Stavba a přetaktování levného herního počítače
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Stavba a přetaktování levného herního počítače

Stavba a přetaktování levného herního počítače

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

1. 11. 2010 03:00 63

Seznam kapitol

1. Herní PC? Již nepotřebujete desetitisíce 2. Výběr platformy — Intel nebo AMD? 3. Výběr grafické karty, pevného disku a mechaniky 4. Skříň, zdroj, chlazení a rekapitulace 5. Skládáme sestavu — příprava skříně
6. Skládáme sestavu — deska a dokončení 7. Přetaktování — procesor Intel Core i3-530 8. Přetaktování — procesor AMD Athlon II X4 635 9. Přetaktování — grafické karty

Dnešní článek bude tak trochu netradiční. Nepůjde totiž o recenzi nových počítačových komponent, nýbrž o návod. Vcítili jsme se totiž do role mnohých z vás a pokusili se sestavit co možná nejlevnější a přitom alespoň trochu výkonné herní počítače, které jsme přetaktovali a vyzkoušeli, jak na nich běží nejnovější hry.

Reklama
Stavba a přetaktování levného herního počítače
i Zdroj: PCTuning.cz


NVIDIA GeForce 4 Ti 4200 — kdysi karta s ideálním poměrem cena/výkon

Pokud se ve světě počítačového hardwaru pohybujete už nějaký ten rok, jistě pozorujete pozvolný pokles cen počítačového hardwaru. Nemám teď na mysli vývoj za posledních 20 let, kdy počítače stály desetitisíce zatímco mzdy byly o řád níže ale i změnu situace za posledních několik let. Nejvděčněji se toto téma dá ilustrovat na grafických kartách. Kdo by si nepamatoval třeba na kdysi tolik populární NVIDIA GeForce 4 Ti 4200 z roku 2002 kvůli jejímu skvělému poměru cena/výkon při ceně okolo pěti tisíc. Při započtení inflace by však v dnešních cenách stála okolo sedmi tisíc, což je v roce 2010 cena, za kterou se prodávají téměř highendové karty a ideální kup v poměru cena/výkon hledáme v cenové kategorii někde okolo čtyř tisíc korun s daní.

Stavba a přetaktování levného herního počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejným způsobem spadly také ceny ostatních počítačových komponent a zatímco před pěti lety bylo třeba na slušný herní počítač okolo třiceti tisíc a dalších deset na 19" LCD, dnes koupíte dobrý herní stroj za podobné či menší peníze a od toho si opět odečtěte inflaci okolo 15-20 %. Ceny počítačových komponent vzhledem k reálným mzdám jednoduše stále klesají, byť si to často odmítáme sami připustit a hardware je tak pro zákazníky stále dostupnější a dostupnější (ještě převratnější a rychlejší vývoj prodělaly notebooky).

Stavba a přetaktování levného herního počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Změna situace se dá dobře ilustrovat i na dnešním článku. Inspirací k němu mi byl článek v dnes již neexistujícím papírovém časopisu Gamestar z roku 2003. V něm se autor pokusil čtenářům s velmi omezeným rozpočtem poradit, jaký počítač si vybrat tak, aby se na něm pokud možno daly hrát nějaké hry a aby jej bylo možné v případě potřeby také vylepšit. Jeho rozpočet byl tehdy okolo 12 tisíc korun (v dnešních cenách cca 15 tisíc) a autor do sestavy nedokázal nacpat víc než než levný procesor s boxovaným chladičem, integrovanou grafickou kartu GeForce 4 MX (tehdy součást povedeného čipsetu NVIDIA nForce) a neznačkový zdroj a skříň. Nicméně v dnes jsme o kus dál a já sám jsem se místy až divil, jak slušný počítač lze postavit za velmi omezený rozpočet. Dost tedy vzpomínek na minulost a pojďme se věnovat výběru komponent.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama