Asus VivoWatch: Stylové fitness hodinky 
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus VivoWatch: Stylové fitness hodinky 

Asus VivoWatch: Stylové fitness hodinky 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 8. 2015 03:00 15

Seznam kapitol

1. Hodinky ano, či ne? 2. Asus VivoWatch: hardware – specifikace 3. Balení hodinek a vzhled 4. Funkce hodinek 5. Software v telefonu 6. Shrnutí a závěr

Myslím, že test hodinek jsme na PCT ještě neměli. Hodinky a vůbec nositelná zařízení ale svět „geeků“ dobývají a trh je už dnes zaplaven desítkami produktů sloužících mimo jiné pro sběr a následnou analýzu dat na chytrých telefonech či počítačích. My začneme se světem nositelné elektroniky zlehka se stylovými fitness hodinkami od Asusu.

Reklama

Hodinky ano, či ne?

Srovnání Asus VivoWatch s klasickými hodinkami velikosti 44
i Zdroj: PCTuning.cz
Srovnání Asus VivoWatch s klasickými hodinkami velikosti 44

Dnes se podíváme na kategorii produktů, které jsme na našem webu nakousli zatím jen zběžně a přiblížili jsme se jí snad jediným testem, tedy alespoň za poslední rok. Nejblíže se totiž dostal test „sportovních náramků“, který jsme uveřejnili před několika měsíci.

Rádi bychom vám představili řadu hodinek, od těch nejjednodušších až k těm „TOP“. V dnešním testu se tedy podíváme spíše na sportovní hodinky, konkrétně „fitness“ hodinky. Poté zkusíme už náročnější „nositelnost“ – klasické chytré hodinky s operačním systémem a skončíme, jak jinak u Apple Watch. Než se ale podíváme na první produkt této kategorie, zamysleme se nad obecným nošením „něčeho“ na ruce.

Patek Philippe nebo Android Wear?

Lidé se dají rozdělit na dvě základní skupiny – první hodinky nosí, a druhá nikoliv. Ta druhá skupina, která hodinky nenosí, se dosti rozrostla s rozšířením mobilních telefonů. Mnoho z nás na telefon kouká neustále, nebo alespoň tak často, aby měli o čase jasnou představu. Vraťme se ale k první skupině, k té co hodinky nosí. Tu můžeme opět rozdělit na dvě skupiny, ty kteří hodinky nosí z čistě praktického hlediska (aby věděli kolik je hodin) a mnoho jim nezáleží na vzhledu, výrobci ale spíš na výbavě a funkcích hodinek.

Asus VivoWatch: Stylové fitness hodinky 
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá skupina jsou fandové hodinek, vybírají dle svých preferencí a často i dle své peněženky. Tuhle kategorii asi můžeme ze skupiny uživatelů nositelné elektroniky zcela vyloučit. Vyměnit nějaký skvost od Richard Mille, nebo jakéhokoliv prémiového švýcarského výrobce, za jakékoliv (třeba i zlaté) chytré hodinky je nemyslitelné. To se prostě nestane.

Zbývá druhá skupina, která používá hodinky z ryze praktického pohledu. Právě tihle uživatelé mohou z chytrých hodinek vytěžit asi nejvíce. Dobře provedené hodinky ukáží čas, ale nabídnou i spoustu dalších funkcí, které společně s mobilním telefonem tvoří sehraný systém, co najde využití. Do téhle kategorie hodinek ale dnes testovaný model od Asus nepatří, stále jde spíše o k dokonalosti vymazlený sportovní náramek než o chytré hodinky.

U zákazníků používajícíh hodinky z praktických důvodů chytré hodinky narazí na velký problém – nabíjení a výdrž. I když nabízí třeba výdrž deset dní, proti hodinkám quartz je to směšná doba. Stejně jako proti automatům, které nabíjíte či natahujete sami svým pohybem. Z tohoto důvodu miliardy lidí na planetě své klasické hodinky za chytré ještě dlouho nevymění.

Asus VivoWatch: Stylové fitness hodinky 
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobcům „nositelností“ tedy nezbývalo než se zaměřit na ty, kteří dosud hodinky nenosili a nenosí. Zejména mladí lidé v nich spatřují rozšíření použitelnosti svého mobilu, nejvíce tomuto odvětví pomohl Apple. Podle statistiky, se totiž Applu povedl zázrak, donutil uživatele svých iPhonů k nákupu něčeho, co až doteď vůbec nepotřebovali – svých hodinek. Četl jsem reportáž ze zahájení prodeje Apple Watch kdesi v USA nebo Kanadě, a většina mladých lidí, kterých se ptali odpovídali stejně: Do této chvíle jsem žádné hodinky neměl, ale Apple Watch jsem si šel koupit. Komunita kolem produktů Apple je skutečně magická.

Vstup Applu do světa hodinek paradoxně pomohl i dalším výrobcům. Dnes jsou na trhu desítky chytrých hodinek, s různými systémy a použitelností. Některé jsou i docela designově zvládnuté, některé nikoliv. I tak je ale rozšíření těchto moderních hodinek spíše slabé. Jelikož jsem velký fanda klasických hodinek, dívám se kolem sebe, „kdo co nosí“ z jakési profesionální deformace, a musím říci, že chytrých hodinek jsem za posledního půl roku tedy viděl v reálu velmi málo. I přesto jde o kategorii, která se časem může stát realitou mnoho z vás, tedy se na ně v našem „hodinkovém“ seriálu podíváme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama