totiž procesorům FX spíše škodí vzhledem k jejich výkonu. Každý od osmijádra očekává gigantický výkon a ne dorovnání čtyřjádrové konkurence. Lepší by bylo čtyřmodulový procesor, ovšem to by se špatně vysvětlovalo, osmijádro vypadá lépe. AMD slibuje vysoký výkon pro hraní ve vysokém rozlišení, novou architekturu, odemčený násobič a výhodu platformy jednoho výrobce.

AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý slajd ukazuje Turbo Core ve druhé verzi. My se samozřejmě s tímto obrázek nespokojíme a ukážeme vám Turbo v praxi se vším všudy, včetně různých scénářů zátěže procesoru.

AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD má ve zvyku celou platformu vždy nějak nazývat. Procesor AMD FX společně s Radeonem HD 6000 a čipsetem RD990FX dávají dohromady platformu Scorpius. Spojením všech komponent získáte vyvážený herní stroj jež byl na kompatibilitu předem testován. V dnešní době ale už nebývají s komponenty různých výrobců problémy.

AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední slajd nám ukazuje balení procesorů. Jak už víte, nejvyšší model bude pravděpodobně prodáván v kovové krabičce. Osobně jsem ale na vlastní oči viděl tu samou – papírovou. Co nakonec najdeme v obchodech je otázka, na níž zjistíme odpověď až později. Původně AMD slibovalo dostupnost v polovině října, v této chvíli se ale oficiálně dostupnost posouvá až na listopad. Situaci budeme sledovat a pokud budou čipy naskladněné, jistě se to naši čtenáři dozví.

AMD Bulldozer – procesory FX-8150 a 8120 v testu (1/2)
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr ještě pohled na první vlnu modelů. Těch bude časem sedm, nyní ale na trh přichází pouze první trojice z nich. Příští rok na jaře by se pak měl objevit nejvýkonnější model FX-8170 se základní frekvencí 3,8 GHz a Turbem 4,3 GHz. Na něj je ale ještě dost času.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama