Mini, mikro, piko, nano: PC menší a stále menší
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Mini, mikro, piko, nano: PC menší a stále menší

Mini, mikro, piko, nano: PC menší a stále menší

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 7. 2015 13:00 14

Seznam kapitol

1. Počítač v tyčince 2. Malá PC známe desítky let 3. Koule nebo kindrvejce 4. Když chcete výkon: malá herní PC pro cestování 5. Malé a ještě menší – „notebooky“ bez displeje 6. Už ne chytré TV, ale TV s počítačem

PC prochází procesem postupného zmenšování. Ty tam jsou doby big towerů, jen nadšenci je potřebují pro své masivní superstroje se třemi grafikami a vodním chlazením. Už i tradiční výrobci herních počítačů nabízí svoje stroje v rozměrech spíše srovnatelných s konzolemi – a viditelně nemíní s miniaturizací přestat.

Reklama

Nedávno se mi dostal do rukou Intel Compute Stick. Je to vysoce kompaktní PC, které dokáže provozovat Windows 8.1, i když v limitech hardwaru, který se podařilo stěsnat do těla odpovídajícího staršímu USB sticku. Parametry odpovídají zhruba základnímu bingbooku: Čtyřjádrový Intel Atom Z3735F na 1,33 GHz, 2 GB RAM a 32GB úložiště. Výkon takového stroje postačuje na základní práci – surfování, přehrávání filmů, práci s Office – ne ale na moc více. Zvláště kombinace 32GB úložiště a Windows 8.1 s Bingem, kde nelze ani odstranit recovery partition, je docela tristní kombinace; nainstalujete pár programů a zbudou vám doslova jednotky gigabajtů místa. Tady mělo být minimem 64 GB.

Mini, mikro, piko, nano: PC menší a stále menší
i Zdroj: PCTuning.cz

Koncept Intel Compute Sticku je revoluční v tom, že se zapojuje přímo do vstupu HDMI u televize anebo monitoru. Napájí se pomocí napáječe micro USB, pro práci je ideální použít Bluetooth klávesnici a myš. Rozšířit ho lze pomocí karty do slotu SDXC a jednoho portu USB 2.0. Je to vcelku rozkošné zařízení, ovšem s některými limity: Za prvé, jeho výkon není příliš vysoký a rozhodně nestačí na přehrávání videa ve 4K. Pokud má jít o počítač, který si připojíte k moderní televizi, přichází o generaci později, dnes už potřebujeme výkon vyšší.

Za druhé, sice ho můžete zastrčit přímo do konektoru HDMI u televize, ale není to dobrý nápad. Televize totiž funguje jako stínění a pokud nechcete zažít problémy s připojením Wi-Fi a Bluetooth, které zmiňuje řada recenzentů, je dobré Intel Compute Stick zapojit do HDMI prodlužovačky. Tak se mašinka vysune zpoza televize a uslyší dobře nejen bezdrátovou klávesnici a myš, ale taky síť Wi-Fi. Tohle bývá problém i u mini PC, které si namontujete zezadu na televizi či monitor – pokud jde o antény, chce to chytřejší řešení.

Vysoce kompaktní design od Intelu je podle všeho spíše demonstrátor, jak by piko PC mohla v budoucnosti vypadat. Zatím máme docela nepříjemné limity nejen v kapacitě paměti a úložiště, ale také ve výkonu procesoru.

Mini, mikro, piko, nano: PC menší a stále menší
i Zdroj: PCTuning.cz

Přes jeho omezený výkon si vysoká integrace komponent vyžádala větráček chlazení – sice malý a tichý, ale stále tam je. Zdá se, že bude potřeba ještě pár let komponentové evoluce na to, abychom se dočkali zcela pasivního piko PC, které nám přehraje 4K bez uzardění.

O Intel Compute Stick ve videu, které jsem natáčel pro AlzaTech

Piko PC, jen tak pro upřesnění, není PC, které si po nahřátí a rozředění rvete do žíly, ale je to terminus technicus označující počítač, který se vám vejde do kapsy. V této velikosti najdeme celou řadu PC, jako je Zotac ZBOX Pico PC, ale také Google Chromecast, Raspberry Pi 2, Banana Pi Pro či různé Android Sticky. Jsou to maličká, jen velmi mírně chlazená PC, která mají výkon odpovídající strojům z let 2003–2005, což stále postačuje pro základní práci jak s internetem, tak i s kancelářskými programy. Podle mých zkušeností tak výkonově postačí pro zhruba 80 % uživatelů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama