Test Nvidia WhisperMode: pro tišší herní notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test Nvidia WhisperMode: pro tišší herní notebooky

Test Nvidia WhisperMode: pro tišší herní notebooky

Petr Diviš

Petr Diviš

13. 9. 2017 03:00 9

Seznam kapitol

1. WhisperMode – jak funguje a nastavení 2. Testovací sestava a hry  3. Testy – GTA 5, Dirt 4, Prey 4. Testy – Fallout 4, Battlefield 1, Zaklínač 3 5. Testy ve 4K rozlišení 6. Závěr – hodnocení

Herní notebooky v dnešní době již dokáží výkonem srovnávat s klasickými PC. Ty nejvýkonnější jsou vybavené i plnohodnotnou GTX 1080. Cenou za takový výkon je bohužel vyšší hlučnost než v případě PC verze. Novinka v ovladačích Nvidia by ale mohla pomoci zkrotit nejvýkonnější grafické karty a užít si hraní s nižším hlukem.

Reklama

Hraní nejnáročnějších her na notebooku už dnes není žádný problém. Do nejvyšších řad se osazují grafické karty Nvidia generace Pascal – GTX 1060, 1070 a 1080. Dříve mobilní varianty byly výrazně očesané, ale dnes již jsou osazovány plnohodnotné karty jako v desktopu. Taková GTX 1080, která je i součástí dnešního testu, je v notebooku osazena v plné palbě s 2560 shadery na palubě. I její frekvencí maximálního boostu je kolem 1870 MHz! Tedy přibližně stejná jako dosahuje refereční desktopová verze.

U notebooku ale ale trochu problém takový výkon uchladit potichu. V případě desktopu to není problém. Stačí větší chladič grafiky a je to vyřešeno. V PC skříni je místa dost a dnes nejsou výjimkou ani tříslotové chladiče s více ventilátory. Díky tomu je možné i silné GTX 1080 nebo 1080 Ti uchladit tiše. V případě notebooku moc prostoru na zvětšení není a tak je nutné spíše využít rychlejší ventilátory a chladit v plné zátěži s výraznějším hlukem proti klasickému PC.

Zajímavý způsob, jak omezit hlučnost notebooku, pokud není zapotřebí úplně maximální možný výkon, přináší Nvidia pro své nejvýkonější herní grafiky v noteboocích.

NVIDIA WhisperMode 

Test Nvidia WhisperMode: pro tišší herní notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

Režim WhisperMode je možné aktivovat od verze GeForce Experience v3.8 a ovladačů 384.76 na grafických kartách GeForce GTX 1060, GTX 1070, 1080.

O co se jedná? Zjednodušeně řečeno o omezovač snímků za sekundu. Ten je předem naprofilován pro více než 400 her podle jejich náročnosti na různé snímkové frekvence. Například akční fps střílečky anebo závody jsou nastaveny na 60 fps, kdežto pomalejší příběhové hry si vystačí se 40 fps pro dobrou plynulost. Výkonné notebooky s GTX 1070 a 1080 jsou osazovány panely s technologií G-SYNC, a tak se při 40 fps nemusíte obávat trhání obrazu.

A kde se to nastavuje?

K aktivaci režimu WhisperMode potřebujete notebook osazený GTX 1060 a vyšší. Dále zmíněné ovladače 384.76 a Geforce Experience 3.8. V okně Geforce Experience klikněte na nastavení – znak ozubeného kolečka v horní liště. Zde pak naleznete různá nastavení, včetně aktivace WhisperMode – jak můžete vidět na následujícím obrázku.

Test Nvidia WhisperMode: pro tišší herní notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

Po přepnutí přepínače doprava bude WhisperMode aktivován pro všechny podporované hry. Co když vám ale nevyhovuje nastavená snímková frekvence v nějaké hře a chcete jí změnit na vyšší nebo nižší? I na to Nvidia myslela a tak snímkovou frekvenci můžete dodatečně upravovat podle svého požadavku. K tomu je zapotřebí otevřít Nvidia ovládací panel.

V menu Spravovat 3D nastavení si vyberte okno s položkami jednotlivých profilů her – Nastavení programu. Zde si zvolte profil hry, kterou chcete upravit a najeďte na položku WhisperMode. Kliknutím na hodnotu fps se ukáže posuvník, na kterém si můžete zvolit novou vyhovující hodnotu. Změnu je nutné provést mimo hru.

Test Nvidia WhisperMode: pro tišší herní notebooky
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama