notebooky-prestigio-151-tichoslapek-s-centrinem
Mobilní zařízení Článek Notebooky: Prestigio 151 - tichošlápek s Centrinem

Notebooky: Prestigio 151 - tichošlápek s Centrinem

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 1. 2004 00:00 22

Seznam kapitol

1. Prestigio 151 a jiní členové klanu 2. Prestigio Nobile 151C 3. Design notebooku 4. Provedení a ergonomie 5. Šetřící režimy a hlučnost 6. Výkon a závěr

S notebookem Prestigio 151 je spojeno několik zvláštností: je prakticky prvním notebookem který je u nás menším firmám nabízen jako stavební základna jejich vlastních modelů (notebook se v tomto případě dodává v rozmontovaném stavu) - přesto se nejedná o český výrobek ale o OEM verzi notebooku AOpen 1555. Možná také namítnete, že platforma Intel Centrino dnes není ničím mimořádným, konstruktérům se však v tomto případě podařilo vyrobit notebook mimořádně tichý. Pokud zrovna nespouštíte torture testy, podle hluku nepoznáte, jestli notebook pracuje.

Reklama

Prestigio, Petra Computers...

Dovozce, firma ASBIS, nabízí tento model pod označením Prestigio Nobile 151C, vzhledem k OEM programu se možná setkáte s prakticky stejnými typy které bojují i v barvách jiných firem (například Petra Computers).

V situaci kdy firmy jako ATComputers, ProCA, Mironet aj. přicházejí se svými "vlastními" notebooky nemusíte, pokud jste menší nebo střední prodejce PC, jezdit na Tchajwan, abyste se mohli pochlubit notebookem s vašim logem. Notebook "151" se totiž dodává také jako stavebnice bez označení výrobce. Stačí jen vyrobit sadu nálepek, zvolit vlastní konfiguraci (případně konfiguraci podle přání zákazníka) a voilá, nový notebook je na světě!

Poznámka: Prestigio i k nám na test dorazilo bez výsostných znaků. Kvůli fotografování jsem odstranil ochranné folie a na odpovídající místa nalepil "defaultní" nálepky (z nápisem "Notebook").

Bylo jen otázkou krátké doby, abych na internetu zjistil skutečnou genezi tohoto typu. Našemu dvojitému agentovi bychom totiž klidně mohli říkat i AOpen 1555. Ne-český původ v této situaci pochopitelně není na závadu - všechny české (polské, maďarské, rakouské...) značky běžně používají přemarkované cizince.

Prestigio Nobile 151C

Notebooky: Prestigio 151 - tichošlápek s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě Prestigia 151 se nejedná o žádné ořezávátko ale o kvalitní notebook postavený na platformě Intel Centrino.

Notebooky: Prestigio 151 - tichošlápek s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Centrino je název kompletní platformy která obsahuje tyto základní komponenty: Pentium M, čipovou sadu i855 a bezdrátový (WiFi) LAN adaptér Intel PRO/Wireless 2100. Výrobce může použít označení Centrino pouze tehdy, když použije všechny vyjmenované komponenty - v opačném případě (pokud se np. použije jiná čipová sada) se jedná "pouze" o systém s procesorem Pentium M.

"Mobilní" procesory Intel - technické rozdíly a detaily

Jelikož v označování notebooků vybavených procesory Intel Pentium panují občas určité nejasnosti, bude vhodné říci, jaký je rozdíl mezi procesory Mobile Pentium 4, Mobile Pentium 4-M a testovaným Pentiem M (bez číslice 4).

Procesory Mobile Pentium 4 (a některé Celerony), které za názvem nemají "-M" jsou prakticky desktopovými procesory přizpůsobenými pro práci v mobilních zařízeních (obvyklá je i podpora Hyper Threadingu). Díky sběrnici až 533MHz a možným vysokým frekvencím (až 3.06GHz, napětí Vcc se pohybuje od 1.2 k 1.55V; tyto procesory v šetřícím režimu běží typicky na 1.6GHz) jsou předurčeny především pro práci v režimu, kdy jsou připojené k elektrické síti.

Notebooky: Prestigio 151 - tichošlápek s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

S energii baterii zachází šetrněji mobilní Pentium 4-M, které je více optimalizované pro bateriový režim (Vcc je 1.2 - 1.3V, v šetřícím režimu běží typicky na 1.2GHz). Pentia 4-M postupně vytlačují Pentia M.

Posledním typem je procesor využívaný jako "motor" pro platformu Centrino (ten používá i testovaný notebook), Pentium M (bez číslice 4), který je pro bateriový provoz přímo vyvinutý.

Notebooky: Prestigio 151 - tichošlápek s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor Pentium M (IntelŽ PentiumŽ M Processor Datasheet) vyvíjený pod kódovým označením Banias je prakticky prvním skutečným "mobilním" procesorem (ne jak ostatní, které vznikly ze zpomalených desktopových verzí se sníženým napájením). Od klasických Pentii 4 poměrně hodně liší - lze v něm najít prvky nerealizovaného procesoru Timna i částí podobné jádru Pentia III. Zásadní změny byly provedeny v těchto oblastech:

  • výkonové - Pentium M využívá 2 x 32kB L1 (datová a instrukční cache) příruční paměti první úrovně a 1MB L2 cache (ATC). Použité jsou technologie jako Advanced Branch Prediction, Data Prefetching a optimalizace jako Micro-ops Fusion a Advanced Stack Management (detaily Intel dodnes částečně tají).

  • úspory energie - procesor dokáže odpojit a deaktivovat některé části jádra a optimalizuje vykonávání kódu. Nový SpeedStep nabízí několik "power-management" režimů procesoru, procesor může pracovat v pěti rozsazích lišících se napájením a taktováním. Nejvýkonnější 1.7GHz model Pentia M je při 600MHz (LFM, Lowest Frequency Mode) napájen 0.95V, při 1.7GHz (Highest Frequency Mode) využívá 1.48V.

  • pouzdro a spolupráce s čipovou sadou - využívá se pouzdra Micro-FCPGA a nově i Micro-FCBGA. Při návrhu se počítalo i lepším navázáním CPU na čipovou sadu - tyto dva prvky by měly spolupracovat mnohem lépe.

Pentium M využívá 400MHz sběrnici. K dispozici jsou dnes (leden 2003) procesory od 1.3 do 1.7GHz. Existují také modely Low Voltage a Ultra Low Voltage, které jdou s napájením a frekvencí ještě poněkud níže (1.2GHz a 900MHz - při Vcc 0.84V). Výrobní proces je 0.13um s měděnými spoji (copper interconnect).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama