Tři rychlé čtečky paměťových karet s  USB 3.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Tři rychlé čtečky paměťových karet s USB 3.0 v testu

Tři rychlé čtečky paměťových karet s USB 3.0 v testu

Matěj Šimák

Matěj Šimák

20. 9. 2011 03:00 8

Seznam kapitol

1. USB 3.0 - datové rozhraní budoucnosti 2. Souhrnné představení testovaných čteček a karet 3. Kingston Media Reader USB 3.0 4. MSI Star Reader USB 3.0 5. PremiumCord All-in-one USB 3.0 6. Ukázky z testů SD karty
7. Ukázky z testů CF karty 8. Testy - SD karta 9. Testy - CF karta 10. Vliv kabelu na výsledky testů 11. Cena, hodnocení a závěr

Není jich mnoho, ale na trhu už jsou. Zvládají mnohem rychlejší datové přenosy, ač to v tomto směru u nich zase takový posun jako u jiných zařízení není. I tak nás ale těší, že můžeme data číst tak rychle, jak jen karty dovolí a nejsme v ničem omezováni pomalým zastaralým konektorem. Řeč je o čtečkách karet s rychlým rozhraním USB 3.0.

Reklama

Datové rozhraní USB 3.0 už je na produktech používáno skoro dva roky. To je přibližně čas, kdy se poprvé objevilo na základních deskách, které jsou základem pro široké uplatnění dalších zařízení. Pomineme-li interní PCI (PCI-E) karty a podobná neintegrovaná řešení, tak kdyby nebylo USB 3.0 na základních deskách, neměli bychom kde lehce využít rychlé externí disky, flash disky a další zařízení, která si začala tento standard pomalu osvojovat. Zde je vhodné zvýraznit slovíčko pomalu.

Ač jsme na další verzi USB čekali přes 10 let, není její rychlost rozšíření úměrná době, po kterou jsme spílali na omezení přenosové rychlosti 30 MB/s u USB 2.0. Ale proč? Aspektů je více. Počátkem už bylo to, že ač byl USB 3.0 standard hotový na konci roku 2008, objevil se na více zařízeních až v roce 2010. Zda to bylo úmyslným zpomalením osazení od výrobců z důvodu finanční krize, kdy lidé nebyli lační po technologických novinkách a spíše si drželi peníze u sebe, či to bylo spíše z důvodu problémů s ovladači a přídavnými řadiči od jejich výrobců, to je už dnes jedno.

Tři rychlé čtečky paměťových karet s  USB 3.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Až v tomto roce se začala objevovat zařízení podporující USB 3.0 ve větším množství. Zde ještě malá odbočka k označení. Už v několika případech jsem viděl v diskuzích záměnu názvů, a proto je na místě uvést, jak to opravdu je. USB 2.0 se jiným názvem označovalo jako Hi-Speed USB, což je v dnešní době úsměvné, ale před 10 lety to tak opravdu bylo. Nové USB 3.0 je označováno jako SuperSpeed USB, jak vidíte z obrázku. Více je možné se dozvědět přímo na stránkách standardu usb.org, obecněji a v češtině třeba na wikipedii.

Před měsícem se na blogu Microsoftu objevila zajímavá informace o vytváření velké podpory rozhraní USB 3.0 v nových Windows 8. Informace o tom, že USB 3.0 je oproti USB 2.0 desetkrát rychlejší a má vylepšený power management, takže si nebere tolik energie, už známe. Podle předpovědi Microsoftu však až v roce 2015 bude mít každý nový počítač osazení USB 3.0 konektory.

Tři rychlé čtečky paměťových karet s  USB 3.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozitivní je, že už v roce 2013 by USB 3.0 mělo mít 90 procent nových počítačů, v roce 2012 přibližně 50 procent. Vše tedy z hlediska rozšíření není zase není tak černé, jak se zdálo. Microsoft dle zmíněného článku pracuje na tom, aby ve Windows 8 bylo maximálně využito potenciálu USB 3.0. Musí zajistit plnou kompatibilitu, protože předpokládá, že už v roce 2012 bude na trh dopraveno půl miliardy zařízení s USB 3.0. v roce 2013 už celá miliarda.

Tři rychlé čtečky paměťových karet s  USB 3.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tuto skutečnost dokumentuje druhý graf z blogu, který ukazuje počet zařízení na trhu s daným typem USB. Nemusím ani připomínat, že vzhledem ke stálému používání i rozhraní USB 1.1 je konektor USB 3.0 zpětně kompatibilní se staršími verzemi stejně jako SATA 6Gbps se SATA I a SATA II. Situaci s rozhraním USB 3.0 a jeho dalším rozvojem jsme si nastínili. Po krátkém videu o jeho výhodnosti se pojďme podívat, které čtečky paměťových karet s USB 3.0 budeme dnes testovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama