asus-eee-box-aneb-nejmensi-z-nejmensich
Sestavy Článek ASUS Eee Box aneb nejmenší z nejmenších

ASUS Eee Box aneb nejmenší z nejmenších

Discriminator

Discriminator

16. 10. 2008 07:00 22

Seznam kapitol

1. Seznámení a popis 2. Testy procesoru 3. Testy operační paměti 4. Testy grafiky 5. Testy pevného disku 6. Teploty, hlučnost, spotřeba a závěr

Moderní a v mnohém revoluční notebook ASUS Eee se přeměnil a nyní se objevuje v klasické "počítačové" verzi bez integrovaného displeje. Díky tomu se na trhu objevuje jeden z nejmenších kompletních počítačů vůbec, který je navíc velmi úsporný a to především díky použití procesoru Intel Atom. Pojďte se podívat na recenzi převratného mikro-počítače s velmi nízkou spotřebou.

Reklama

ASUS se se svým elegantním Eee PC pokusil způsobit prakticky stejnou revoluci na počítačovém trhu, jako se mu to povedlo při uvedení Eee notebooků. Miniaturní rozměry spolu s úsporným konceptem postaveným na technologii Core 2 Duo přináší maximální mobilitu, při zachování postačujícího kancelářského výkonu. Procesor Intel Atom přináší slušnou rychlost (v porovnání s dvoujádrovými Core 2 Duo ale přirozeně zaostává), ale hlavně zajišťuje opravdu neuvěřitelně úsporný provoz - ostatně právě Intel Atom je procesor určený pro nejúspornější zařízení.

ASUS Eee Box aneb nejmenší z nejmenších
i Zdroj: PCTuning.cz


 

Již na první pohled je patrné, že se ASUS Eee Box vydává cestou moderního designu. Opravdu líbivé provedení celého podstavce (lze jej odmontovat) spolu s lesklou černou barvou působí velmi uhlazeně a citlivě. Nejvíce nás ale přirozeně zajímaly samotné rozměry tohoto testovaného produktu. Hned při rozbalování jsme se ujistili, že máme co dočinění s jedním z nejmenších stolních počítačů, jaký jsme kdy viděli. Jeho profil je naprosto minimalistický, což ale s sebou nese i několik nepříliš vhodných záporů. Malé rozměry neumožnily osadit jakoukoliv optickou mechaniku a výrobce musel zvolit i pomalejší 2,5'' pevný disk. Jakékoliv data tedy do zařízení přesunete výhradně po síti nebo pomocí flash disku.

ASUS Eee Box aneb nejmenší z nejmenších
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední strana přístroje skrývá ukryté porty a nese na sobě propagační loga Microsoft a Intel Atom. V malých dvířkách jsou navíc ukryty průsvitné otvory, díky kterým je možné sledovat indikační LED. Použitý plast je ale relativně kvalitní - je pružný a nehrozí tak jeho snadné zlomení či prasknutí.

ASUS Eee Box aneb nejmenší z nejmenších
i Zdroj: PCTuning.cz

Po odklopení dvířek na přední straně se dostanete k základním portům a tlačítkům. Najdete zde oblíbenou čtečku karet, dvojici USB 2.0 portů a samozřejmě také výstup na sluchátka v podobě 3,5mm mini jacku. Mikrofon je možné připojit přes totožný konektor. Dále se zde nachází jen tlačítko pro samotné zapínání celého zařízení.

ASUS Eee Box aneb nejmenší z nejmenších
i Zdroj: PCTuning.cz

Na spodní straně najdete mřížku ventilátoru, šachtu pro pevný disk, který si tak můžete velmi snadno vyměnit a nechybí zde ani oblíbený zámek kompatibilní se standardem Kensinghton. Pro přišroubování podstavce je na spodní straně přichystána zdířka se závitem. Díky šikovnému stojanu, který je vyroben z hrubého drátu, je možné přístroj velmi snadno postavit do příjemné polohy (dobře viditelné na první fotografii).

ASUS Eee Box aneb nejmenší z nejmenších
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní sada portů se ale logicky nachází na zadní straně. Zde najdete klasický DVI port pro připojení zobrazovacího zařízení, nechybí zde další dvojice USB portů ani síťová zdířka v podobě RJ-45. Pro připojení WiFi antény je na horní straně nachystán RSMA konektor.

ASUS Eee Box aneb nejmenší z nejmenších
i Zdroj: PCTuning.cz

Na příslušenství ale nehledejte nic zvláštního. Klasická sada instalačních médií spolu s manuálem a sadou šroubků pro možnost montáže na zeď pomocí VESA 100mm držáku.

Pokud bychom se měli na ASUS Eee box nyní podívat čistě z pohledu jeho provedení bez zvažovaní jeho technických parametrů, pak můžeme naprosto s klidnou hlavou prohlásit, že zde vidíme jeden z nejpěkněji provedených mikro-počítačů, jaké jsme kdy mohli vidět. Celkové dílenské zpracování spolu s použitými materiály i designovým provedením je na špičkové úrovni, kterou bychom chtěli vídat častěji. Bohužel ale absence základních prvků, jako je například optická mechanika, celkově trošku zhoršují finální použitelnost.

Technické specifikace

Komponenta

Model

ProcesorIntel Atom 270 - 1.6 GHz, FSB 533 MHz, 512 kB
ČipsetIntel 945GMS
Operační paměť2 × 512 MB DDR2 400 MHz
Grafická kartaIntel® Graphics Media Accelerator 950
Pevný diskSeagate 80GB 2,5''
Optická mechanikanení
Čtečka karetSDHC/SD/MS/MS Pro/MMC
Zvuková kartaRealtek® High Definition Audio
Počet USB4
WiFiAno

Orientační cena:

4 900,- s DPH

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama