asus-a7m-notebook-misto-desktopu
Mobilní zařízení Článek ASUS A7M - notebook místo desktopu?

ASUS A7M - notebook místo desktopu?

Kuchař Martin

Kuchař Martin

6. 9. 2006 01:00 22

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Detailní pohled 3. TFT a multimédia 4. Testy - procesor a operační paměť
5. Testy - Grafická jádra 6. Testy - pevný disk a výdrž baterie 7. Závěr

V dnešním článku si představíme notebok, který má díky svému 17" displeji velké ambice nahradit domací stolní počítač, kde se hledí spíše než na výkon ve hrách na kancelářké aplikace, brouzdání po internetu a přehrávání multimediálních souborů. Díky své velikosti a hmotnosti má notebook určitě své limity, ale rovněž najdme i jeho nesporné výhody.

Reklama

Tento notebook se svými vlastnosti a vybavením řadí na vyšší průměr avšak cenou  dokáže velmi dobře konkurovat. Na první pohled musí být každému jasné, že testovaný kousek se hodí spíše na stůl než do brašny na cesty - jeho rozměry a váha jej opravdu nepředurčují pro výhru mezi mobilními přístroji. Jeho síla je ale ve velmi velkém displeji a vysokém výkonu, který je dán použitím dvou jádrového procesoru. Když k tomu přidáme velmi promyšlený systém ovládání multimédií pak získáváme přístroj, který je velmi vhodný na domácí prací a propojení s televizorem.

ASUS A7M - notebook místo desktopu?
i Zdroj: PCTuning.cz


Rozměry jsou opravdu nadstandardní. (Pro zvětšení klikněte)

Celý přístroj je postaven na čipové sadě z rodiny nVidia - konkrétně platforma nVidia GeForce GO 6100, která je dobrou základnou pro procesory AMD v kombinaci s DDR2 pamětmi. V testovaném modelu byl osazen procesor AMD Turion 64 X2 tikající na frekvenci 1,81GHz, tomu sekunduje operační paměť 2 x 512MB DDR2 na taktu 667MHz. Možná že někteří z Vás již také tuší, že tato čipová sada v sobě integruje grafické jádro s označením GeForce GO 6100, která se výkonnostně prakticky rovná řešení od společnosti Intel v podobě Graphics Media Accelerator 950.

Pro uložení dat slouží pevný disk S-ATA s kapacitou 80GB. Nechybí samozřejmě ani DVD+/- R,RW (8x dual layer) mechanika pro čtení a zápis DVD médií. Grafický výstup je prezentován na širokoúhlém TFT panelu 17” (1440 - 900 - 16:10).

Z tohoto výčtu se dá předběžne usuzovat, že se bude jednat o slušně výkonný model, který při přehrávání DVD filmů nebo poslechu MP3 bude pořád dodávat dostatečný výkon pro dal práci - pro hry se ale tento notebook příliš nehodí.

Komponent

Specifikace

procesorAMD Turion™ 64 X2 56 - 1,81GHz
chipsetNVIDIA GeForce Go 6100
operační paměť2 x 512MB DDR PC2 667MHz
grafická kartaNVIDIA GeForce Go 6100
pevný disk80GB S-ATA
optická mechanikaDVD Super-Multi
TFT17'' 1440x900 px (16:10)
audioRealtek HD Audio
WiFiIntel 802.11a,b,g
Bluetooth Bluetooth® V2.0+ EDR
LAN10/100/1000 Mbit Ethernet LAN
porty a sběrnice5 x USB 2.0, D-SUB, line-out, mic-in, IEEE 1394, S-VIDEO, Express card, RJ45, RJ11, SIR, CIR
Záruka24 měsíců
Čtečka karetDVD Super-Multi
Specialityntegrovaná CMOS kamera 1,3Mpix a DVB-T/analog tuner
Cena bez DPH28 000 bez DPH

Design a ergonomie

ASUS je společnost, která propůjčuje svým přístrojům vždy něco navíc především v oblasti designu a drobností jako jsou integrovaná kamera atd. Ani dnes tomu není jinak a po pohledu na celý přístroj můžeme s klidnou hlavou prohlásit, že design je opravdu povedený a velice čistý - jeho kvality se dají srovnávat s přístroji v daleko vyšších cenových kategoriích.

ASUS A7M - notebook místo desktopu?
i Zdroj: PCTuning.cz


čelní pohled na otevřený notebook nám dává nahlédnout na čistý a uhlazený design. (Pro zvětšení klikněte)

Rozměry přístroje 405x314x38.2mm a hmotnost 4,1kg dávají tušit, že máme tu čest s opravdovým "mamutem" mezi notebooky. Troufám si říci, že jen málo kdo z čtenářů má u sebe notebook větších rozměrů. Je ale samozřejmé, že výrobce nemohl přístroj zmenšit především kvůli velmi velkému panelu s úhlopříčkou celých 17'', která se také jen tak nevidí. Vše se také odrazilo na designu klávesnice, kde zůstal prostor pro umístění dvou nadrozměrných reproduktorů.

Takto velký displej si žádá náležité uchycení a je vidět, že i na to výrobce opravdu myslel - oproti notebookům v této cenové kategorii je testovaný kousek opatřen troj-kloubovým uchycením, které je navíc velmi robustní a odolné. Bohužel malým mínusem je jeho přílišná tuhost, která znemožňuje otevření víka jednou rukou. 

ASUS A7M - notebook místo desktopu?
i Zdroj: PCTuning.cz


Detail uchycení TFT k tělu přístroje..

Prakticky na všech nových noteboocích od ASUSu jsou osazeny lesklé displeje (GlareType), které mají svou velmi širokou základnu příznivců avšak na druhé straně stojí skálopevní odpůrci. Je jasné, že toto řešení značně "oživí" barvy a přidá jim na jasu, ale na druhou stranu velmi znepříjemňuje práci ve špatném osvětlení nemluvě o pozorovacích úhlech, které jsou o několik desítek procent horší než u stejného displeje s matným provedením.

Dodávaný dálkový ovladač.
i Zdroj: PCTuning.cz
Dodávaný dálkový ovladač.

Spolu s přístrojem je dodáván i dálkový ovladač, který slouží pro ovládání celého přístroje s programem Mobile Theater, který velmi nápadně kopíruje systém Windows XP Media Center Edition. Posuďte sami z následujících obrázků:

Celý program je velmi snadný na obsluhu a dá se považovat za zdařilou alternativu k Windows MCE, které je nutno instalovat jako samostatný systém a navíc zabírají daleko více místa na pevném disku.

Nakonec nám zůstala jen dodaná anténa, která slouží pro příjem analogového i digitálního signálu k TV kartě. Její rozměry jsou velmi kompaktní a bez problémů ji lze nosit v brašně spolu s celým notebookem.

ASUS A7M - notebook místo desktopu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama