Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček

Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček

Jan Černý

Jan Černý

22. 12. 2010 04:00 36

Seznam kapitol

1. Procesory a základní desky (low-end) 2. Kdo má víc plných jader vítězí (mainstream) 3. Cena nehraje takovou roli (hi-end) 4. Operační paměti není nikdy dost
5. Pevné disky a SSD 6. LCD monitory a 120Hz 3D monitory 7. Nepodceňujte výběr zdroje

Štědrý den klepe na dveře a pokud se jako každý rok rozhodujete na poslední chvíli, jaký hardware koupit, máte poslední šanci. Pro mnoho uživatelů je zbytečné měnit celou konfiguraci, a proto jsme pro vás připravili redakční výběr komponent, které zvýší výkon vašeho počítače a přidají moderní rozhraní. Mezi dárky nechybí procesory, základní desky, SSD, paměti a zdroje.

Reklama

V minulosti platilo, že procesor je jednou z nejdůležitějších komponent, které ovlivňovaly výkon celého počítače. Dnes však platí, že i levnější dvoujádro podpořené solidní grafickou kartou a dostatkem operační paměti je dnes dostačující pro hraní her. Mnohem větší váhu než v minulosti má dnes spotřeba. Nejde ani tak o ušetřené peníze na účtech za elektřinu jako o menší produkci odpadního tepla. Takovýto procesor se dá chladit chladičem, který běží na nižších otáčkách a produkuje méně hluku. Avšak stejně jako v minulosti i dnes platí, že v nižší cenové kategorii nabízí AMD za málo peněz více muziky než Intel. Při stejné ceně tedy nabízí AMD vyšší výkon a v nejlevnější cenové kategorii také lépe vybavené základní desky. Z toho důvodu jsem vytvořil vždy pár složený ze základní desky a procesoru. Nepreferoval jsem žádného výrobce, spíše jsem přihlížel k nižší ceně, při zohlednění moderních rozhraní jako je SATA 600 Mb/s a USB 3.0. Ve výběru zcela záměrně chybí ty nejdražší základní desky a nejvýkonnější komerční procesor Intel Core i7-980X.

V hlavních rolích cena (Athlon II X2 250 + AMD 770)

Pokud vašemu staršímu Pentiu 4 nebo Athlonu64 dochází dech v moderních hrách, ale nemáte peněz nazbyt, zkuste zvážit výměnu základní desky, procesoru a DDR3 pamětí. Zbývající komponenty jako je grafická karta, zdroj, pevný disk a skříň vám mohou sloužit i nadále. Pokud máte hluboko do kapsy a nehodláte do desky a procesoru investovat více než 3 000 Kč, je pro vás jednoznačně nejlepší volbou dvoujádrový procesor AMD Athlon II X2 250 s deskou od společnosti ASUS nebo Gigabyte.

Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

3GHz procesor od AMD pořídíte za cenu okolo 1 350 Kč. Jedná se o moderní procesor s jádrem Regor vycházející z architektury AMD K10. Jeho hlavní výhodou je mnohem menší velikost jádra, se kterou je spojena nižší spotřeba oproti procesorům AMD Phenom II na stejné frekvenci. Je jasné, že nízká cena je vždy kompromisem, a tak procesoru zcela chybí vyrovnávací paměť L3 cache. Ta vám bude chybět zejména pokud budete chtít hrát hry ve Full HD rozlišení s maximálními detaily – procesor stručně řečeno nebude stíhat dodávat data grafické kartě. To samé platí při náročných operacích, jako je převod či stříhání videa. Ladiče výkonu také potěší dobré možnosti přetaktování, kdy 3,5 GHz by neměl být větší problém.

Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Na rozdíl od procesoru by se nikdy nemělo šetřit na základní desce. Protože nás tlačí každá koruna, není nutné kupovat to nejmodernější – bohatě si vystačíme s rok starou čipovou sadou AMD 770. I když není nejnovější, podporuje všechny moderní technologie jako je PCI Express v2.0 pro grafickou kartu, DDR3 paměti na frekvenci 1 333 MHz a všechny procesory ze současné nabídky AMD. Protože jsou hudbou blízké budoucnosti rychlé externí disky, flashdisky a externí boxy, zcela jistě by na desce nemělo chybět USB 3.0. To je realizováno v podobě přídavného čipu Renesas Electronics (dříve NEC). Z aktuální nabídky českých e-shopů toto splňují desky ASUS M4A77T/USB3 a Gigabyte GA-790XT-USB3. Zatímco Gigabyte nabízí více USB 2.0 portů, ASUS má přehlednější BIOS a umožňuje lépe regulovat otáčky ventilátorů.

Domácí pohoda (Athlon II X4 640 vs. Core i3-540)

Na hranici nejnižší cenové kategorie a střední třídy najdeme u obou výrobců procesory, které mají rozhodně co říct. Dvoujádrový Core i3 a levné čtyřjádro Athlon II X4 jsou obecně vyráběny z horších zbytků křemíku (rozuměj ty, které neprošly nejnáročnějšími testy). Core i3 chybí podpora čtyř fyzických jader. Obsahuje dvě jádra a čtyř logických jader je dosaženo pomocí Intel Hyper Threading Technology. Core i3-540 běží na frekvenci 3,06 GHz, což je o pár megahetrzů víše než u Athlonu II X4 640. Athlony II jsou obvykle vyráběny z jader procesoru Phenom II X4 s defektní L3 cache. BIOS na většině základních desek však umožňuje tyto blokované části jádra aktivovat. Ne vždy se muselo jednat o defektní procesory a získání až 35% nárůstu výkonu navíc pouhou změnou položky v BIOSu za to stojí. Nemyslíte? Za 2 500 Kč jsou oba procesory velmi vhodné pro běžného domácího uživatele pro sledování filmů ve Full HD rozlišení, který nechce (nebo nepotřebuje) investovat do drahého procesoru a postačuje mu hrát hry se středními detaily.

Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče výběru základních desek, jsme u Intelu velice limitováni cenovou politikou. Všechny modely jsou od 1 500 Kč do 2 500 Kč prakticky stejné. Vzhledem k tomu, že má Core i3-540 integrované grafické jádro, sáhnul jsem po dvou modelech s čipovou sadou Intel H55. Ta má na rozdíl od P55 nebo P57 vyvedeny výstupy pro připojení monitoru. Zde se mi z vybrané dvojice jeví jako nejatraktivnější MSI se svým modelem H55M-E32. Již na první pohled jsou na desce vidět kvalitní japonské kondenzátory Nippon Chemi-con a zalité cívky. Byť se jedná o desku v µATX formátu, obsahuje dostatek rozšiřujících portů. Obdobně je na tom i deska ASUS P7H55-M LX, která je ale o 150 Kč dražší. Jedinou nevýhodou obou základních desek jsou pouze dva sloty pro paměti a absence moderního USB 3.0 a SATA 600 Mb/s.

Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

To AMD hraje v této cenové kategorii vyšší ligu. Za 2 100 Kč můžete koupit jedny z nejlepších desek současnosti s čipovou sadou AMD 870. Čipová sada je levná a velmi moderní, extrémní hráče zamrzí snad jen nevyvážená podpora CrossFireX v rozložení linek ×16/×4. MSI oproti minulosti zúžilo svoji nabídku desek a v nabídce tak naleznete u každé čipové sady pouze jeden nebo dva modely. Díky tomu se v MSI zaměřili na výbavu a odladěnost BIOSů. Výsledkem se stala MSI 870A-G54, která od svého uvedení získala několik prestižních ocenění. Pokud nemáte po špatných zkušenostech z minulosti k MSI důvěru (zcela zbytečně), je dobrou alternativou ASUS M4A87TD/USB3.

Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr toho nejlepšího hardwaru pod stromeček
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama