Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc

Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 11. 2012 03:00 27

Seznam kapitol

1. Brutální sériově vyráběný stroj 2. Osazené komponenty 3. Pohled na exteriér 4. Venkovní detaily 5. Pohled dovnitř 6. Pohled do systému
7. BIOS 8. Cena a rozpis použitých komponent 9. Testy výkonu 10. Teploty, hlučnost a spotřeba 11. Závěr

Hotové sestavy testujeme pouze pokud jsou opravdu výjimečné. Dnes testovaný počítač splňuje obě podmínky, je excelentně zpracován (včetně luxusní skříně) a nabízí ultimátní výkon. Uvnitř najdeme Core i7-3960X na 4,2 GHz, duální GeForce GTX 690 a systémové SSD pole RAID. Cena ale atakuje hranici sta tisíc.

Reklama

Už hotové sestavy netestujeme často, opravdu jen několikrát do roka. Naposledy jsme se věnovali hotovému hernímu stroji někdy v červnu letošního roku. Většina z vás, čtenářů PCTuningu, dává přednost sestavení počítače dle svého gusta včetně všech detailů. Zkrátka nadšenci chtějí mít nad strojem plnou kontrolu a nechtějí se na nějaké komponentě nechat velkovýrobcem "vzít na hůl". Na našich stránkách se tedy už hotové počítače objevují pouze tehdy, pokud jde o něco výjimečného. Například kompletně vodou chlazené stroje, a nebo stroje s doslova brutálními komponenty a výkonem. Také hodně dbáme na provedení a vzhled počítače. Sestava jež tentokrát dorazila splňuje všech podmínky. Je excelentně sestavená a provedená, nabízí nejvýkonnější současné komponenty a opravdu zajímavou skříň se zvláštním chlazením. Navíc jde o sériový model jež se prodává v této podobě na celém světě.

Druhým předpokladem testování hotové sestavy je pak její výkon, sladění komponent a výkonu. Kromě nejvýkonnějšího čipu Core i7-3960X, nese tato herní bestie duální grafiku od Nvidie. Ano, jde o nejrozumnější řešení současnosti - GeForce GTX 690. Výkonnější mohou být pouze variace na duální Radeon HD 7970, neboli HD 7990/7970 X2. Všechny tyto karty v referenčním provedení PowerColor jsou ale extrémně hlučné s gigantickou spotřebou. Volba GeForce je rozumnější, je tichá i v zátěži a její spotřeba je stále ještě dobrá. Takto výkonný grafický subsystém ale potřebuje i další komponenty aby vynikl a nebyl omezován. Základem je tedy kvalitní platforma s mnoha PCI-E linkami což X79 Express splňuje.

Procesor takového počítače musí být přetaktovaný, nejlépe chlazený vodou. V tomto případě už z výroby pracuje (je možné volit) na 4,2 GHz. Není to nijak extrémní přetaktování, ale lepší než nic. Důležité jsou i paměti a jejich kapacita, zde je k dispozici 16GB pod x64 operačním systémem což považuji za dostatečnou kapacitu. Paměti pracují na taktu 2133 MHz což je jejich pracovní takt daný výrobcem. Aby takto pěkný stroj nebrzdil pomalý disk, je osazena dvojice SSD disků, ovšem nejde o žádné drtiče výkonu - spíše levnější řešení. Konfiguraci a komponentám se budeme samozřejmě ještě několikrát věnovat dále v článku.

ROG sestava snů

Takovýto počítač a jeho výkon je ovšem vykoupen i negativy. Prvním je samozřejmě cena, jež je vysoká a pohybuje se těsně pod sto tisíci korunami s DPH. Jak ale sami zjistíte v našem testu, výrobce stanovil cenu rozumně a nijak zásadně ji nepředražil. Tradičně totiž porovnáme cenu počítače proti ceně stejných (nebo podobných) komponent z českého obchodu. Už nyní předesílám, že rozdíl je opravdu minimální, což je u hotového počítače výjimečné. Většina běžných sestav je vždy nějak šizená, kde vedle dobrých a kvalitních dílů najdeme občas levný šunt jako kompenzaci nákladů. Tentokrát je ale vše v pořádku, výrobce nic významně neošidil a za své peníze získá zákazník opravdu maximální kvalitu adekvátní ceně.

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým nedostatkem takovéhoto stroje je pak samozřejmě spotřeba a teplo, jež počítač vyprodukuje. Procesor do patice LGA 2011 není žádný úsporný čip, spíše naopak. Zejména po přetaktování a zvýšení napětí si poručí pěkně tučný přísun energie. Stejně na tom je i duální grafika jež není úsporným hardwarem. Zkrátka a dobře, spotřeba je vyšší a teplo vyfukované z počítače bez potíží v zimě menší pokoj vyhřeje. Na druhou stranu ale není spotřeba zase tak extrémní, na opravdu výkonný herní stroj je zcela normální. Srovnávat konkrétní čísla budeme až v patřičné kapitole, zde řeknu jen, že pro tento počítač bohatě stačí i kvalitní 700W zdroj, což není kdovíjak extrémní příkon, spíše naopak.

Před samotným představením ještě tedy krátké shrnutí podstatných faktů. Počítač je kompletně vyroben a sestaven v továrně Asus a jde o běžnou sériovou sestavu. Záruka na celý stroj je 3 roky, kdy si sestavu výrobce odveze a opět přiveze. Uživatel není oprávněn počítač otevřít, vše chrání pečeť, jejímž porušením přijde o záruku. Také možnosti ladění BIOSu jsou omezené díky speciální verzi UEFI rozhraní, jež vám manuální nastavení nedovolí. Sestava se prodává v mnoha českých obchodech, najdete ji ve dvou verzích. My testujeme "levnější" z nich, model s cenovkou 95 000 Kč s DPH. Dražší verze má pouze větší pevný disk a stojí o dva tisíce víc.

Balení

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač se prodává v krabici jež nese jeho jméno na obalu, včetně fotografie. Dle mého názoru jde o dosti povedené balení jež je mnohem hezčí než tomu bývalo u Asus dříve. I když jde o celkem dost těžký balík, pomocí dvou prolisů na bocích je manipulace snadná.

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Štítek počítače nám říká hlavně název a specifikaci hlavních komponent. Z kódu se dá vyčíst i kapacita pamětí a operační systém. Zajímavou informací je také hmotnost, ta je u celé krabice včetně příslušenství a bedny 32 Kg.

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství je zabalené ve speciální krabici umístěné na vrchu balení

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítač je umístěn a zafixován pomocí dvou papírových profilů, na obrázku jsou už vyndané

 Asus ROG CG 8890 – extrémně výkonná sestava za sto tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Další obrázek ukazuje první část příslušenství. Jde v podstatě o příbal k základní desce a software jež přibaluje výrobce k počítačům ROG. Najdeme CD s utilitami a programy, klávesnici s výměnnými tlačítky, herní myš, klíčky od počítače, anténu k WiFi modulu na zadním panelu desky, externí modul zvukové karty Phoebus a manuály. Jak už jsem zmínil, cena počítače je 95 000 Kč s DPH.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama