Doba post PC, post tabletová, post smartphonová?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Doba post PC, post tabletová, post smartphonová?

Doba post PC, post tabletová, post smartphonová?

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 4. 2016 03:00 27

Seznam kapitol

1. Nové „hračky“ už netáhnou... 2. Potřebujete ještě lepší mobil? 3. Znovu, „lépe“, a stále dokola 4. Železo neměníte, tak plaťte za služby 5. Doba cloudová?

Applu poprvé klesl obrat, poprvé se prodalo méně telefonů, což je pro některé pozorovatele příznakem slabosti „postjobskovského Apple“ či důkaz platnosti víry v renesanci PC. Ale ono je to složitější: Prodeje PC stále klesají, tablety klesají a i smartphony dosahují plató. Přichází doba, kdy se stane jakýkoliv hardware irelevantní?

Reklama

V pátek 29. 4. prodal americký investor Carl Icahn svůj podíl v Apple, čímž poslal jejich akcie dolů. Nutno podotknout, že tento tah nevypovídá zhola nic o technologickém potenciálu Apple. Icahn je známý a poměrně obávaný „korporátní nájezdník“, který vstupuje do společností hlavně proto, aby z nich vyždímal nakumulované peníze. O to samé se pokoušel v Apple a to, že jim poklesly zisky, vidí hlavně jako indikaci toho, že se mu v krátkodobém horizontu firmu podojit nepodaří.

Šéf Google Pichai není vývojem nijak překvapen, naopak je přesvědčen o tom, že je jenom otázkou času, až všechny počítače, ať už PC a nebo smartphony, přestanou existovat jako „věci“ a plynule se zanoří do okolního prostředí ve formě IoT (Internet of Things). Částečně si inteligentní okolí představit dovedu, částečně mě děsí, částečně si nedovedu představit, jak by počítače mohly být nahrazeny v rolích, kde teď excelují, což je typicky kancelářská práce (hahaha, Excelují :) I když totiž budu mít nějaký chromebook a čirou náhodou to bude opravdu tak, že internetové pokrytí bude všude, stále takové zařízení musí mít přibližnou podobu počítače.

Pokles prodejů PC, tabletů a smartphonů spojuje několik podobných rysů. Tím asi nejdůležitějším je fakt, že u drtivé většiny použití existuje jakési výkonové plató, kterého když hardware dosáhne, necítí uživatel potřebu upgradovat. V roce 2002 nebylo výjimečné, že laptopové harddisky měly přenosové rychlosti kolem 15 MB/s, což viditelně brzdilo práci i v kancelářských aplikacích. Tam důvod k upgradu byl. Moderní laptopové disky běžně nabízejí 100 MB/s sekvenčně a pokud v laptopu podobný disk máte pohromadě s dostatkem paměti a stroj nepoužíváte na hraní nebo na práci s videem, patrně nejste motivováni ani k upgradu na SSD.

By Blake Patterson - Flickr: the iOS family pile (2012), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20372876
i Zdroj: PCTuning.cz
By Blake Patterson - Flickr: the iOS family pile (2012), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20372876

To samé se týká procesorů a to nejen v PC, ale také v telefonech. Moderní smartphony jsou velice rychlé. Našel jsem poměrně hrubé srovnání, které výkon iPhone 4 z roku 2010 přirovnává k výkonu superpočítače Cray 2 z roku 1985 a výkon Samsungu Galaxy S6 z minulého roku k výkonu pěti PlayStation 2 spojených dohromady. To je opravdu hodně a nabízí to slušný potenciál i pro hry.
Moderní smartphony mají výkonné procesory, 2–4 GB RAM a rychlá úložiště. Nabízí výkon dostatečný do té míry, že představa, že si zadokujete telefon a nahradíte tím kancelářský počítač, není úplně ujetá.

Doba post PC, post tabletová, post smartphonová?
i Zdroj: PCTuning.cz

Popravdě ona je částečně ujetá, protože už dnes lidi nedbají moc na bezpečnost a zálohování a představa, že přijdete o svůj telefon i PC v jednom a nebude to nikde zálohované je opravdu šílená. Automatická synchronizace na cloud to částečně řeší, ale tam se zase aplikují nepříjemná pravidla o tom, co tam smíte a co nesmíte dávat – a také je tu nebezpečí úniku dat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama