msi-megabook-s271-dve-jadra-v-notebooku
Mobilní zařízení Článek MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku

Kuchař Martin

Kuchař Martin

10. 8. 2006 01:00 23

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Testy - procesor a operační paměť 3. Testy - Grafická jádra 4. Testy - pevný disk a výdrž baterie 5. Závěr

V posledních testech jsme se zaměřili především na levnější modely notebooků, které svým vzhledem v žádném případě nevynikaly a hodily se spíše pro uživatele, kterým jde o výkon a spolehlivost než o samotný vzhled. Aby nebyla tato linie natolik stereotypní, zařadili jsme do ní notebook, který již na první pohled upoutá svou slonovinově bílou barvou a jak mnoho z Vás jistě napadne, své místo najde nejspíše u žen a dívek.

Reklama

Notebook se zařazuje do vyššího středního segmentu a pravděpodobně jej naleznete ve firmách nebo podnicích, než například na lavici vysokoškoláka. Díky svému provedení se ale výborně hodí i pro reprezentativní účely jako mohou být firemní prezentace apod. Velice dobře si dokážeme představit, že si jej vyberou i slečny a paní podnikatelky, které doposud měli v této oblasti lehce svázané ruce a byly svým způsobem odkázány na "všední a nepěkné" notebooky. Ač se to možná zdá běžnému uživateli nepochopitelné, tak ženám jde v tomto segmentu především o vzhled a ne o to, zda má přístroj jedno nebo dvě jádra.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Kompaktní rozměry, bílá barva a neotřelý design - sen každé ženy :-)

Kdybychom teďka skončili, byl by článek vhodný spíše jako aktualita do některého z módních časopisů - tento web není naštěstí není podobného směru, a tak se musíme vydat dále a podívat se na všechny části přístroje hezky podrobně. Co asi většinu čtenářů zajímá nejvíce je to, co samotnému notebooku dodává jeho výpočetní výkon. Srdcem je poměrně nový procesor společnosti AMD (Turion 64 X2 - 2x 1,66Ghz), který šlape v základní desce s chipsetem ATI ® RS485M + ATI® SB460 - podle označení již možná někteří z Vás tuší, že se jedná o řešení s integrovaným grafickým akcelerátorem Ati Radeon XPRESS 200M - ten sice není žádným excelentním sprinterem, ale dokáže udržet tempo s běžnými aplikacemi či staršími hrami (vše si samozřejmě dokážeme v testech).

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Ani zavřený notebook ostudu neudělá. (Pro zvětšení klikněte)

Pro uložení dat slouží pevný disk ATA-100 s kapacitou celých 80GB. Nechybí samozřejmě ani DVD+/- R,RW (8x dual layer) mechanika pro čtení a zápis DVD médií. Grafický výstup je prezentován na širokoúhlém TFT panelu 12.1" WXGA (Glare type).

Komponent

Specifikace

ProcesorAMD Turion 64 X2 1,66GHz
ChipsetATI ® RS485M + ATI® SB460
Operační paměť2 x 512 MB DDR2 667MHz
Grafická kartaAti Radeon XPRESS 200M (UMA ATI RS485M , VRAM 128)
Pevný disk80GB 4200rpm ATA
Optická mechanikaDVD±RW+DL
TFT12.1" WXGA (Glare type) - 1280 x 768
AudioAzalia interface, ALC 882 , SoundBlaster Compatible
WiFi802.11a,b,g
LANRealtek RTL8168/8111 1Gbit
Porty a sběrnice3x USB 2.0, VGA, RJ11, RJ45, line-out, mic, VGA, PCMCIA, Fire-Wire, Tv-Out, DVI
Čtečka karet4in1 (MMC/SD/MS/MS Pro)
BaterieLi-ion 8článků
Záruka24 měsíců
Cena s DPH39 000,- s DPH

Design a ergonomie

Pokud jste si pečlivě pročetli celý úvod, tak jistě s napětím očekáváte tuto kapitolu, kde se na design a ergonomii notebooku podíváme trochu podrobněji. Samozřejmostí jsou všechny pohledy, které nám ukážou, kde se nachází jaký vstupní nebo výstupní port. Začneme opět čelní stranou.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Velice čisté a hladké provedení pouze podtrhuje už tak neotřelý design.

Položíte-li notebook na stůl a shlédnete jej z čelní strany, jistě uznáte, že se jedná o něco, co jen tak běžné v obchodě nebo na internetu nevidíte. Velmi čisté řešení (bílá barva pocit čistoty ještě zvýrazňuje) bez žádných zbytečných a nepraktických vývodu je velmi povedená - diody vyvedené přes celou hranu umožňují sledovat status provozu či dobíjení i se zavřeným víkem - tato vlastnost je ale již prakticky u každého moderního notebooku.

Robustnost přístroje je nepatrně podprůměrná oproti přístrojům prodávaným v tomto segmentu - celé tělo je vyrobeno z plastu, který se sice jeví na první pohled velice pevně avšak po bližším prozkoumání není problém zjisti, že se dá velmi snadno prohnout či poškrábat - jistě si dokážete představit jak se budě špinavý škrábanec na bílém těle vyjímat.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Detail víka přístroje s velmi nápadným logem MSI zaujme na první pohled.

Na druhou stranu je potřeba pochválit provedení hran, které jsou příjemně zaoblené a netlačí ani neškrábou - navíc designové "vychytávky" celý přístroj staví do pozice naprostého elegána.

Notebook je vybaven lehce neobvyklým TFT, které se neprodává tak často jako například klasický 15,4 nebo 15 palcový displej. Jedná se o širokoúhlý displej s úhlopříčkou 12,1” - základní rozlišení je tedy 1280x768px. Je zvoleno velice estetické a účelné tenké lemování, které dodává notebooku čistý vzhled. Výrobce využil opravdu maximální možný prostor. V kombinaci s lesklým provedením je tento panel velmi zdařilý a opět se perfektně hodí k celému tělu přístroje - výrobce si s designem opravdu vyhrál.

Detailní pohled

V předešlé kapitole jsme se již lehce podívali na jednu stranu přístroje - byla to ta čelní - nyní je ten pravý čas abychom si ji dokončili a následně se podívali i na ty ostatní.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě tlačítka pro otevírání víka notebooku se zde nachází už pouze dva mini-jacky 3,5mm sloužící pro připojení sluchátek a mikrofonu. Vedle nich je pak port Fire-Wire, který sice nemá v dnešní době takové využití jako USB, ale v jistých případech se na tomto místě může velmi hodit - například pokud velmi často používáte digitální videokameru. Jeho použití je tedy sporné a záleží především na každém uživateli.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Prakticky všechny nejčastěji používané konektory.

Na pravé straně se nachází prakticky všechny nejpoužívanější konektory. Dva USB 2.0 porty jsou prakticky nezbytností a nebýt na této straně alespoň jeden, dalo by se to považovat za velké mínus. Bohužel RJ45 a RJ11 (síť a telefon) již tak vítané nejsou - tyto kablíky se zapojují daleko méně často než například zmíněné USB a jejich přítomnost může vadit při pohybu myši. Stejně tak VGA výstup je zde na škod - zkuste se podívat jak je kabel od monitoru silný a špatně ohebný a pak si představte že se máte kolem něj motat myší. Zbývá již jen zdířka pro napájení a mřížka pro vyfukování teplého vzduchu - za ní je jasně patrné žebrovaní chladiče.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Zadní strana je čistá jako alabastr.

Narozdíl od velice bohaté pravé strany, nenajdeme na zadní ani jeden konektor nebo zdířku. Prakticky celou tuto stranu totiž zabírá samotná baterie a tudíž pro cokoliv jiného již nezbývá prakticky místo - jediné co se výrobcům podařilo přidat je zámek standardu Kensinghton.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Levá strana s optickou mechanikou, USB portem a čtečkou karet.

Poslední levá strana nám ukazuje DVD-RW mechaniku, která je na notebooku již nezbytným standardem. Navíc je zde umístěn poslední ze tří USB portů a nechybí ani PCMCIA či 4in1 čtečka multimediálních karet. Kvůli zajímavé baterii je notebook pořád lehce nakloněn - možná se to může zdát nežádanou vlastností, ale při práci zjistíte že je tato vlastnost velmi příjemná neboť psaní se pak stává snazší a neunavuje tolik zápěstí.

Po této detailní prohlídce si troufám říci, že už nezbývá snad ani jeden čtenář, který by o jisté jedinečnosti tohoto notebooku pochyboval. Bílá barva, zajímavý kloub TFT, naklonění, čisté provedení a velikost jsou jasnými ukazateli, pro jaký segment je přístroj primárně koncipován.

Pokud by přeci jen ale někdo pořád váhal, následující dvě fotografie jej jistě přesvědčí:-)

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz



Také Vás tak překvapilo, že jsou provedeny v bílé barvě.

Klávesnice a touchpad

Ani zde výrobce nezahálel a pro dotažení celého designu ke zdárnému konci byl nucen zvolit bílou klávesnici s černým popisem narozdíl od běžné, které je opačných barev. Díky tomu není vzhled přístroje rušen ani v otevřeném stavu - troufáme si říci, že právě naopak - nezvyklá klávesnice působí velmi atraktivně.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Klasické rozvržení až na klávesu Fn v dolním levém rohu.

Pro speciální funkce slouží kombinace klávesy Fn s tlačítky F2, F4, F5 a F7-F9. Díky těmto kombinacím je možno plynule měnit hlasitost zvukového výstupu, aktivovat či deaktivovat bezdrátovou síť či upravovat jas displeje. Nechybí ani numerická klávesnice používaná opět s tlačítkem Fn.

Je také dobrým zvykem, že notebook vlastní mimo klávesnici i několik funkčních tlačítek. Není tomu jinak ani u tohoto přístroje. Uprostřed pod víkem TFT se nachází pět tlačítek, kdy to největší prostřední slouží pro zapínání a vypínání a zbylé čtyři pro spouštění e-mailového klienta, webového prohlížeče, nastavení výkonnostních profilů a nebo vypnutí WiFi adaptéru.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Velice estetické řešení funkčních tlačítek.

Výrobce si pohrál i s provedením touchpadu. Tlačítka jako by splývají s celým povrchem a odděluje je pouze oříznutí ve tvaru osmičky. Touchpad je možná příliš malý, ale pokud zvážíme rozměry celého přístroje, zjistíme, že pro zvětšení už opravdu místo není.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Detail touchpadu a indikačních LED.

Hned pod touchpadem se nacházejí indikační LED, které dávají uživateli informaci o stavu notebooku (provoz na baterii či ze sítě), o aktivita pevného disku nebo stavu bezdrátové sítě. Díky zapuštění přes hranu je možné je sledovat jak při otevřeném, tak i zavřeném víku s displejem.

TFT a multimédia

TFT panel dispnuje úhlopříčkou pouhých 12,1" ale i přes tyto velmi kompaktní rozměry nabízí rozlišení 1280x768, za které by se nemuselo stydět mnoho notebooků s velikostí přesahující 15 palců. Pokud si spočítáte velikost jednotlivých pixelů, pak zjistíte, že obraz je velmi malý a na plochu se musíte dívat z větší blízky - pro srovnání asi jako byste si na 15 palcovém displeji nastavili rozlišení 1600x1200. Vše je ale pouze otázkou zvyku a jakmile s tímto panelem budete nějaký čas pracovat, tak budete za jeho provedení vděční.

MSI MegaBook S271 - dvě jádra v notebooku
i Zdroj: PCTuning.cz


Lesklý povrch může být při proti-osvětlení kapku nepříjemný.

Lesklý displej má své příznivce i zásadové odpůrce - na jednu stranu dokáže poskytnout lepší kontrast a živější barvy než jeho matný kolega, avšak pokud si sednete zády k oknu, tak si můžete být jisti, že displej Vám zcela bez sebemenšího problému nahradí zrcadlo v předsíni. Je tedy především na každém uživateli, jakým vlastnostem dává přednost a svou roli hraje také zvyk - ne nadarmo se říká "Zvyk je železná košile".

Optická mechanika

Popisovat vlastnosti zcela běžné optické mechaniky, která dnes už skoro u žádného notebooku nechybí by bylo jako nošení dříví do lesa. Veškeré vlastnosti jsou rozepsány níže.

  • "Dual Layer" DL, podpora DVD±R/RW
  • 24x CD-R (zápis i čtení)
  • 8x DVD-R, DVD+R (zápis)
  • 4x DVD±RW (zápis)
  • 8x DVD-ROM (čtení)
  • 2x DVD-RAM (čtení)
  • CD-TEXT Support
  • CD-DA transfer přes ATAPI Bus

Nabídka je zcela klasická a nepřináší žádné speciality či nečekané parametry - pro většinu uživatelů je ale tento rozsah bohatě postačující.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama