Shuttle SX58J3 — highendový počítač v „krabici od bot“
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Shuttle SX58J3 — highendový počítač v „krabici od bot“

Shuttle SX58J3 — highendový počítač v „krabici od bot“

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

22. 2. 2011 03:00 19

Seznam kapitol

1. Shuttle a Barebone 2. Shuttle SX58J3 — vnější pohled 3.  Shuttle SX58J3 — pohled dovnitř 4. Osazujeme procesor a paměti 5. Montujeme grafickou kartu 6. Mechaniku a disky nakonec 7. BIOS a jeho možnosti 8. Přetaktování, cena, hlučnost, spotřeba
9. Testovací sestava, metodika 10. Bad Company 2, Borderlands, CoD: Black Ops 11. Crysis, Dead Space 2, F1 2010 12. Far Cry 2, GTA: EFLC, Just Cause 2 13. Mafia 2, Metro, Serious Sam HD 14. Splinter Cell, W40k DoW 2, WiC 15. Fotogalerie 16. Závěr

Myslíte si, že výkonný highendový počítač musí být vždy uložen ve velké rozměrné skříni? Společnost Shuttle se svými malými počítači ukazuje, že tomu tak nutně být nemusí. Do malé skříně velikosti krabice od bot jsme úspěšně nacpali třeba Nvidii GeForce GTX 570 a šestijádrový Intel Core i7 980X, který jsme ještě přetaktovali...

Reklama
Shuttle SX58J3 — highendový počítač v „krabici od bot“
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná si po přečtení perexu říkáte, co je to ten Shuttle vlastně zač. Ačkoliv jde o společnost působící na trhu s počítačovým hardwarem už téměř 30 let (založena byla v roce 1983 pod názvem Holco), patří u nás tento taiwanský výrobce počítačového hardwaru spíše k těm méně známým. Přitom výrobky společnosti Shuttle se u nás dají běžně koupit a prodává je například největší tuzemský obchod s počítači Alza.

Shuttle SX58J3 — highendový počítač v „krabici od bot“
i Zdroj: PCTuning.cz

Původně se taiwanská společnost pod názvem Holco soustředila zejména na výrobu základních desek a třeba v roce 1995 byly desky Holco páté nejprodávanější na světě. V roce 1997 se však společnost přejmenovala na Shuttle Inc. (Incorporated) a začala měnit své primární zaměření. I dnes jde mimo jiné o výrobce desek, ty však nekoupíte samostatně, ale coby součást větších celků. Jedním z nich jsou All-in-one počítače. Jeden takový z aktuální řady X5020TA založený na platformě Intel Atom zrovna vidíte na fotce. Asi vás proto nepřekvapí, že společnost vyrábí také celé HTPC sestavy založené také na platformě Intel Atom.

Shuttle SX58J3 — highendový počítač v „krabici od bot“
i Zdroj: PCTuning.cz


Shuttle SH55J2 — barebone pro platformu Core i3/i5/i7 (LGA1156)

V čem je ale rozhodně největší síla Shuttle, jsou barebone systémy, které Shuttle nabízí na všech platformách Intel (AMD v nabídce není). Barebone je jakýsi základ počítače, který si dovybavíte dle svých představ. Od výrobce tak dostanete skříň, zdroj, základní desku a chladič procesoru, přičemž jen na vás už je volba konkrétního modelu procesoru, pevného disku, optické mechaniky, grafické karty a případného dalšího příslušenství (součástí barebone je někdy i CPU / RAM).

Výhodou proti samostatnému zakoupení všech komponent je jednotná záruka na tyto části jako celek a také návrh skříně šitý na míru danému hardwaru. Nicméně Shuttle vám rád vyhoví i v případě, že si nebudete chtít koupit jen barebone, ale rovnou celou sestavu, a nabízí na svých stránkách přímo konfigurátor. Nicméně pro našince je tato možnost spíše méně dostupná, protože Shuttle u nás oficiální zastoupení nemá a počítač byste tak museli kupovat přímo ze zahraničí (dostupné u lokálních prodejců jsou jen ony barebone).

Shuttle SX58J3 — highendový počítač v „krabici od bot“
i Zdroj: PCTuning.cz


Shuttle SX38P2 Pro se základní deskou s čipsetem Intelu X38 je základem pro slušný kancelářský stroj

Síla barebone systémů Shuttle spočívá v jejich velikosti a decentnímu stylovému designu, který by se dal přirovnat třeba k Apple. Co se týče velikosti, je Shuttle naprostá špička ve svém oboru. Je logické, že úsporný počítač s levným procesorem Intel Atom či Core i3 a levnou grafickou kartou dáte do malé skříně, Shuttle však drží jednotnou velikost (či spíše „malikost“) i pro své výkonné barebone systémy na platformách LGA1156/1366 a velmi pravděpodobně i připravované 1155. Rozměry jsou přitom tak extrémně malé, že se jim nemůže vyrovnat téměř žádná konkurence se svými sestavami. S tím samozřejmě souvisí i otázka, jak dobře a tiše se hardware v počítači uchladí, na což se pochopitelně také zaměříme.

Shuttle SX58J3 — highendový počítač v „krabici od bot“
i Zdroj: PCTuning.cz


Vintage V6-P5G41E — barebone od Asusu

Shuttle je sice exkluzivním výrobcem, a tak malé a výkonné barebone jako on téměř nikdo nenabízí, rozhodně ale není jediným prodejcem barebone systémů. Patří sem i velcí hráči jako je Asus či MSI. Ti ale své podobné systémy zaměřují spíše na firemní zákazníky hledající levná řešení do kanceláří. Jejich silnou stránkou je zejména nízká cena celého kompletu, což rozhodně nepatří mezi největší přednosti Shuttle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama