notebooky-co-byste-pred-koupi-meli-vedet
Mobilní zařízení Článek Notebooky - co byste před koupí měli vědět

Notebooky - co byste před koupí měli vědět

Kuchař Martin

Kuchař Martin

7. 11. 2005 01:00 66

Seznam kapitol

1. Jeden chce to a jiný toto... 2. Levný notebook na práci (ve škole) 3. (Sub)notebook pro uživatele v pohybu 4. Notebook pro hráče 5. Notebook jako náhrada běžného PC 6. Závěr a seznam komponent

Mnoho uživatelů jistě uvažuje o notebooku, aby získali nějaký výpočetní výkon na cesty, do školy či k jiným činnostem. Bohužel trh je dnes natolik přesycen nespočetným množstvím značek a modelů, že výběr notebooku není žádnou hračkou a dokáže potrápit i ostříleného veterána. Proto je zde pro vás tento článek, ve kterém si ujasníme, jaké aspekty by měl uživatel při koupi zvažovat a na co by se měl zaměřit.

Reklama

Pro začátek si představíme základní typy notebooků a ujasníme si, na co je potřeba se při jejich koupi zaměřit. Není také tajemstvím, že uživatelé notebooků můžeme rozdělit do několika rozdílných skupin, kdy každá klade na nový "stroj" jiné primární požadavky - typické skupiny si proto probereme hezky postupně (a nebudeme je na začátku míchat). Kombinace různých požadavků si necháme až na poslední kapitolu.

Notebooky - co byste před koupí měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Notebook ACER - zajímavé řešení optické mechaniky.

Pokud si uživatelé rozdělíme do charakteristických skupin, mohlo by to vypadat zhruba následovně:

  1. levný notebook na práci (pro studenty ve škole),
  2. notebook s maximální výdrží a malou hmotností pro mobilní uživatele,
  3. notebook jako náhrada běžného počítače (náhrada desktopu),
  4. notebook pro náruživé hráče.

Každá skupina má lehce odlišné požadavky. Je třeba jasné, že student si nejspíše nebude pořizovat notebook za cenu několika desítek tisíc, ale postačí mu slabší model, který je pro zápis poznámek a práci v textovém editoru vyhovující (o to více často investuje do svého "nabouchaného" stolního počítače). Mezi notebookem pořízeným jako náhrada počítače a čistě mobilním notebookem zase můžeme vypozorovat rozdílné nároky na výdrž baterie - pokud totiž notebook používáme jako běžný počítač, pak určitě oceníme vysoký výkon avšak baterie budou obvykle až na dalším místě.

Právě díky těmto odlišným požadavkům, vznikla na trhu řada různých mobilních řešení, která svými parametry uspokojují prakticky každého. Díky mnoha variantám různých kombinací, získává uživatel opravdu širokou škálu možností, jak uspokojit své potřeby.

Notebooky - co byste před koupí měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Čelní pohled - opět ACER.

Správný výběr notebooku je v dnešní době hlavolamem rovnajícím se poskládání Rubikovy kostky. Málo kdo se v této oblasti ihned vyzná natolik, aby dokázal jednoznačně určit, co kde přidat, kde se dá něco ošidit a popřípadě který konkrétní kousek je opravdu ten pravý. Je tedy jasné, že správný výběr notebooku je složitější a časově náročnější než výběr běžné sestavy. Proto zde nyní rozepíši základní faktory, podle kterých je vhodné se orientovat a na které je potřeba nahlížet při výběru.

  1. rozpočet - ten je v 90% základním faktorem, který určuje, jaký notebook si ve výsledku pořídíme.
  2. provozní požadavky - zda chceme notebook na hry, na kancelářskou práci, jako náhradu desktopu a nebo jako multimediální přehrávač na cesty.

Jakmile si ujasníme tyto dva základní body, máme nepatrně zúžený výběr a můžeme se pustit do dalšího podrobnějšího hledání. Nyní nastává zlomový krok - na základě námi zvoleného rozpočtu a kýžených požadavků, musíme určit, jaký výkon a jaké detailní hardwarové parametry budeme potřebovat. Může se to zdát na první pohled jednoduché, ale vždy je potřeba nalézt rozumný kompromis mezi tím, co opravdu chceme, co nutně potřebujeme a co si můžeme dovolit.

Umění kompromisu

Uvedu zde příklad - student chce notebook, na kterém si bude moct zapisovat poznámky z přednášek a sem tam si na něm přehrát nějaký film - nepotřebuje tedy výkonnou mašinu na hraní moderních her. Asi by byl rád, kdyby mu v notebooku šlapalo Pentium M na 2.2GHz s pamětí 1024MB a výkonnou grafikou. Takový notebook je ale velmi drahý a proto raději ušetří nemalé finanční prostředky a koupí levný notebook s Celeronem M 1.4GHz s 256MB RAM, a rozdíl investuje do jiných svých potřeb (případně do stolního PC, které jsou ve srovnání s notebooky výkonnější). Tento scénář přesně ukazuje hranici mezi potřebami a efektivním investováním prostředků.

Notebooky - co byste před koupí měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Do třetice foto notebooku ACER.

Naopak například uživatel, který se zbavil svého klasického PC a používá místo něj pouze notebook a externí monitor, určitě nebude považovat procesor Celeron M 1.4GHz za ten správný kompromis, ale raději se připlatí za výkonnější stroj. Abychom si tedy ukázali, jakým způsobem se má člověk při výběru pohybovat, připravil jsem několik tabulek, kde si ukážeme, co se pro koho hodí.

Příklad jak by měl přibližně vypadat "minimální" notebook pro určité nasazení...
i Zdroj: PCTuning.cz
Příklad jak by měl přibližně vypadat "minimální" notebook pro určité nasazení...

Priority

Nyní si ukážeme, jakou prioritu mají jednotlivé součásti různých mobilních řešení. Je například jasné že notebook sloužící místo klasického PC by měl mít více rozšiřujících slotu než mobilní notebook apod.

Notebooky - co byste před koupí měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Neberte tuto tabulku jako nutnost. Různé varianty je mezi sebou možno libovolně kombinovat, avšak tato tabulka má ukázat, na co by se měl uživatel především zaměřit.

Design a provedení

Nejspornější otázkou je bezesporu vzhled - jeho cítění je zcela individuální a každý dává přednost jinému stylu - například IBM a DELL jsou zastánci klasického provedení, zatímco SONY se svými notebooky z řady VAIO uznává futuristický design a moderní provedení - je jen na klientovi, které této variantě dá přednost.

Další otázkou je kvalita provedení - zde je potřeba vyzdvihnout především výrobce IBM a některé modely DELL, kteří své notebooky vybavují velmi pevnou a robustní konstrukcí pro maximální odolnost i v těch nejhorších podmínkách. Naopak například společnost ACER má tento faktor až na dalším místě a tudíž nemůžete od jejich notebooků očekávat vysokou odolnost při pádu či jiném mechanickém zásahu.

Notebooky - co byste před koupí měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Detail funkčních kláves. Notebook HP Pavilion zd8127.

Odolnost

Velmi podstatným faktorem při pořizování notebooku je kvalita těla a provedení víka. Bohužel je tento fakt velmi často přehlížen a dochází tak k častým zklamáním už po několika měsících provozu. Zde hraje nejpodstatnější roli způsob uchycení samotného víka k tělu notebooku. Každý výrobce používá svůj vlastní způsob - buď pomocí několika samostatných kloubů nebo skrze jeden velký a masivní kloub. Každé řešení má nějakou výhodu i nevýhodu, avšak jakákoliv výhoda je zbytečná pokud kloub po roce používání praskne a víko se začne viklat nebo pohybovat.

Tip PCtuningu

Pokud můžete, požadujte při koupi notebooku prodloužení klasické dvouleté záruky - alespoň na dobu tří let (za příplatek cca 3500Kč). Po dvou letech to s většinou běžných notebooků jde totiž rychle z kopce. Objevuje se zmíněné praskání kloubů víka, častěji odcházejí základní desky, začínají přerušovat kontakty konektorů, občas vynechává klávesnice.

Údaje o odolnosti samozřejmě nenajdete na stránkách výrobce, a tak je dobré si pročíst diskusní fóra (například zde), kde přispívají zkušení uživatelé.

Obraz, TFT panel

U TFT panelů je několik důležitých parametrů - určitě je jim rozlišení (levnější notebooky disponují rozlišením 1024x 768 kdyžto ty nejkvalitnější 1400x 1050). Dnes se na trhu velmi často vyskytují i širokoúhlé TFT panely s rozlišením WXGA, 1200x 800 nebo WSXGA+, 1680x 1050. Při výběru také zjistěte, jaké má notebook pozorovací úhly (jestli je možné obraz pozorovat z boku) a jaká je doba odezvy.

Notebooky - co byste před koupí měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Ukázka různých dnes používaných rozlišení (1200x800 a 1680x1050 jsou širokoúhlé, 16:9).

Disky

Z ostatních komponent se zaměřím také na pevné disky. Ty bezesporu hrají v celkovém výkonu velkou roli. Ve výkonných a dražších noteboocích není problém narazit na disky zapojené ve sběrnici SATA2 a pracující i s více než 5400ot/m. Takový disk pak jistě není na ostudu a dokáže velmi dobře sekundovat ostatním výkonným komponentám. Bohužel i tento fakt je často opomíjen a tak mnoho uživatelů sice pořídí notebook s rychlým procesorem a velkou operační pamětí, ale při kopírování či stahování velkého množství dat jsou limitováni rychlostí disku. Pokud máte možnost, tak raději vždy vybírejte svižnější pevné disky a nenechte se napálit.

Notebooky - co byste před koupí měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Pevný disk Segate 120GB ATA100.

Operační paměť

Operační paměť se může také stát kamenem úrazu. Pokud toužíte po rychlejší práci a nechce se vám čekat, než aplikace naběhnou, volte minimálně 256MB typu DDR 400MHz. Rozumnější zákazníci a sáhnou hned po 512MB nebo ještě lépe 1024MB - jistě to pak v budoucnu ocení. Pokud uvažujete o pouhých 128MB, tak je to a-b-s-o-l-u-t-n-í minimum na práci s kancelářskými aplikacemi, pro hraní her nebo náročné aplikace je to dnes málo. Zvažte také, zda se nevyplatí si pořídit paměti typu DDR2 - vyšší pracovní frekvence se na výkonu projeví velkou měrou. Prakticky všechny nové čipsety pro notebooky již tyto paměti podporuje.

Notebooky - co byste před koupí měli vědět
i Zdroj: PCTuning.cz


Miniaturní modul paměti SO-DIMM DDR2 533MHz značky Kingston.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama