Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 4. 2018 03:00 14

Seznam kapitol

1. Extrémní herní (mini)počítač 2. Balení počítače a specifikace 3. Slajdy Corsair One Pro 4. One Pro – hardware I. (CPU, GPU) 5. One Pro – hardware II. (disky, paměť) 6. Galerie počítače One Pro 7. Vnitřní konstrukce One Pro
8. BIOS a software 9. Zpracování a konektory 10. Teploty a spotřeba 11. Výkon procesoru a grafiky (default) 12. Výkon procesoru a grafiky (OC) 13. Závěr

V testu si ukážeme exkluzivní malé PC s velkým výkonem. Jeho procesor i grafika je chlazená vodou, má 32 GB paměti a osazené dva disky. Zatímco u většiny malých počítačů je výkon zpravidla omezený chlazením, Corsair One Pro běží naplno a není přitom nikterak hlučný. To vše za velmi rozumnou cenu 68 000 Kč s daní.

Reklama

Extrémní herní (mini) počítač

Corsair One Pro můžete umístit kamkoliv, ostudu vám neudělá nikde
i Zdroj: PCTuning.cz
Corsair One Pro můžete umístit kamkoliv, ostudu vám neudělá nikde

Jen občas se na trhu hotových sestav objeví něco, co stojí opravdu za pozornost. Většina počítačů jsou totiž víceméně „krabice“, i když mohou být osvětlené, vybavené vodou, designové, zaoblené, ale stále jde prostě o „krabice“. V porovnání s herními konzolemi jsou desktopové počítače velké, těžké a hůře přenosné. Pokud už najdeme nějaký malý, nenabízí zpravidla highendový výkon. A pokud ano, jde o designový skvost chlazený vodou s extrémní cenovkou. Jednou za čas se ale najde někdo, kdo chce tento úzus porušit, tentokrát je to společnost Corsair.

V roce 2013 svět vzrušil první takový počítač od Apple (Mac Pro). I když nebyl Apple s tímto nápadem úplně první, Apple tento koncept dotáhl k dokonalosti. Spojil totiž malé rozměry s unikátním designem a vysokým výkonem. Problém podobných počítačů je totiž jejich cena. Každá komponenta musí být udělaná na míru, aby se do skříňky vešla. A to dnes udělá málokdo, jelikož malá série stojí výrobce ohromné peníze, a prodejnost bude vzhledem k ceně malá. Tento osud bohužel postihl i Mac Pro. Uživatelé si stěžovali na chlazení a další problémy. I když jej Apple stále prodává, komponenty zůstaly víceméně původní a počítač se nedočkal významného upgradu (nový je jen CPU a GPU). Myslím, že brzy bude stažen i z webu Apple a nahrazen modelem 2018.

Počítač podobné konstrukce jistě na trhu nabízí i další výrobci, zejména třeba čínští. O tom se ale na globálním trhu nedozvíme, osobně si pamatuji jen jeden jediný, který něco takového na trh uvedl. Byl to počítač Vortex od MSI, který jsem testoval. Šlo o umělecké dílo, které musí každého nadšence do hardwaru okouzlit, nejen použitými komponenty, ale zejména konstrukcí, která byla exkluzivní a skrývalo se za ní moře hodin práce.

I když byl výkon solidní, chlazení Vortexu zklamalo. Počítač nedokázal procesor uchladit bez omezování výkonu a v době uvedení byly použité už výběhové komponenty. Nevím jak se prodává, ale možná dobře, MSI jej totiž stále nabízí a dokonce se zcela aktuálními komponenty! MSI nezmiňuji náhodou, myslím si, že počítač One Pro pro Corsair vyrábí.

Do řad výrobců, kteří to zkouší s neobvyklými počítači, se nyní zařadil i Corsair. Počítač One Pro ale není unikátní jen svým designem, ale hlavně faktem, že je to to první sestava od Corsair, což je výrobce komponent a periferií, nikoliv počítačů. V portfoliu výrobce najdeme tradičně paměti, komponenty chlazení, zdroje, klávesnice, myši, sluchátka, herní židle, počítačové skříně, SSD disky, flash disky a také grafické karty chlazené vodou. Počítač nebyl v nabídce žádný, až doteď.

Desktop nebo konzole?

Výrobci PC útočí na konzole od nepaměti, protože jsou pro ně velkou konkurencí. Mnozí zkoušeli porazit konzole nějakým druhem PC, ale všechny pokusy ztroskotaly. Vzpomínám si na Nvidii, která propagovala malá PC jako konkurenci konzolím, stejně tak Steam Machines. Konzole si žijí svůj život a PC je nemá šanci ohrozit, musejí koexistovat vedle sebe. Počítač Corsair One Pro ale nabízí spojení obou těchto světů. Poskytuje výkon highendového počítače, ale je elegantní a přenosný jako konzole. Corsairu se podařilo také vyřešit problém všech malých nebo netradičních PC - hlučnost a chladící výkon. Většina podobných strojů (včetně MSI Vortex) chladí komponenty přímo vzduchem, to je buď hlučné a nebo neúčinné. Vysavač si také pod TV nepostavíte, že? Corsair vše vyřešil chlazením vodou.

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce osadil počítač zcela běžným desktopovým procesorem, a to ne ledajakým, ale výkonným herním. Core i7-7700K nabízí v základu frekvenci 4,3 GHz a Turbo 4,5 GHz. Není zde žádné omezení ve výkonu. Deska navíc drží frekvence 4,5 GHz i v plné zátěži CPU (je přetaktovaný). Problém bude v upgradu, jelikož pro čipset Z270 už žádný výkonnější procesor nevyjde. Corsair nabízí také dva modely počítače s Core i7-8700K, ale v této verzi je ještě Kaby Lake a je o krapet levnější.

Paměti jsou také zcela běžné moduly DDR4. MSI ve svém počítači používají speciální desku i notebookové paměti. Corsair vsadil na možnost upgradu jakýmkoliv modulem DDR4.V tomto počítači jsou osazeny dva moduly ze čtyř. Systémový pevný disk nemůže být nic jiné než NVMe SSD disk od Samsung (960 Evo), což je jistě dobrá volba. V počítači je i druhý velký pevný disk. Tím nejdůležitějším je v herním počítači grafická karta. Corsair použil nejvýkonnější GPU na trhu, GeForce GTX 1080 Ti chlazenou vodou. Jde o speciální grafiku uzpůsobenou pro tento počítač.

Jelikož jde o speciální řešení, měl jsem podezření, jestli výrobce kvůli TDP nějak neomezil takty a výkon. Oficiální takty GTX 1080 Ti jsou 1480 MHz a Boost 1580 MHz. V reálu ale karta pracuje až na frekvenci 1820 MHz, což odpovídá nedávno testované MSI Gaming X Trio, což je jedna z nejlepších GTX 1080 Ti na trhu (co se týká chladiče). Výkon tedy není nijak omezen, i když s vodou by měly být frekvence kousek vyšší. Uvidíme při taktování, zdali má karta a chladič ještě rezervy.

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Když nám Corsair tento počítač nabízel, váhal jsem, zda ho objednat na test. Přesvědčila mne až konfigurace, pokud by byla grafika nějaká slabší než GTX 1080, asi bych ho netestoval, jelikož herní výkon by byl prostě slabší. V případě GTX 1080 Ti mne ale zajímalo, jak se výrobce popral s chlazením. Modely jsou nakonec čtyři. Dva s Core i7-7700K a dva s Core i7-8700K. V úplně nejlevnějším je GeForce GTX 1080, jinak ve všech GTX 1080 Ti. Liší se také kapacita pamětí, použitý zdroj a rychlost pamětí. Disky jsou ve všech počítačích stejné.

Corsair One Pro: výkonné mini-PC s i7-7700K a GTX 1080 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

První dojem z počítače je také velice dobrý, vše přesně sedí a je dokonale promyšlené do nejmenšího detailu a konektoru uvnitř. Hmotnost je nízká, a manipulace s počítačem pohodlná. Potěší i promyšlené umístění všech důležitých vstupů a hlavně napájecího kabelu. Vše si detailně ukážeme v dalších kapitolách, včetně pohledu dovnitř, protože to mne jako nadšence zajímalo ze všeho nejvíc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama