lynx-improve-ms-n-401-vysoky-vykon-za-slusne-penize
Mobilní zařízení Článek LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.

Kuchař Martin

Kuchař Martin

21. 2. 2006 01:00 30

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Testy - procesor a operační paměť 3. Testy - Grafická jádra 4. Testy - pevný disk a výdrž baterie 5. Test výdrže baterie a závěr

Značka LYNX je na našem trhu známa především díky výrobě počítačových sestav. Před nedávnem ale začal i s distribucí svých notebooků a my se tedy nyní na jeden model z produktové řady LYNX Improve podíváme. Model je založen na technologii Intel Centrino.

Reklama

Značka LYNX je na našem trhu velmi dobře známá. Spadá pod společnost Levi, která provádí montáž  serverů, srtolních PC a v neposlední řadě i přenosných zařízení. Notebooky LYNX jsou montovány v České Republice z šasi dodané společností MSI. LYNX tedy do notebooků montuje všechny komponenty od procesoru přes pevný disk až po operační paměť. Následně jsou tyto přístroje zahořeny a otestovány a jdou do prodeje.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Notebook LYNX v celé své kráse. (Pro zvětšení klikněte)

Notebook je velice zajímavou směsí všech komponent, které mu ale propůjčují nadprůměrný výkon ve svém segmentu. Díky platformě Intel Centrino je tento přístroj také mobilní kvůli značné úspoře elektrické energie -  procesor Intel Pentium M. Výrobce tentokrát zvolil velmi oblíbený a stále se rozšiřující lesklý TFT panel, který je sice pěkně kontrastní avšak velmi často hází nepříjemné odlesky a není příliš příjemné s ním pracovat proti oknu.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Ani zavřený notebook neudělá ostudu. (Pro zvětšení klikněte)

Improve MS N.401 běží na procesoru Intel Pentium M 740 (1,73GHz, 2MB L2 cache, 533MHz), který je osazen v základní desce s čipovou sadou Intel 915PM. Tato čipová sada neobsahuje integrovaný grafický akcelerátor a tudíž musel být použit dodatečný. Výrobce sáhnul po velmi kvalitní GeForce GO 6600, která notebook velice slušně žene kupředu hlavně v náročných 3D aplikacích.

Pro ukládání dat slouží pevný disk Toshiba 60GB (IDE,MK6034GAX,8MB c.,5400rpm). Nechybí samozřejmě ani optická mechanika DVD+/- R,RW (8x dual layer) díky níž je možné si svá data ukládat i v podobě DVD médií. Již jsem se zmínil i o lesklém TFT panelu s úhlopříčkou 15,4" - základní rozlišení je 1280x800 což odpovídá poměru stran 16:9 - je vidět, že v poslední době vlastní displej podobného typu již prakticky všechny notebooky. Jen velmi málo přístrojů je dnes vyráběno s klasickým poměrem 4:3.

KomponentSpecifikace
procesorIntel Pentium M 740
chipsetIntel 915 PM
operační paměť512 MB DDR PC-3200
grafická kartanvidia GeForce GO 6600
pevný disk60GB Toshiba 5400rpm
optická mechanikaDVD±RW+DL
TFT15,4'', 1280x800
audioRealtek AC97 Audio, iCH6-M HDA
WiFiIntel PRO Wireless 2200BG
LANRealtek RTL8139/810x 100Mbit
porty a sběrnice4x USB 2.0, 1x FireWire, VGA, TV-out, RJ11, RJ45, line-out, mic, PCMCIA
Záruka24 měsíců
Cena bez DPH32 600,- Kč bez DPH

Design a ergonomie

Po designové stránce by se notebook dal zařadit někam do nižšího průměru. Vzhled je zcela "krabicový" a neobsahuje žádné vyšperkování či detaily, které by jakýmkoliv způsobem upoutaly oko uživatele. Na druhou stranu je ale potřeba pochválit kvalitu provedení a použité plasty. Celý přístroj je velmi tuhý a robustní a použité plasty nejsou v žádném případě měkké jako například u ACERu. Především pak na horní straně displeje je plast natolik tuhý a chladný, že se zdá být až kovovým.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Na přední straně zaujmou především barevné audio-jacky. (Pro zvětšení klikněte)

Velice nápadné je také prohloubení ve střední části, které skrývá ovládání hlasitosti a fire-wire port. Všimněte si ale absence jakýchkoliv LED, které jsou velmi nešikovně umístěny na pravou boční stranu a jejich indikace je tedy poněkud nešikovná, protože uživatel je nucen se dívat z boku a při silnějším světle z této strany není prakticky vidět, jakou barvou vlastně svítí.

Pokud tedy pomineme designovou stránku a podíváme se  kvalitu provedení a odolnost, pak nelze prakticky nic vytknout. Díky tvrdým a pevným plastům je notebook opravdu robustní a není potřeba se obávat poškození v případě drobného nárazu.

Bohužel ale tak kvalitně už není přichycen TFT panel. Ten je držen skrze dva klouby, které jsou s tělem propojeny ocelovou kulatinou. Tento spoj ale v žádném případě nepůsobní příliš odolně. Tuhost otevírání je lehce přemrštěná - notebook nelze totiž otevřít jednou rukou, ale je potřeba držet samotné tělo.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


čelní pohled na otevřený notebook - dva klouby jsou jasně patrné.  (Pro zvětšení klikněte)

Provedení TFT panelu by se dalo pro tento segment ohodnotit na výbornou. Tenké lemy displeje působí čistě a nepřidávají zbytečně na velikosti notebooku. Volba lesklého panelu již není natolik jistá - mnoho uživatelů jistě bud mít proti tomuto řešení nemalé výhrady (všimněte si fotografie  na které je velice jasný odraz fotoaparátu), osobně ale považuji lesklý panel za krok kupředu a je především otázkou času, než si zvyknete na jeho lehce odlišné vlastnosti.

Detailní pohled

Nyní se podíváme postupně na všechny strany testovaného modelu. Všimněte si především lehce neobvyklého rozmístění všech konektorů, které jsou koncentrovány hlavně na pravé a následně levé straně přístroje. Na čelní straně se nacházejí pouze ovladače hlasitosti, dva audio-jacky (mikrofon a audio out) a fire-wire. Indikační LED by zde kdokoliv hledal opravdu marně. Přístroj se otevírá pouze jedním zámkem, což je výhoda z toho pohledu, že není třeba použít obě ruce - bohužel ale tuhost víka stejně otevření jednou rukou neumožňuje.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Čelní strana s několika základními konektory. (Pro zvětšení klikněte)

Již jsem se zmínil o velké koncentraci všech portů na pravé straně. Kromě PCMCIA slotu je zde i 3v1 čtečka multimediálních karet (MMC, SD, MS), S-Video výstup, VGA port a dva USB 2.0 porty. Velice nápadný je vývod teplého vzduchu, kdy za mřížkou navíc jasně vidíme hliníkový chladič.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Velmi mnoho portů znesnadňuje pohyb myši. (Pro zvětšení klikněte)

Levá strana skýtá pohled na zbývající konektory a optickou mechaniku. Nalezneme zde tedy RJ45 port pro připojení síťového kabelu, RJ11 pro spojení s telefonní linkou a také dva zbývající USB 2.0 porty. Velice překvapivé je ale vyvedení napájecího jacku na tuto stranu protože je dobrým zvykem mít tento konektor vždy vzadu.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Na levé straně je jack pro napájení. (Pro zvětšení klikněte)

Chybí nám zadní strana. Zde nenaleznete prakticky nic kromě Kensinghton zámku, neboť je celá zabraná baterií. Myslím si ale, že místo pro napájecí zdířku by se zde jistě našlo a nemusel by pak tento vstup být na levé straně kde působí lehce rušivě.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Zcela holá zadní strana. (Pro zvětšení klikněte)

Jistě jste si všimli, že v tomto seznamu chybí například IRDA port pro spojení s mobilním telefonem či jiným zařízením. Jelikož není v notebooku osazen ani Bluetooth modul, je absence infračerveného portu velkým mínusem. Dle mého je více ocenitelný než například S-Video. Lehce nevhodné je také vedení ventilátoru na pravou stranu, neboť při delší práci vám neustále bude foukat teplý vzduch a ruku.

Klávesnice a touchpad

Velmi málo uživatelů si nosí s notebookem i externí klávesnici a tak je velice důležité se na kvality integrované klávesnice podívat. Na tomto notebooku bylo zvoleno zcela klasické rozvržení. Poslední dobou se už zažívá výměna tlačítka Fn za CTRL - z osobního pohledu tuto variantu nevidím příliš rád protože jsem zvyklý na rozvržení opačné, avšak pokud je uživatel vlastníkem prvního notebooku, tak si na tuto výměnu rychle zvykne. Provedení samotných kláves je lehce pod průměrným standardem - především nízký zdvih a velmi malá tuhost kláves způsobuje častější překlepy.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Klasické rozvržení klávesnice. (Pro zvětšení klikněte)

Klávesy Ins, Del, Home, Pg UP, Pg Dn a End jsou zcela tradičně umístěny po pravé straně kolem horního rohu až ke kurzorovým klávesám. Jejich použití je tedy snadné a rychlé. Klávesy F2, F4, F5, F7, F8 a F9 slouží pro ovládání speciálních funkcí v kombinaci s tlačítkem Fn. Tyto kombinace umožňují rychlou změnu hlasitost, jasu displeje nebo přechod do režimu spánku.

Velikým překvapením je ale kompletní absence jakýchkoliv speciálních kláves. Prakticky vždy se vede zapínacího tlačítka nacházejí další pro spouštění e-mailového klienta a web-prohlížeče. Zde to tlačítka budete hled opravdu marně. Jediné, které je zde osazeno je pro aktivaci či deaktivaci WiFi karty. Na místě speciálních kláves jsou vyvedeny indikační LED pro monitoring aktivity pevného disku, Caps-Lock a Num-Lock.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Detail tlačítka pro zapnutí a vypnutí.

Touchapad není u tohoto notebooku příliš kvalitní. Jeho velikost je příliš malá a tlačítka jsou příliš hladká a tuhá a často se stává že nezaznamenají kliknutí. Navíc nepatrně větší tlačítka by jistě k vyšší ergonomii přispěli také. Na touchpadu jsou podél spodní a pravé hrany navíc lišty pro možnost rychlého a snadného scrollování.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz


Scrollovací lišty splývají neboť jsou pouze o několik stupňů tmavší než podklad.

TFT a multimédia

Kvalita a parametry tohoto panelu jej předurčují pro umístění do vyššího středního proudu. TFT panel podobného typu je u notebooku této cenové kategorie velice běžný a dle mého i postačující. Úhlopříčka 15,4'' disponuje rozlišením 1280x800 což pro základní práci opravdu stačí. Pro grafiky a uživatelé pracující s větším počtem oken bych sáhnul po rozlišení vyšším.

LYNX Improve MS N.401 - vysoký výkon za slušné peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz

několikrát jsem již také psal o lesklém povrchu notebooku. Ten přispívá především ke zvýšení kontrastu a barvy působí věrohodněji. Bohužel ale toto řešení s sebou nese zvýšené nároky na vhodné prostředí pro práci - pokud notebook postavíme směrem k oknu, tak si můžeme být naprosto jisti, že odlesky budou natolik vysoké, že jakákoliv práce bude velice ztížena.

Odezva notebooku je lehce nadprůměrná a pohybuje se od 18 do 20ms. Musíme ale pochválit pozorovací úhly - v horizontální rovině je panel krásně čitelný prakticky ve všech reálných pozicích a nedochází ani k nepříjemnému úbytku kontrastu nebo změně nádechu barev. Ve vertikální rovině je při vyšším úhlu již patrné lehké zažloutnutí obrazu ale především se zde projevuje lesklý povrch, který pak působí jako zrcadlo.

Zvuk

Testovaný kousek pracuje s Intel High Definition Audio, která je přímo integrována v south-bridge iCH6-M a je prezentována pomocí kodeku Realtek AC97 Audio. Samotný zvukový výstup je na střední úrovni avšak integrované reproduktory jsou značně nedostačující a tudíž kvalitní poslech je možný jedině se sluchátky nebo externími reproduktory.

Optická mechanika

V dnešní době je již prakticky zvykem, že do notebooků se osazují DVD-RW optické mechaniky. Jen málo který vlastní pouze CD či COMBO mechaniku. Je to dáno především výrazným cenovým poklesem v této oblasti neboť se trh připravuje na masivní nástup Blue-Ray a HD-DVD. Hlavní parametry optické mechaniky jsou rozepsány níže.

  • "Dual Layer" DL, podpora DVD±R/RW
  • 24x CD-R (zápis i čtení)
  • 8x DVD-R, DVD+R (zápis)
  • 4x DVD±RW (zápis)
  • 8x DVD-ROM (čtení)
  • 2x DVD-RAM (čtení)
  • CD-TEXT Support
  • CD-DA transfer přes ATAPI Bus

Nabídka je zcela klasická a nepřináší žádné speciality či nečekané parametry - pro většinu uživatelů je ale tento rozsah bohatě postačující.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama