Asus GX700 – vodou chlazený, brutální herní notebook
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus GX700 – vodou chlazený, brutální herní notebook

Asus GX700 – vodou chlazený, brutální herní notebook

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 2. 2016 06:00 14

Seznam kapitol

1. Voda v notebooku 2. Představení, balení a specifikace 3. Asus GX700VO – hardware I. (CPU, GPU) 4. Asus GX700VO – Chlazení notebooku 5. Asus GX700VO – Hardware II. (disky, paměť) 6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory a repro
8. Klávesnice, teploty a výdrž baterie 9. Výkon procesoru (Core i7-6820HK) 10. Testy herního výkonu (GTX 980) 11. Přetaktování GPU a CPU 12. Galerie notebooku 13. Závěr

Dnes si ukážeme finální prodejní verzi prvního, sériově vyráběného herního notebooku chlazeného vodou. Nabízí extrémní herní výkon GeForce GTX 980, který je navíc tichý i v maximální herní zátěži. Žádný herní notebook této kategorie není a nikdy nebyl takhle tichý. Aby také ne, za 120 000 Kč s daní.

Reklama

Voda v notebooku

Chladit vodou notebook je nápad starý jako herní notebook vůbec. Už v době, kdy jsem měl Alienware se dvěma GeForce 7800 GTX ve SLI, jsem věděl, že chladit notebook vodou je řešení, jak udělat výkonný a herní přenosný počítač. A po něčem takovém jsem toužil roky. Takových domácích úprav notebooků jsem viděl desítky, mnohé hodně povedené, jiné nikoliv. Z estetického hlediska došel nejdále Asetek a jeho prototyp notebooku Alienware M18x chlazeného vodou, k sériové výrobě ale nikdy nedošlo. Problém byl ten, že Asetek vměstnal všechno chlazení (včetně pumpy a radiátorů) do těla počítače, což je chyba.

Asus GX700 – vodou chlazený, brutální herní notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus na to šel stejně jako téměř všichni domácí kutilové, kteří si svůj notebook předělali na vodní chlazení. Radiátor, pumpu a vše co se týče chladícího okruhu umístil do samostatné jednotky, která se jen k počítači připojí. Notebook od Asus, je tedy univerzální. Lze jej použít jako zcela běžný notebook, ale doma ho pak připojíte k vodnímu okruhu a užíváte si ticho, extrémní výkon a chladné komponenty, což až dosud u herního notebooku nebylo najednou možné. Nevýhodou je pak samozřejmě větší prostor, který notebook na stole potřebuje a to, že je přenášení celého setu doslova martýrium.

Maximální výkon!

Asus GX700 – vodou chlazený, brutální herní notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Naposledy jsem testoval Eurocom Sky X9, který je bezesporu nejvýkonnějším počítačem, který jsem kdy testoval a možná také i nejvýkonnějším na trhu vůbec. Za cenu 107 000 Kč s DPH nabízí desktopový, plně odemčený procesor Core i7-6700K (Skylake) a mobilní verzi desktopové grafické karty GeForce GTX 980, NVMe SSD disk Samsung, hromadu paměti a robustní design. Výkon je gigantický, procesor i grafika jdou solidně přetaktovat a navýšit výkon o další nemalá procenta. Problém je ve výdrži baterie a vysoké hlučnosti stroje. Desktopové komponenty (CPU) nelze chladit tiše v těle notebooku. Dnes testovaný Asus je na tom z hlediska výkonu podobně, je ale přeci jen rozumněji seskládanou mozaikou komponent.

Výrobce osadil notebook druhým nejvýkonnějším mobilním čipem, což je rozumné. Chladit 95W TDP, anebo 45 W je velký rozdíl. Core i7-6820HK nabízí v základu frekvenci 2,7 GHz a Turbo 3,6 GHz. Při maximální zátěži běží stále na 3,6 GHz. Navíc v režimu vodního chlazení se přetaktuje na rovných 4,0 GHz, tudíž na dosah výkonu Core i7-6700K. A tím nekončíme. Ani paměti nejsou nějaké levné DDR4 pro notebooky, s nízkým taktem ale přetaktované DDR4-2400 MHz značky Apacer. V extrémním profilu s vodníkem v zádech pracují na taktu 2800 MHz.

Pevný disk nemůže být nic jiné, než NVMe SSD disk od Samsung (model SM951). Aby si nikdo nemohl na výkon stěžovat, osadil výrobce tyto disky dva a spojil je v RAID poli. Ano, tenhle notebook má v sobě dva nejvýkonnější SSD disky planety a ještě spojené do RAIDu. Už teď se těším, jaká čísla nám ukáží testy disků. Tím nejdůležitějším je ale grafická karta a G-sync monitor. Nic výkonnějšího než GeForce GTX 980 na trhu není, a asi ani dlouho nebude. Jak už víme z předchozího testu, je až o 40 procent výkonnější než GeForce GTX 980M.

Poslední obrázek této kapitoly shrnuje všechny důležité vlastnosti testovaného notebooku. V prvé řadě jde o výkon, který je dle výrobce extrémní. Odemčený procesor umí pracovat až na taktu 4,1 GHz – pokud je chlazený vodní stanicí. V tu chvíli se i paměti přetaktují na 2,8 GHz ze základních 2,4 GHz. K tomu všemu ještě výkonná grafika s 8 GB paměti, která se také samozřejmě přetaktuje po připojení vodního chlazení. Jako třešnička dvojice NVMe disků v RAID (to už je dle mého trochu zbytečné). Monitor lze mít 4K nebo FHD, náš stroj má rozumnější FHD s G-sync. Kromě toho nese počítač kvalitní sluchátkový zesilovač ESS, herní klávesnici a řadu aplikací usnadňujících hráčům život.

Asus GX700 – vodou chlazený, brutální herní notebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama