fox-cult-x2-sestava-od-lisky
Sestavy Článek FOX Cult X2 - sestava od lišky

FOX Cult X2 - sestava od lišky

Štefek Petr

Štefek Petr

11. 9. 2006 01:00 79

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vnitřní uspořádání 3. Přetaktování a výkon systému 4. Zkušenosti a závěr ...

Společnost Fox Computers si v našich končinách vydobyla solidní renomé, za které bojují především povedené sestavy pro široké spektrum uživatelů. Fox Cult X2 je sestavou založenou na nejnovějším procesoru Intel Core 2 Duo, který se společnosti opravdu povedl. Dále zde najdeme špičkovou grafickou kartu GeForce 7950GX2 a nadstandardní diskový subsystém.

Reklama

Hotové počítačové sestavy vždy byly a vždy budou velmi diskutovaným tématem a rozporuplným tématem na odbornějších hardwarových webech, kde se snadno nedají ošálit ani redaktoři ani většina čtenářů, a tak zde hotové sestavy projdou opravdu křestem ohněm a buď si své místo na slunci obhájí nebo také ne.

Problém hotových sestav pro koncové zákazníky je především v jejich vyváženosti, kde samotní výrobci často kombinují komponenty, které k sobě vzájemně výkonově nekorespondují a nebo se snaží nalákat neznalého zákazníka vypíchnutím jedné z vlastností dané sestavy. Většinou se tak setkáme především s výkonným procesorem, který je osazen do systému s malou pamětí a pomalým diskovým subsystémem, kde všemu sekunduje integrovaná grafická karta, na které si při nejlepší vůli opravdu nic nezahrajete. Proto, než se vrhnete do kupovaní hotové sestavy, přemýšlejte nad tím, co od sestavy očekáváte a k čemu vám bude po většinu času sloužit.

Záruka kvalitní a vyvážené počítačové sestavy ovšem někdy nejde ruku v ruce s renomovanou značkou či vysokou cenou a vše je třeba prověřit. Nezapomeňte, že ten kdo vám počítač chce prodat je jenom pouhý obchodník!

FOX Cult X2 a jeho komponenty

Fox Cult X2 je počítačovou sestavou, kde uplatnění nalezly jedny z nejvýkonnějších komponent dneška.

  1. Procesor - Intel Core 2 Duo E6600 - v nabídce společnosti Intel představuje produkt s  nejvýhodnějším poměrem cena výkon a směle se poměřuje s procesory AMD Athlon 64 FX-60 nebo FX-62 i bez přetaktování. Naše redakce samozřejmě nový procesor otestovala a výsledky jsme vám přinesli ve článcích Intel Core 2 Duo: Návrat krále - část 1. a Intel Core 2 Duo - Intel vrací úder - část 2.
    FOX Cult X2 - sestava od lišky
    i Zdroj: PCTuning.cz

  2. Základní deska - Asus P5N32-SLI SE Deluxe - je poslední novinkou z dílen Asusu, kde se uplatnil také již relativně starší čipset nVidie nForce 4 SLI 16x. Tento čipset vyniká nad ostatními (a to i novějšími) čipsety především tím, že každý ze dvou PCI-Express slotů pro grafické karty může pracovat při rychlosti 16x, což je typické pouze pro desky s jedním PCI-Express slotem pro grafiky. Tato vlastnost ovšem není nějakou zásadní výhodou této desky, protože se prokázalo, že poskytuje stejný výkon při zapojení dvou karet do SLI jako desky, které mají pouze "poloviční" vlastnosti. Více v našem článku  Duel: nForce 4 SLI vs. nForce 4 SLI 16x.
    FOX Cult X2 - sestava od lišky
    i Zdroj: PCTuning.cz

  3. Grafická karta - Leadtek GeForce 7950GX2 - Tato karta je zástupcem nového trendu nVidie, která se rozhodla, že jedno grafické jádro nestačí. Volba této grafické karty je vcelku očekávaná, neboť se jedná o jedno z nejlepších řešení v high-endu, kde se ještě stále hledí na peníze. Karta samotná je v podstatě "jedno-slotové SLI", takže dokáže proniknout i do sestav bez SLI čipsetů. Výsledky této karty můžete posoudit sami v našem článku o GeForce 7950GX2.
    FOX Cult X2 - sestava od lišky
    i Zdroj: PCTuning.cz

  4. Paměťové moduly - Corsair XMS2-6400 - Paměti z produkce Corsairu nikdy nezklamaly a nejinak je tomu i nyní. Zkratka XMS značí příslušnost k elitní řadě Xtreme Performance a jejich časování (3-4-3-9) a frekvence (800MHz) tomu odpovídá. Možná vás napadne, proč Fox nevyužil pamětí DDR2, které již dnes dosahují frekvence až 1066MHz. Paměťové moduly s vyšší frekvencí mají o mnoho vyšší časování, což se občas projeví menším úbytkem výkonu ve specifických případech. Dobře tuto situaci popisuje náš článek zde .
    FOX Cult X2 - sestava od lišky
    i Zdroj: PCTuning.cz

  5. Pevné disky - 2xWestern Digital Raptor 150GB + Western Digital 320GB - Úložiště dat je zvoleno opravdu velmi dobře a uživatel pozná zatím nepoznaný luxus zapojení dvou pevných disků do RAIDu (rozuměj diskového pole). Když ještě dodám, že se jedná o pevné disky s rychlostí 10 000ot/min a také to, že uživateli vznikne bleskurychlý systémový prostor pro operační systém Windows, programy a hry, tak není co řešit. Vše dolaďuje samostatný pevný disk o velikosti 320GB, který bude sloužit především jako úložiště filmů či hudebních souborů. Zde volba opravdu nemá chybu.
    FOX Cult X2 - sestava od lišky
    i Zdroj: PCTuning.cz

  6. Zdroj - Enermax Liberty 620W - Sázka na Enermax se povětšinou vyplatí, i když samozřejmě v produkci firmy jsou slabší i silnější kousky. Model Liberty 620W je naprosto dostačující pro zvolenou sestavu a ponechává ještě prostor pro přidání druhé grafické karty GeForce 7950GX2 či dalších disků, bez obav o zatížení zdroje. Kvalitní recenzi tohoto zdroje bohužel v českém jazyce nenajdete, a tak se případní "zkoumatelé" musí spokojit s článkem renomovaného serveru Guru3D.
    FOX Cult X2 - sestava od lišky
    i Zdroj: PCTuning.cz

  7. Chladič CPU - Asus Silent Square Series - Tento chladič je zcela novým počinem společnosti a nutno podotknout, že vypadá opravdu dobře. Masivní pasiv spolu s 5 heat-pipes jistě zařídí dobré chlazení i přetaktovanému procesoru. Výroky nad účinností zatím ponechám stranou, než se nám podaří daný kousek otestovat v praxi a porovnat s konkurencí. Zatím tedy pro ilustraci postačí obrázek.
    FOX Cult X2 - sestava od lišky
    i Zdroj: PCTuning.cz

    Základ sestavy tedy obstál na výbornou, ale nyní se ještě ve zkratce podívejme na součásti, které celý systém dotvoří.  Mechanika LG DVD-RW je jako obvykle skvělou volbou, neboť valná část mechanik z dílen LG je naprostou špičkou. Pokud připočteme technologii LightScribe pro potisk svých výtvorů, pak bychom těžko hledali lepší volbu.

    Jedinou výtku a to dost podstatnou mám ke zvolené skříni, která není nic jiného než standard "Foxí" produkce s názvem Centurion  (Cooler Master). Tato skříň sice nijak neomezuje chlazení či neuráží svým vzhledem, ale k této sestavě se prostě nehodí. Očekával bych, že společnost zvolí nějaký celo-hliníkovou skříň nadčasového vzhledu a vynikající vnitřní konstrukce. Jenom z patra mě napadá hned několik mnohem lepších řešení, které navíc potěší i oko případného zákazníka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama