Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety

Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 3. 2016 03:00 21

Seznam kapitol

1. Rozměry a hmotnost, 14" herní dělo! 2. Představení, balení a specifikace 3. Sky Monster 4.0 – hardware I. (CPU, GPU) 4. Sky Monster 4.0 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software 6. Zpracování, konektory a repro
7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Výkon procesoru (Core i7-6700HQ) 9. Testy herního výkonu (GTX 970M) 10. Přetaktování (se nekoná) 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Hledáte ultimátní výkon v malém těle? Řešením je nejnovější model Monster 4.0 od Eurocom. Uvnitř najdete procesor Core i7 Skylake, rychlé SSD pro M.2 PCIe od Samsungu i větší disk, grafickou kartu GeForce a displej s plným HD rozlišením. To vše nabízí stroj s hmotností jen 2 kg a samozřejmě s povedeným designem.

Reklama

Rozměry a hmotnost, 14" herní dělo!

Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Na současném trhu jsou desítky velmi výkonných herních notebooků od všech možných, i nemožných výrobců. Až dosud ale platilo, a platí i nadále, že většina herních strojů mají úhlopříčku displeje od 15" výše (má to své opodstatnění, ještě se k tomu vrátíme). Pokud ale nechcete tahat velký stroj a stačí vám na cesty něco s rozměrem 14" (jelikož 13" už je málo), máte v podstatě jen několik málo možností.

Pořídit si můžete buď Razor Blade za 2500 EUR, bohužel zatím stále jen s Core i7-4720HQ, tedy dvě generace starým CPU. Upgrade na Core i7-6700HQ by měl ale dorazit už brzy. Druhým modelem na trhu je MSI GS40 Phantom za 1800 EUR. Ten je vybaven nejnovějším CPU, 256GB SSD diskem a GeForce GTX 970M. A třetí, poslední možností je Clevo P640RE s cenou 1800 EUR (začíná na 1600 EUR) za stejnou konfiguraci. A právě tohle Clevo si dnes otestujeme, byť je vybavené logem Eurocom a v ČR jej distribuuje společnost Goldmax pod názvem Eurocom Sky Monster 4.0.

Jak už název napovídá, jde o čtvrtou generaci tohoto herního počítače menších rozměrů. Předešlý model Monster 3.0 měl ale displej pouze 13,3" a to je dnes už opravdu na HD rozlišení málo. Písmenka jsou už doslova „blechy“ a také hry už mnohé detaily ztrácejí. Ideálním kompromisem mezi mobilitou a ještě solidním herním displejem je právě úhlopříčka 14". Klasická „patnáctka“ a víc je už celkem velká na denní přenášení a jde spíše o stroje typu „ležák“ než o mobilní lehký počítač na časté přenášení. Pokud jste ale hráč, který musí cestovat a je nucen zvolit kompromis mezi herním notebookem a mobilním, je stroj s hmotností dva kilogramy váhy a stále solidním výkonem jasným řešením. Pokud by o 14" herní stroje zájem nebyl, nečetli byste po letech recenzi na čtvrtou generaci.

Eurocom Sky Monster 4.0: Nejvýkonnější 14" laptop planety
i Zdroj: PCTuning.cz

Už vzhledem k rozměrům je nutné počítat s kompromisy, mnoho jich ale není. Nízká hmotnost a relativně malé rozměry těla jsou vykoupené jak jinak než nižším výkonem a horšími provozními vlastnostmi.

Hned první věc, co vás napadne, je chlazení (hlučnost) a jeho účinnost. To je také jednou z mála stinných stránek stroje, o tom si ale povíme až později. Dalším sporným momentem musí být i baterie, tlustý akumulátor s desítkou článků sem zkrátka nedáme. Také malý displej s vysokým rozlišením může být někdy spíše na škodu, ale nepředbíhejme. Zápory ale vyváží klady stroje, hlavně výkon potěší a je hlavní devizou počítače. Výkonnější stroj v těchto rozměrech nenajdete.

I když vzhled je celkem povedený, důležité jsou především „vnitřnosti“. Dovnitř malého těla se vešel výkonný procesor architektury Skylake Core i7-6700HQ se čtyřmi jádry a Hyper-Threading. Hry solidně rozhýbe GeForce GTX 970M se 3 GB vlastní paměti. Operační paměť systému má kapacitu 16 GB což je ideální hodnota. Disková výbava je solidní. Jeden ultravýkonný 256GB SSD disk společně s 1TB úložným prostorem na klasickém HDD postačí i náročnějším hráčům. To ale není všechno. Počítač je vybaven kvalitní podsvícenou klávesnicí, zvukovým výstupem a třemi výstupy na monitory. Výbava je velice dobrá ve všech směrech, detailně si vše ukážeme v příslušných kapitolách.

Zápůjčka u Goldmax

Pokud plánujete nákup jednoho a více notebooku na firmu/IČ v cenové relaci 45 000 korun a výše, je dobré si počítače předem zkusit. Nejste si jisti výběrem, značkou a typem notebooku, je nabídka Goldmaxu určena právě vám. V rámci rozšiřování portfolia zákazníků a šíření renomé značky oslovuje výrobce specializované firmy a profesionály všech oborů, kterým umožní zapůjčit si a otestovat prémiový notebook EUROCOM zcela zdarma. Pokud o brzkém nákupu výkonných notebooků a mobilních pracovních stanic vyšších cenových relacích uvažujete, zapůjčí vám Goldmax po časově omezenou dobu testovací model , který si budete moci osahat a následně otestovat v reálném firemním prostředí dle vašich představ – bez vysokých investic a bez rizika.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama