Jak se Huawei dostal na černou listinu – a co to znamená?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jak se Huawei dostal na černou listinu – a co to znamená?

Jak se Huawei dostal na černou listinu – a co to znamená?

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 5. 2019 08:00 26

Seznam kapitol

1. Na černé listině 2. Zlevněte a odemkněte to! 3. Proč zakáz pro Huawei? 4. Šachy pro velké 5. Bez Googlu a bez šance?

Američané varovali svoje spojence před Huawei už delší dobu. Teď se situace přiostřila a největší technologická firma s obratem přes sto miliard dolarů skončila na blacklistu. Spojené státy jej odřízly od některých technologií. Asi nejvýznamnější je ztráta přístupu ke Google Mobile Services. A to je skutečně velký průšvih.

Reklama

*** Důležité hlášení! Nezapomeňte jít volit do Evropského parlamentu! Volby u nás končí už dnes ve dvě odpoledne! Konec hlášení! ***

Nuže zpět k našemu hlavnímu problému: Huawei se dostal na americkou černou listinu, což znamená, že s ním americké společnosti nemohou obchodovat bez explicitního souhlasu americké vlády. Huawei byl opakovaně obviňován ze špionáže pro čínskou vládu, často se mluvilo o tom, že jde o firmu významně provázanou s čínskou vládou. 

To je docela dobře možné. Ve skutečnosti je velmi pravděpodobné, že technologické firmy tak či onak spolupracují s tajnými službami – jednak produkují zařízení, která jsou pro tajné služby atraktivní, jde ale i o to, že jejich technologie se často stávají oběťmi technologických krádeží anebo naopak mají zájem o technologie konkurence. V případě Huawei je znám spor s firmou Cisco, kde Huawei neoprávněně použila jejich software včetně ovládacího rozhraní.

Huawei ostatně začala tak, že nejprve distribuovala západní elektroniku, tu analyzovala reverzním inženýrstvím, pak začala vyrábět vlastní verze a ty nabízela podstatně levněji – přibližně o třetinu. S tím, jak Čína ekonomicky rostla, se dařilo stále více i Huawei a dnes je dominantním výrobcem čínských technologií. Dnes má obrat přes 100 miliard USD, vlastní velké vývojové středisko a spoustu patentů. Klíčových patentů, Čína dnes drží téměř polovinu patentů na 5G technologie – a zjednodušeně řečeno, tak nějak vyrostla na technologiích Západu a dnes už je až tak moc nepotřebuje.

Huawei nakupuje hodně amerických komponent. Třetina výdajů firmy, jde o 11 miliard USD ročně, jde na nákup komponent od 33 amerických společností. V případě blacklistování Huawei a jejích dceřinných společností Honor a HiSilicon o tyhle peníze americké firmy přijdou.

Za nejvýznamnější se považuje ztráta přístupu ke Google Mobile Services. Android sám je z větší části OpenSource (AOSP, Android Open Source Project), ale právě Google Mobile Services patří stále Google a to učiní nedostupnými služby jako Google Play Store. Důležité je to, že to poškodí telefony Huawei na světových trzích, ale ne v Číně, protože tam Google nepůsobí. Huawei tedy může i nadále vyrábět telefony pro čínský trh, ty by ale ve světě jenom těžko uspěly.

Potenciálně větší problém pro ně může znamenat ukončení členství v SD Association, což znamená, že Huawei nebude moci legálně nabízet zařízení s podporou MicroSD karet. Rovněž ARM Holdings pozastavil licencování designů procesorů ARM, což může být velký problém pro HiSilicon. Další problém je Microsoft – bez něj není možné prodávat notebooky s Windows, Broadcom, Quallcom, Intel – ouch.

Huawei se zatím tváří, že nic není problém, podpora Google pro už prodané telefony stále platí, navíc účinnost rozhodnutí byla odložena o 90 dní. Jenomže první problém je už tady, Honor 20 Pro nedostal certifikaci pro Android, a nemůže tedy využívat služby Google.

Jak se Huawei dostal na černou listinu – a co to znamená?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama