Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2015
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2015

Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2015

Petr Kupský

Petr Kupský

22. 10. 2015 03:00 96

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Co je v hardwaru nového 3. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč 4. Nižší střední třída okolo 16.000 Kč 5. Střední třída okolo 22.000 Kč
6. Vyšší třída okolo 28.000 Kč 7. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč 8. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč 9. Závěr

Letošní horké léto a herní sucho nás spíše odrazovalo od pobytu v přehřáté místnosti, takže počítače často zahálely. S příchodem podzimu bude trávení večerů u chystaných her mnohem příjemnější. K dokonalému zážitku však potřebujete patřičně výkonnou PC sestavu. Můžete se inspirovat naším návrhem několika čistě herních sestav.

Reklama

Úvod

Pokud jste odložili nákup nové počítačové sestavy na podzim, dobře jste udělali. Poslední tři měsíce přinesly několik zásadních novinek, které výrazně promluvily do tradičního přehledu počítačových sestav zaměřených zejména na hráče počítačových her. Hlavní novinkou je bezesporu zcela nová platforma s procesory Intel Skylake. Ale prozatím nepředbíhejme.

Doporučené PC sestavy pro hráče – podzim 2015
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední přehled počítačových sestav jsme oproti původnímu plánu publikovali s určitým zpožděním až v polovině července 2015. Čekali jsme totiž na uvedení nové modelové řady grafických karet AMD, které jsme pak v sestavách využili. Načasování většiny zajímavých novinek do letních měsíců nám nyní umožnilo vydání přehledu v plánovaném období na začátku podzimu. A jelikož astronomický podzim končí dva dny před Vánoci, tento přehled jistě poslouží i tomu, kdo nenechává nákup vánočních dárků na poslední chvíli.

I v tomto přehledu počítačových sestav zachováme v zásadě stejnou koncepci, která se celkem osvědčila. Opět si představíme několik sestav rozdělených do samostatných kategorií podle celkové pořizovací ceny základní sestavy bez operačního systému a periferií. Začneme výchozí cenovou kategorií s cenou okolo 12 tisíc korun, u které se můžeme pustit do kterékoliv ze současných her a skončíme nejvyšší kategorií s částkou nad 40 tisíci korun.

Vždy si představíme varianty sestav na procesorových základech Intel a AMD, výjimkou budou pouze nejvyšší kategorie, které jsou postavené výhradně na platformě Intelu. Procesory AMD totiž nenabízejí ve hrách takový výkon jako nejvyšší modely Intelu a zbytečně by brzdily grafickou kartu. Na příští rok už ale AMD připravuje novou generaci procesorů s kódovým označením Zen, takže budeme doufat, že se procesory AMD znovu objeví i v nejvyšších kategoriích. 

Novinkou podzimního přehledu je to, že vám v každé z cenových kategorií sestav Intelu a AMD nabídneme dvě varianty – levnější variantu A a dražší variantu B. Levnější varianta A je navržená tak, aby se v dané kategorii co možná nejvíce držela stanoveného limitu. V této variantě bude upřesněno dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně nebyla úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou.

Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v rozmezí mezi limity jednotlivých cenových kategorií. U ní už jsme se nesnažili za každou cenu šetřit na všem, co nemá přímý vliv na herní výkon (což je většina komponent s výjimkou procesoru a grafické karty), ale vybírali jsme z výhodných komponent nabízejících lepší provozní vlastnosti, bohatší výbavu či vyšší komfort při práci. Cílem bylo dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Vylepšení u dražší varianty B budou často spočívat v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM, osazení dražších disků s vyšší kapacitou, ale lepším poměrem cena za gigabajt, doplnění o SSD, použití dražších verzí grafických karet s kvalitnějšími chladiči či lépe řešených počítačových skříní. V některých případech se u dražší varianty objeví i výkonnější grafická karta.

U zvolené grafické karty bude v tabulce pro srovnání uveden její přibližný výkon v pěti populárních hrách. Výkon byl změřen u obdobného modelu grafické karty na testovací sestavě se šestijádrovým procesorem i7, a proto je označen pouze jako orientační.

Tabulky sestav budou opět doplněny o návrhy alternativních komponent, kde si zájemci o grafickou kartu z jiného tábora jistě vyberou. Kromě alternativních komponent vám vždy vyčíslíme případnou hodnotu sestavy doplněné o operační systém a DVD mechaniku. K tomu přidáme doporučení vhodné myši, klávesnice a monitoru, přestože tyto periferie jsou většinou otázkou osobního vkusu zákazníka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama