HAL3000 FURY Nano v testu: miniPC s brutálním výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek HAL3000 FURY Nano v testu: miniPC s brutálním výkonem

HAL3000 FURY Nano v testu: miniPC s brutálním výkonem

Adam Vágner

Adam Vágner

23. 9. 2015 03:00 51

Seznam kapitol

1. HAL 3000 FURY Nano: představení 2. HAL3000 FURY Nano: představení a parametry 3. HAL3000 FURY Nano: osazené komponenty 4. Syntetické testy – 3DMark 5. Syntetické testy – PCMark 6. Výkon procesoru, SSD, pamětí, teploty CPU, příkon PC
7. Herní testy 8. Provozní vlastnosti grafické karty: Aliens vs. Predator 9. Provozní vlastnosti grafické karty: Crysis 10. Přetaktování R9 Nano 11. Závěrečné shrnutí

Jako první jsme otestovali novou miniaturní sestavu HAL3000 FURY Nano, která je osazená asi nejzajímavější grafikou z nové modelové řady AMD – miniaturním Radeonem R9 Nano. Podíváme se i na to, jak si vede výkonná grafika nacpaná v malinké skříňce, jaký výkon vám sestava nabídne a jaké rezervy zbyly třeba pro přetaktování.

Reklama

Asi vám s uvedením Radeonu R9 Nano neuniklo, že se jeho testy neobjevily ani na spoustě velkých zahraničních magazínů. Ani v tomto regionu nemělo AMD před uvedením vzorek vyhrazený pro novináře. Tím spíš jsem rád, že se nám jen chvíli po uvedení této karty dostala do rukou sestava HAL3000 FURY Nano, která je osazená tímto (po technologické stránce) asi nejzajímavějším počinem AMD z poslední doby.

HAL3000 FURY Nano v testu: miniPC s brutálním výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz

R9 Nano budí rozruch už od okamžiku, kdy jej AMD v červnu poprvé představilo široké veřejnosti. Nejprve to bylo nadšení z toho, že AMD představuje kratičkou, úspornou, avšak velmi výkonnu kartu, která se může výkonem měřit s běžnými highendovými grafikami s délkou bezmála 30 cm.

HAL3000 FURY Nano v testu: miniPC s brutálním výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Od krátké karty si většina lidí slibovala levnější alternativu pro Fury X – je totiž osazená plnohodnotným čipem obdobně jako Fury X, ale má místo drahého vodního chlazení jednoduchý vzduchový chladič a kvůli snížené spotřebě nižší výkon. Ti největší optimisté pak kvůli „jednoduché“ konstrukci a minimalistickému provedení i chlazení čekali, že půjde o produkt levnější, než jsou monstrózní 30cm Radeony Fury chlazené vzduchem.

Celkem logicky se tak už v méně pozitivním duchu propíralo rozhodnutí AMD učinit z R9 Nano exkluzivní produkt nejen po stránce technické, ale i po stránce cenové. Karta totiž nakonec dostala stejnou cenovku, jako nejvýkonnější grafika AMD – Radeon Fury X.

AMD tím dalo jasně najevo, na jaký segment cílí a v jakém případě má R9 Nano smysl pořizovat. Do jakékoliv trochu větší skříně, kam se vejde delší 20cm Radeon R9 Fury X spolu s radiátorem, totiž nemá smysl R9 Nano pořizovat, R9 Fury X je v takovém případě určitě rozumnější. Vyšší pracovní takty jsou zárukou vyššího výkonu a díky výkonnému vodnímu chlazení není karta i přes výrazně vyšší spotřebu hlučnější.

HAL3000 FURY Nano v testu: miniPC s brutálním výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Pak je tu ale ještě kategorie nejmenších (nebo přesněji nejkratších) počítačů formátu mini-ITX, do kterých nedostanete ani kartičku jako R9 Fury X. A právě pro tuto kategorii navrho AMD Radeon R9 Nano coby nejvýkonnější dostupné řešení.

Pro lidi, co občas někam s počítačem vyrazí, je podobný formát herního počítače určitě lákavý. Mně samotnému se celkem lehká kompaktní skříňka líbila už jen při vykládání z auta a při přenášení na fotografování. Manipulace s počítačem je rozhodně příjemnější, než když se taháte s klasickým highendovým miditowerem nebo nedej bože dvacetikilovým bigtowerem (nemluvě o tom, kolik místa v kufru auta si taková sestava v krabici ukousne). Ostatně mrkněte, jak HAL3000 Fury Nano vypadá vedle ještě poměrně kompaktního miditoweru CM 330 Elite:

HAL3000 FURY Nano v testu: miniPC s brutálním výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Kompaktní konstrukce má ale i jedno velké úskalí. Uvnitř takového počítače je opravdu těsno. O nějakém volném proudění vzduchu skrz celou skříň si můžete nechat jenom zdát, není prostor na velké systémové ventilátory ani na masivní hliníkové věže chladičů a problém je i s tím, kam nacpat všechnu kabeláž.

Právě kvůli obtížnějšímu chlazení komponent v malých počítačích se po prvních testech R9 Nano v diskuzích hodně řešilo i to, nakolik odpovídají recenze s běžně používanými metodikami měření reálnému nasazení (obvykle mají totiž recenzenti v horším případě karty jen tak volně na stole a v lepším případě v nějaké ohromné a dobře větrané highendové skříni).

I proto jsem se rozhodl, že se nejprve podíváme na to, jak se taková miniaturní sestava s R9 Nano a vůbec i samotná karta bude chovat v reálném nasazení a až poté ji protáhneme klasickou sadou testů grafických karet, kde ji budeme porovnávat za stejných podmínek jako ostatní změřené grafické karty. Nuže, pojďme si HAL3000 Nano představit podrobněji.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama