Tak už budeme moci ohýbat telefony... ale proč?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Tak už budeme moci ohýbat telefony... ale proč?

Tak už budeme moci ohýbat telefony... ale proč?

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 11. 2018 03:00 33

Seznam kapitol

1. Už to bude! 2. Když vás nekopírují 3. Na stojánek dobré 4. Jak to dělala Nokia 5. Ohýbat, nelámat 6. Existuje

Samsung nás připravuje na příchod Galaxy F, ohebného smartphonu, který se začne prodávat na jaře. Otázka je: Je to dobrý nápad? Potřebujeme ho? Nebyl by to první exotický koncept, který se ukázal jako neživotaschopný

Reklama

Ohebné displeje jsou fenoménem, o kterém se mluví několik let. A teď jsme se konečně dočkali – Samsung představil nejen prototyp, ale také uvedl, že na začátku příštího roku prodá milion kusů. Dělají kolem toho velkou show, ohnuli si logo, tajuplná prezentace se odehrála v šeru a haló, které vzniklo, bylo nemalé.

Základní otázkou je ale – proč? Proč takovou věc? K čemu je? To je otázka, kterou položil například Marques Brownlee. Ano, ohýbatelné telefony se blíží... ale proč?

Ve světě technologií platí, že pokud se dá něco udělat, tak to někdo udělat zkusí. Otázka, zda něco má anebo nemá smysl, je přitom vedlejší. Proč něco přidat, proč něco ubrat, proč něco změnit? Ve většině případů se výrobci řídí soutěží (snaží se nabídnout něco víc než konkurence), výrobní optimalizací (snaží se výrobu zlevnit) anebo mají nějakou specifickou vizi. Někdy ale prostě reagují na to, že se snaží nějak použít existující technologie – prostě proto, aby byli jiní.

Je to vidět například u technologie barevného epapíru. Barevný epapír je dokonalou ukázkou technologie, která selhala ještě předtím, než vstoupila na trh. V roce 2010 byl barevný epapír velká věc – tvrdilo se, že nejdřív bude mediální revoluci znamenat epapír, díky kterému si tiskoviny nahrajeme do ohebných čteček – a za chvíli potom přijdou barevné epapírové časopisy. Zprávy o barevném epapíru byly běžné a zdálo se, že tahle technologie je doslova za rohem.

Pak se objevily čtečky jako Amazon Kindle, které nabídly epapír, ale klasický a o něco později podsvícený epapír. Jenomže potom se něco stalo, co vývoj kompletně změnilo: Tak za prvé, přišly tablety, které měly klasický displej, jenž ale vypadal mnohem, mnohem, mnohem lépe. A mimo to, že na něm vypadaly skvěle i fotografie, rozmohl se fenomén YouTube, který dokázal fungovat na klasických tabletech a smartphonech, ale ne na epapírových čtečkách. A bylo po barevném epapíru, který se z očekávané mainstreamové technologie změnil v naprosto okrajovou. Ten totiž je pro video naprosto nevhodný.

Není to jediná technologie, která se v oněch dobách chystala dobýt svět. Další technologií byl ohebný displej, který se chystal uspět někdy před rokem 2010. Co říkám, PCWorld ve své novoroční vizi pro rok 2005 uváděl, že Philips očekával první zařízení s flexibilním displejem už onoho roku.

Jenomže pak se ukázalo, že ono to nebude tak jednoduché. Jedna věc je udělat ohebný displej, který se jenom nanese na zakřivený povrch, leč tam je v pevné pozici, věc úplně jiná je udělat skutečně ohebné zařízení. To je úplně jiná třída problému s potížemi, které jenom tušíme – mechanickými, elektrickými, problémy s reprodukcí barev, dost možná i bezpečnostními. Problémy s vyvíjenou technologií patří mezi tajemství vyvíjených technologií a my se s nimi seznámíme až časem, jak tomu bylo například u prvních OLED panelů s nerovnoměrně stárnoucími diodami různých barev.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama