Doporučené PC sestavy pro hráče do 23 tisíc – zima 2016
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené PC sestavy pro hráče do 23 tisíc – zima 2016

Doporučené PC sestavy pro hráče do 23 tisíc – zima 2016

Petr Kupský

Petr Kupský

19. 12. 2016 03:00 48

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Co je (bude) nového 3. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč – Intel 4. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč: disk, VGA, skříň, zdroj 5. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč – AMD 6. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč – Intel
7. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč: disky, VGA, skříň 8. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč – AMD 9. Střední třída okolo 22 000 Kč – Intel 10. Střední třída okolo 22 000 Kč: disk, VGA, skříň, zdroj 11. Střední třída okolo 22 000 Kč – AMD 12. Periferie

V pravidelném přehledu doporučených herních počítačových sestav v několika cenových kategoriích se podíváme, za co by se daly utratit případné vánoční peněžité dary. Sváteční čas si můžeme zpestřit přípravou nákupního seznamu pro novoroční výprodeje. Nechť je vám tento zimní přehled levnějších sestav inspirací.

Reklama

Úvod

Čas letí jako bláznivý. Tato slova písně božského Karla leckoho napadnou při pohledu do kalendáře. Ani jsme se moc neohřáli a zase je tady ta lezavá zima, během které snad prožijeme alespoň několik příjemných dní období vánočních svátků a oslav příchodu nového roku. Pokud se vám podaří odtrhnout od vykosťování kapra, zpěvu koled, lití olova a jiných vánočních radovánek, můžete se na chvíli začíst do našeho zimního přehledu počítačových sestav.

Doporučené PC sestavy pro hráče do 23 tisíc – zima 2016
i Zdroj: PCTuning.cz

Předvánoční období není obecně pro nákup počítačových komponent příliš výhodné. Během prosince se zvyšuje poptávka kupujících, která má na svědomí pravidelný růst cen, přičemž z pultů obchodů současně mizí výhodné a oblíbené produkty. Vyšší ceny se i tentokrát negativně promítly do našeho návrhu počítačových sestav ve všech kategoriích. Aby toho nebylo málo, tak za poslední kvartál výrazně zdražily moduly počítačových pamětí RAM. Je pravděpodobné, že ceny uvedené v tabulkách komponent po novém roce mírně klesnou. Kdo nemusí, tak ať raději s nákupem chvíli posečká.

Tento přehled bude doufejme také labutí písní pro některé počítačové komponenty a platformy, které čeká v prvním pololetí nového roku generační obměna. Týká se to zejména procesorů a základních desek. Ale nepředbíhejme.

Doporučené PC sestavy pro hráče do 23 tisíc – zima 2016
i Zdroj: PCTuning.cz

První zimní díl našeho pravidelného čtvrtletního přehledu herních počítačových sestav bude v mnohém podobný předchozímu podzimnímu přehledu počítačových sestav nižší a střední třídy, který jsme publikovali koncem září. Tehdy došlo poprvé k rozdělení přehledu do dvou samostatných článků, takže podzimní přehled počítačových sestav vyšší třídy vyšel následně začátkem října. V tomto trendu budou pokračovat také oba díly aktuálního zimního přehledu.

Koncepce přehledu sestav

V minulém přehledu jsme doladili celkovou koncepci přehledu sestav, která se tentokrát nijak nemění. Připomeňme jen, že jsme zúžili i výběr variant některých doporučených doplňků. U silně individuálních doplňků, jako jsou klávesnice a myš, nemělo smysl z obrovské nabídky trhu vybírat jen několik modelů. Proto ve všech kategoriích sestav doporučujeme již jen jeden poměrně levný model pro počáteční využití.

Už tradičně si představíme několik sestav rozdělených do samostatných kategorií, stanovených podle celkové pořizovací ceny základní sestavy bez operačního systému a periferií. Začneme výchozí kategorií s cenou okolo 12 000 korun a skončíme nejvyšší kategorií s částkou výrazně nad 40 tisíci korun. S ohledem na značný rozsah textu je přehled rozdělen do dvou samostatných dílů, které budou publikovány v krátkém časovém odstupu několika dní. V prvním díle vám nejprve představíme tři kategorie počítačových sestav v cenových hladinách 12, 16 a 22 tisíc korun, tedy sestavy od nejnižší třídy do třídy střední. Ve druhém díle navážeme sestavami v hladinách 28, 34 a 40 tisíc korun, tedy vyššími a nejvyššími třídami (kategoriemi).

Kromě dvou nejvyšších kategorií si vždy představíme varianty sestav na procesorových základech Intel a AMD. Do těch nejvyšších kategorií se procesor AMD dosud nedostal, neboť je poměrně levný a současně jeho výkon není pro nejvýkonnější grafické karty současnosti dostačující. Doufejme, že se to již v následujícím jarním přehledu změní. Sestavy obou výrobců procesorů mají kvůli přehlednosti článku své samotné kapitoly.

Doporučené sestavy budou i nadále rozděleny na levnější a dražší varianty v každé z cenových kategorií. Levnější varianta A bude navržena tak, aby se výrazně neodchýlila od stanoveného limitu v dané kategorii. V této variantě bude upřesněno dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně nebyla úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou. Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi limity jednotlivých kategorií. U ní už není cena rozhodujícím kritériem. Cílem je dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy, dobrých provozních vlastností a dobré rozšiřitelnosti. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, luxusnějších verzí grafických karet a luxusnějších skříní. V některých případech bude u dražší sestavy použita o něco výkonnější grafická karta.

U doporučených grafických karet bude v tabulce pro srovnání uveden jejich přibližný výkon v pěti populárních hrách. Výkon byl změřen u obdobného modelu grafické karty na testovací sestavě se šestijádrovým procesorem Intel i7, a proto je označen pouze jako orientační. Portfolio her, ve kterých je výkon grafických karet porovnáván, bylo sestaveno tak, aby bylo možné posoudit výkon grafických karet ve dvou novějších titulech pod DX11, ve dvou titulech pod nejnovějším DX12 a také v jednom titulu využívajícím API Vulcan. Díky tomu můžeme odhadnout, jestli je grafická karta vhodná spíše pro starší herní tituly využívající DX11, nebo bude perspektivní volbou do budoucna a pro nová API, která staré DX11 postupně nahradí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama