Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 4. 2013 03:00 54

Seznam kapitol

1. Titan + Titan + Titan = úspěch? 2. Lynx Tripple Titan z vnějšku 3. Pohled dovnitř počítače Tripple Titan 4. Přetaktování, hlučnost, teploty, spotřeba 5. Testovací sestava, hry a metodika 6. Alan Wake, ArmA II, ArmA III Alpha
7. Assassins Creed, Battlefield 3, Borderlands 2 8. Crysis 2, Crysis 3, F1 2012 9. Far Cry 3, Hitman: Absolution, Just Cause 2 10. Mafia II, Max Payne 3, Metro 2033 11. SimCity, Sleeping Dogs, Tomb Raider 12. Shrnutí výsledků a závěr

Dnes testovaná počítačová sestava rozhodně nebude pro každého. Na její pořízení byste totiž potřebovali půlroční průměrný plat. Za tuto cenu však dostanete trojici grafických karet GeForce GTX Titan, šestijádrový procesor Intel Core i7 Extreme, 32 GB RAM či 4TB pevný disk v kombinaci s 240GB SSD. Je Lynx Tripple Titan počítačem snů?

Reklama
Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz


že byla GeForce GTX 670 původně určena do segmentu střední třídy, je například z návrhu plošného spoje patrné na první pohled

O tom, že se nVidii současná architektura Kepler povedla, asi není sporu. Výkon mají jednotlivé čipy dokonce tak dobrý, že si společnost dokonce může dovolit prodávat karty původně určené do střední třídy jako highendové modely GeForce GTX 660 Ti/670 a 680. Nejvýkonnější a největší čip GK110, který měl být původně určen pro tyto karty, se proto minulý rok nabízel jen v segmentu výpočetních grafických karet. Zde jsou velmi vysoké marže a do superpočítačů si vědecká centra tyto karty často pořizují v počtech až několika tisíc kusů.

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX Titan

Přesto se nVidia nakonec rozhodla čip GK110 přeci jen uvést i pro trh herních grafických karet. Před několika týdny tak vyšla GeForce GTX Titan. Zvláštní název karty má dva důvody. Jednak v řadě GeForce 600 už nezbylo vhodné číselné označení. Dalším důvodem je snaha nVidie jasně říct, že Titan nemá na trhu konkurenci a jde o výjimečný produkt. To je svým způsobem rozhodně pravda. GeForce GTX Titan je s přehledem nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartou současnosti, která se téměř vyrovná i duální GeForce GTX 690. Odpovídá tomu samozřejmě i cena, nVidia si za své top produkty nechává již tradičně řádně zaplatit. V případě Titanu začíná cena na 24 tisících s daní. To je na poměry grafické karty cena skutečně extrémní a v posledních letech nevídaná. Pokud se nemýlím, byla poslední jednočipovou kartou s koncovou cenou přesahující dvacet tisíc GeForce 8800 Ultra v roce 2007. Její cena přitom poměrně rychle spadla a nakonec se běžně prodávala okolo 17 tisíc s daní.

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

GeForce GTX Titan je extrémní grafická karta sama o sobě. Karty jsou však současně vybaveny dvojicí SLI konektorů a je tedy možné zapojit dvě až tři karty současně v jednom počítači. Právě to udělal jeden z největších českých velkoobchodů s hardwarem eD System a pod svojí značkou Lynx uvedl na trh počítačovou sestavu Lynx PowerMedia Tripple Titan. Už jen z toho, že trojice Titanů stojí přibližně 70 tisíc korun s daní je zřejmé, že by mělo jít o výjimečnou sestavu, která případného zákazníka uchvátí. Není proto divu, že nabídce na recenzi tohoto počítače jsme nemohli odolat.

Lynx Tripple Titan — extrémní výkon za extrémní cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejzajímavějším údajem bude pro většinu čtenářů pravděpodobně cena, uvedu ji proto hned ze začátku. Doporučená koncová cena je 120 tisíc korun bez daně, tj. přibližně 145 tisíc korun s daní. To je cena, za kterou si téměř můžete koupit některé z nejlevnějších nových aut v nejnižší výbavě, nebo poměrně slušný ojetý vůz nižší střední třídy. Není sporu o tom, že aby Lynx PowerMedia Tripple Titan obhájil svou cenu, musí jít o výjimečný počin. Sluší se přitom dodat, že jde skutečně jen o cenu samotného počítače, součástí balení nejsou jakékoliv periferie.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama