Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011

Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011

Tomáš Hort

Tomáš Hort

7. 11. 2011 03:00 57

Seznam kapitol

1. Přehled cenového vývoje a základních desek 2. Aktuální stav na trhu procesorů a operačních pamětí 3. Aktuální stav grafických karet a pevných disků 4. Nejlevnější „kancelářské“ sestavy 5. Levné sestavy okolo 10 tisíc korun
6. Střední třída - sestavy okolo 15 tisíc korun 7. Optimální sestavy okolo 20 tisíc korun 8. Výkonné herní stroje okolo 30 tisíc korun 9. Hodně výkonný herní stroj kolem 55 tisíc 10. Doporučené monitory a závěr

Do situace na trhu počítačových sestav aktuálně nejvíce promlouvají mohutné záplavy v Thajsku. Z nadšenců v oblasti počítačů není snad nikdo, kdo by se nevšiml zdražení pevných plotnových disků nárazově o stovky procent. Základní desky, procesory, grafické karty i operační paměti ale zlevňovaly o stovky korun. Jaký počítač se vyplatí složit?

Reklama

Aktuální ceny počítačového hardwaru jsou vždy ovlivněny závislostí kurzu české koruny vůči americkému dolaru. Vývoj za poslední měsíc je v tomto ohledu zajímavý, protože dolar za necelých 30 dní oslabil o celou korunu přibližně z 18,70 korun na začátku října až na 17,70 korun na konci měsíce (vycházím z kurzu USD České národní banky). Ceny počítačových komponent tak výrazně klesají a klesaly by i dále, kdyby řecký premiér neřekl, že chce referendum o finanční pomoci od Evropské unie. Tímto výrokem oslabilo euro, na což reagovala oslabením o skoro 50 haléřů i česká koruna. Dle této situace vidíme, že další vývoj nelze předpovídat. Záleží prostě na tom, co kdo v Evropě (či jinde) dalšího řekne a jak se to bude líbit trhům. Několik dní po nešťastném výroku, který byl nakonec odvolán, se situace v kurzech vrací pomalu zpět, proto doufejme, že to vydrží. Kdyby ne, škoda by to byla pro nás, kteří si chceme k Vánocům vylepšit stávající či pořídit nový počítač. Už to totiž vypadalo, že chce dolar porušit zaběhnutý standard a s blížícími se Vánoci oslabovat. Následný výkyv kurzu kvůli řeckému výroku pomohl prodejcům, kteří alespoň dva týdny nemají důvod zlevňovat, aby dorovnali předchozí pokles kurzu.

Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická ukázka procesoru Intel Sandy Bridge a luxusní základní desky Gigabyte G1.Sniper2 s čipovou sadou Intel Z68

Do prodeje se v říjnu po dlouhém očekávání dostala zcela nová řada procesorů společnosti AMD s označením Bulldozer. A předpoklady se vyplnily. Síla nových modelů je ve vícevláknových aplikacích, bohužel výkon na jádro je špatný z důvodu použití nové modulární architektury. Pokud se tedy nové FX procesory testují na pravěkých programech typu SuperPI, wPrime a dalších dinosaurech, jsou Bulldozery horší než jejich předchůdci Phenom II. Když se však přejde na moderní aplikace podporující více jader, je výkon poměrně vysoký a konkurenceschopný. Na výsledky všech možných testů nejvyšších osmijádrových modelů FX-8150 a FX-8120 se můžete podívat v recenzích na PCTuningu zde a zde, modely s šesti (FX-6100) a čtyřmi jádry (FX-4100) jsou otestovány zde.     

Dalším očekávaným datem je pondělí 14. listopadu, kdy mají být vydány nové nadšenecké procesory Intel Sandy Bridge E pro obří patici Intel 2011. Vydány už byly i nové 32nm mobilní procesory Intel Atom D2500 a D2700, které vyšly potichu, protože mají stále problém s certifikací své grafické části i pro starší DirectX 10.1, a proto není jisté, kdy se jich reálně na trhu dočkáme. Jejich procesorová část zůstala velmi podobná předchozím 45nm modelům, vyšší jsou takty při stejné spotřebě, která je kolem 10 wattů.

Na začátku roku chce mít AMD vydánu konkurenci pro nové Atomy, kterou je AMD Trinity. Problém AMD je však v produkci, kde se stále moc nedaří výroba Llano APU procesorů, které v sobě mají jak procesorovou, tak grafickou část.

 
Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011
i Zdroj: PCTuning.cz

Krabička od procesoru AMD Bulldozer s luxusní základní deskou Asus Crosshair V Formula / Thunderbolt s čipovou sadou AMD 990FX

Základní desky se až na již dávno vyřešený problém s vadnými čipovými sadami Intel pro procesory Sandy Bridge, které musely být staženy z prodeje, nepotýkají s žádnými výrobními problémy a jejich situace je v podstatě stále stejná. Vyvíjí se ale jejich kvalita a stabilita, protože s pokročilými technologiemi je možné osazovat za stejnou cenu kvalitnější součástky. Dříve jsme byli zvyklí na to, že levnější modely nebyly vždy úplně perfektně zpracovány, což už se dnes v podstatě nestává.

U platformy Intel je logicky v nabídce mnohem více modelů než u několikanásobně méně rozšířené platformy AMD. Došlo však ke změně v tom směru, že s poměrně velkým očekáváním od procesorů Bulldozer bylo vydáno mnohem více dražších základů s AMD čipsety, než tomu bylo v minulosti. S paticí AM3+ už také zcela skončilo účinkování společnosti Nvidia na trhu čipových sad.

Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011
i Zdroj: PCTuning.cz


Nabídce pro nové procesory Intel Sandy Bridge E vévodí u Gigabyte základní deska G1.Assassin 2



V průběhu října byly také oficiálně představeny nové základní desky pro Sandy Bridge E, které na sobě integrují čipovou sadu Intel X79. Například Gigabyte uvedl čtyři modely, z nichž nejlevnější X79-UD3 by měl dle odhadů stát minimálně 4000 korun. Jak to bude doopravdy se uvidí již v příštím týdnu. Ze čtyř základů na obrázku zaujme i X79-UD5, který má hned osm slotů pro operační paměti.

Aktuální stav na trhu základních desek

Pořídit kvalitní základní desku do počítačové sestavy je jedna z nejdůležitějších věcí. Je pravdou, že většina prodávaných modelů od největších výrobců (Asus a Gigabyte) je kvalitních, a to i v nižších cenových relacích. Dražší základní deska sama o sobě žádný výkon navíc nepřidá, mívá ale lepší vybavení a může výrazně ovlivnit možnosti přetaktování. Kvalitně taktovat se dá už na průměrně drahých základech, které nemají o nic horší vybavení pro běžné použití než nejdražší modely. I proto v sestavách nebudu doporučovat designově vypiplané desky (viz první dva obrázky) se speciálními „čudlíky“ a dalšími vylepšeními za horentní sumy. I do kvalitní dražší sestavy je vhodnější motherboard maximálně za tři až čtyři tisíce korun, z ušetřeného zbytku peněz se dá počítač vylepšit po stránce výkonu (lepší procesor, grafická karta) či velikosti (větší operační paměti, pevné disky). Nikomu však nechci vyvracet, že si dražší základní desky nemá kupovat. Přeci jen, jedná se prostě o to nejlepší a i osobně znám ten pocit, když si na to nejlepší člověk našetří a má to. Z výše zmíněných důvodů je to však racionálně a ekonomicky méně vhodná volba.

V aktuální nabídce se řídíme podle toho, jaký procesor do základní desky plánujeme dát. Může to být Intel nebo AMD. U společnosti Intel je jediným aktuálně smysluplným socketem LGA 1155 pro procesory z řady Sandy Bridge. Vybírámě z různě drahých čipových sad, mezi které patří hlavně Intel H61, H67, P67 a Z68. H61 a H67 jsou levnější typy, P67 a Z68 jsou dražší a lépe vybavené čipsety, například v podpoře dvou dedikovaných grafických karet (SLI, Crossfire) nebo v obsažení více SATA 6Gbps (H61 nepodporuje SATA 6Gbps) a USB 3.0 portů. Z68 je nejvyšším modelem z řady, nabízí nejlepší vybavení. Za týden pak dorazí již zmiňované Sandy Bridge E se socketem LGA 2011 a čipovou sadou Intel X79, které ovšem budou pouze pro ty majetnější nebo šetřivější (jak v případě základních desek, tak procesorů).

Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011
i Zdroj: PCTuning.cz


MSI Big Bang-Marshal je jednou z nejdražších základních desek z čipsetem Intel P67

Pro klasické desktopové procesory

AMD

je hlavní volbou

socket AM3+

, který byl již několik měsíců na základních deskách na trhu připraven pro vydání nových procesorů

AMD Bulldozer

. Důležité je, že zároveň podporuje i starší

Athlon II a Phenom II

modely, zatímco Bulldozery do AM3 a starších desek nedáme (některé jsou revizí upraveny, aby to šlo - musí být černá patice, ne bílá). Čipové sady AMD 900 přináší podporu nejnovějších standardů, bohužel však nemají nativně integrován řadič USB 3.0 (to má aktuálně jen čipset A75 pro Llano), a proto výrobci musí dodávat podporu pro nejnovější USB pomocí přídavných řadičů.
Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011
i Zdroj: PCTuning.cz


Gigabyte 990FXA-UD7 je nejvyšším modelem výrobce na platformě AMD AM3+

Vybírat můžeme z levnějších

AMD 970 a 990X nebo vyšší 990FX

. AMD oficiálně ukončilo integraci grafických čipů na základní desky kvůli vydání APU procesorů AMD Llano, které už mají grafickou část v sobě. Výrobci zřejmě z přesvědčení, že někteří uživatelé mohou chtít integrovanou grafiku přímo na desce, vydali také základy pro socket AM3+ se starší čipovou sadou AMD 880G, která má integrovanou grafickou kartu Radeon HD 4250. Čím více možností ve výběru máme, tím lépe. Stěžovat si proto nebudeme.
Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011
i Zdroj: PCTuning.cz
Doporučené sestavy a monitory – listopad 2011
i Zdroj: PCTuning.cz


Asus F1A75-V EVO s čipovou sadou AMD A75 je jednou ze zajímavých základních desek pro AMD Llano

.

Stojí kolem 2600 korun

Druhou volbou je pár měsíců nový

socket FM1

s

čipovými sadami A55 a A75

. Devizou lepšího A75 je, že jako první čipová sada podporuje nativně rozhraní USB 3.0 (4 porty) spolu s deseti konektory USB 2.0. Socket FM1 je určen pro procesory

AMD Llano

ze sérií

A4, A6 a A8

. V cenících se objevují i procesory AMD Athlon II, které jsou vyráběny 32nm výrobním procesem a jsou také určeny pro socket FM1. Mají deaktivovanou grafickou část z důvodu vady, což ale na finální funkčnost samotné procesorové části vliv nemá. I na nich se však projevuje prozatimní nedoladěnost nového výrobního procesu AMD, protože jejich TDP je ve specifikaci 100 W při frekvenci 2,6 GHz. Má sice o 2 MB větší L2 cache, ale běžné starší Athlony II X4 mají při 3,1 GHz TDP 95W. Alespoň podle specifikačních údajů tak nový menší výrobní proces u AMD zatím nepřináší nižší spotřebu.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama