hp-compaq-nx7400-kancelarsky-pracant
Mobilní zařízení Článek HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant

Kuchař Martin

Kuchař Martin

21. 12. 2006 01:00 59

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. TFT a multimédia 3. Testy - Grafická jádra 4. Testy - pevný disk a výdrž baterie

Dnes se v recenzi podíváme na zoubek notebooku, který rozhodně není šampiónem v "těžké" váze a zcela jistě není tak populární jako například notebooky Lamborghini nebo Ferrari. I přes to si ale myslíme, že jeho test bude velmi přínosný, neboť se jedná o kandidáta na výborné umístění v kategorii cena / výkon - za málo peněz totiž získáte slušného pomocníka, který se sice na hry příliš nehodí, ale například pro studenta nebo práci do kanceláře je zcela ideální.

Reklama

Výbava tohoto notebooku je na první pohled jistě na dnešní poměry podprůměrná, což se ale zcela jistě promítne velmi pozitivně na ceně, která je pro přístroje této kategorie rozhodující. Je ale potřeba si uvědomit, že se jedná o notebook značky HP, což je synonymum kvalitního dílenského zpracování a velmi velké robustnosti a odolnosti proti mechanickému poškození. Již při prvním seznámení a "osahání" zjistíte, že tělo je velmi pevné a nikde se nepříjemně neprohýbá jako přístroje jiných značek - jasným příkladem je například ACER. Bohužel ale vzhledem k ceně se zde nedostalo prostoru pro užití ušlechtilých slitin magnézia a hořčíku a většina části šasi je vyrobena z plastu - ten je ale opravdu velmi tvrdý.

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


Provedení je velmi decentní. (Pro zvětšení klikněte)

Notebook "šlape" na základu daném společností Intel. Čipová sada z rodiny i945GM, která v sobě nese integrované grafické jádro Intel Graphic Media Accelerator 950. Vše je řízeno procesorem Intel Celeron M 430 s taktem celých 1,7GHz. V přístroji je osazeno celkem 512MB DDR2 pamětí s frekvencí 533MHz - jsou obsazeny oba dva paměťové banky vždy po 256MB.

Pro uložení dat slouží pevný disk ATA s kapacitou 60GB. Nechybí samozřejmě ani DVD+/- R,RW (8x dual layer) mechanika pro čtení a zápis DVD médií. Grafický výstup je prezentován na širokoúhlém TFT panelu 15,4” (1280 x 800 - 16:10).

Jak je patrné, tak opravdu máme na stole přístroj, který jistě čtenáře a uživatele neuchvátí svým výkonem. Na druhou stranu ale za své peníze získáte výkon postačující k práci s běžnými aplikacemi potřebnými ve škole nebo v kanceláři - přesně to je také úmyslem výrobce.

KomponentSpecifikace
procesorIntel Celeron M 430 (1,73 GHz)
chipsetIntel i945GM
operační paměť2 x 256MB DDR PC2 533MHz
grafická kartaGraphic Media Accelerator 950
pevný disk60GB S-ATA
optická mechanikaDVD Super-Multi
TFT15,4'' 1280x800 px (16:10)
audioADI Soundmax HD
WiFiIntel 802.11a,b,g
Bluetooth ne
LAN10/100 Mbit Ethernet LAN
porty a sběrnice3 x USB 2.0, D-SUB, line-out, mic-in, IEEE 1394, RJ45, RJ11, D-SUB, PCMCIA
Záruka24 měsíců
Čtečka karetne
Specialitydockport
Cena bez DPH15 500 bez DPH

Detailní pohled

U notebooků značky HP můžeme vždy očekávat velmi jednotné provedení celého designu. Jejich osvědčený vzhled má svou velice širokou základnu uživatelů, kteří na styl HP prostě nedají dopustit a jiný typ provedení se jim zdá nepraktický nebo nevzhledný. Další jistotou u HP přístrojů je jejich kvalitní dílenské zpracování, které se dá srovnávat se značkami jako IBM či Dell. Na prvním místě je de kvalita a teprve na druhém místě pak designové vychytávky.

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


čelní pohled na notebook v zavřeném stavu ukazuje na velmi konzervativní design.

Rozměry přístroje ( 3,0 (vpředu) × 35,7 × 26 cm - Š x V x H) ukazují na zcela klasickou velikost přístroje s 15,4'' displejem. Hmotnost 2,45kg je také zcela běžná - není sice zrovna nejnižší avšak pořád ještě umožňuje notebook přenášet i na delší vzdálenosti.

Nyní se podíváme, jakým způsobem rozvrhli výrobci umístění všech vstupních a výstupních portů. Je samozřejmé, že tyto parametry nejsou jen tak ledajaké, neboť dokáží zcela zásadně ovlivnit ergonomii a pohodlí při práci. Bohužel ale zde uvidíme, že notebook neobsahuje tolik konektorů, jako jeho konkurenti a troufáme si říci, že na dnešní poměry je výběr opravdu velmi slabý.

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


Pravá strana je ze všech ostatních nejbohatější.

Jak jistě vidíte na obrázku, tak na pravé straně můžete nalézt dva ze tří USB 2.0 portů, vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka a samozřejmě i DVD-RW optickou mechaniku, která je u notebooku již zcela nezbytná. Vše je poměrně šikovně rozmístěno a ani jeden port přímo nebrání v použitelnosti dalšího.

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


Na levé straně je vše zbývající.

Na této straně máme prakticky všechny zbývající konektory (pouze D-SUB bude na straně zadní) - jasně vidíme poslední ze tří USB portů, konektor pro modem a síť, fire-wire konektor a slot pro PCMCIA karty. Nechybí ani nutná mřížka pro odvod teplého vzduchu nebo zdířka pro zámek standardu Kensinghton.

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


Prakticky zcela holá zadní strana.

Na zadní straně už nám zbývá jen port pro připojení externího monitoru (D-Sub) a zdířka pro připojení napájení. Celou zbylou plochu pak zabírá baterie.

Jak jsme si již řekli v úvodu této kapitoly, tak zde opravdu nenajdeme žádné další porty jako například S-Video apod. Jako hlavní nedostatek ale považujeme absenci dalšího USB 2.0 portu - přeci jen na přenosném přístroji jsou tyto konektory potřebnější než na klasickém počítači - v kanceláři si určitě budete chtít připojit myš, klávesnici, tiskárnu, flash-disk apod. a poté jste již nuceni investovat do pořízení USB HUBu.

Klávesnice a touchpad

Zde opět potvrzujeme kvalitní práci inženýrů z HP. Stejně jako je osvědčený jejich design, je osvědčené i provedení klávesnice a touchpadu, které jsou vždy velice povedené - nemluvíme teď o designové stránce, která jak jsme si již řekli je až na dalších pozicích.

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


Velmi přehledná a praktická klávesnice (Pro zvětšení klikněte)

Všimněte si především umístění kláves typu Delete, Pg Up, PG Down..., které jsou všechny dohromady umístěné tak, jak jsme na to zvyklí z klasických klávesnic. Toto řešení velice vítáme neboť přispívá k ergonomii a pohodlnému používání. Samozřejmě nechybí ani funkční klávesy použitelné v kombinaci se stisknutým tlačítkem Fn. Jsou zobrazeny modrou barvou a v plném náhledu je jasně vidět jejich funkce.

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


Tlačítka jsou umístěna na standardním místě.

Velmi nápadné tlačítko pro zapínání či vypínání přístroje vedle kterého je zajímavě tvarovaná indikační LED. Další klávesy pak zapínají a vypínají bezdrátovou síť a následující tlačítka slouží pro ovládání hlasitosti zvukového výstupu.

HP Compaq nx7400 - kancelářský pracant
i Zdroj: PCTuning.cz


Decentně provedený touchpad.

Touchpad zcela zapadá do profilu HP - je zcela stejný jako na všech přístrojích stejného výrobce. Jeho použití je opravdu příjemné a především je potřeba pochválit velmi slušné tlačítka, které jsou akorát citlivé a jejich profil je velice pohodlný čili se nestává, že Vám prst sklouzne mimo. Například jako na noteboocích ASUS, kde jsou tlačítka zapuštěny do profilu celého přístroje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama