Srovnání ebooků s podsvícením vyhrál outsider
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Srovnání ebooků s podsvícením vyhrál outsider

Srovnání ebooků s podsvícením vyhrál outsider

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

21. 3. 2013 03:00 35

Seznam kapitol

1. Proč koupit ebook čtečku? 2. Amazon Kindle Paperwhite – rozžehnutí klasiky 3. Amazon Kindle Paperwhite – co nového? 4. Amazon Kindle Paperwhite – zhodnocení  5. Kobo Glo – jedna z levnějších 6. Kobo Glo – až příliš jednoduchý
7. Kobo Glo – zhodnocení 8. Bookeen Cybook Odyssey – jde to i jinak 9. Bookeen Cybook Odyssey – taky zabloudíme? 10. Booken Cybook Odyssey – zhodnocení 11. Který je ten pravý?

Pokud jste fanoušky čtení a už jste stačili nahradit klasické papírové knihy těmi elektronickými, nebo se na to teprve chystáte, určitě si přečtěte dnešní recenzi. V ní si představíme tři čtečky, které mimo jiné překvapí podsvícenými displeji s elektronickým inkoustem. Jsou komfortnější, univerzálnější a za dobrou cenu.

Reklama

V úvodu musím konstatovat, že jsem potěšen z toho, jak se v současné době stále více rozmáhá elektronické čtení a díky tomu jsou vyvíjena sofistikovanější zařízení ke čtení elektronických knih. Samozřejmě, že se tento článek bude zaměřovat na konkrétní tři čtečky, ale byl bych rád, aby byl současně příznivcům čtení impulzem k případnému přechodu na čtečky elektronických knih. Dále bych pak rád vyvedl z omylu ty z čtenářů, kteří váhají, zda koupit na čtení ebook či tablet.

Srovnání ebooků s podsvícením vyhrál outsider
i Zdroj: PCTuning.cz

V první řadě něco o samotných ebook čtečkách, představím alespoň základní definici a výhody, jak samotných čteček, tak elektronického čtení. V kostce je pro mě čtení za pomocí elektronických čteček mnohem komfortnější a příjemnější, nežli je tomu u knih klasických, tedy tištěných. A to z několika důvodů. Prvním a hlavním z nich je mobilita, těžko si s sebou na dovolenou či výlet vezmete několik knih, tento problém řeší čtečky geniálně. A to díky tomu, že do nich většinou i bez přidané paměťové karty nahrajete až stovky, ba dokonce tisíce knih, bez znatelného poklesu efektivity čtení. Přesto ale hmotnost čteček ve většině případů nepřesahuje 200 g. Každý, i zvídavá důchodkyně či četbychtivé dítě, bez problémů „20 deka“ v kabelce nebo tašce unese. Navíc většina moderních čteček vám zajistí, ač mnohdy nepříliš optimalizovaně, také přístup k internetu pomocí WiFi. Primárně sice WiFi u čteček slouží k možnosti nakoupit si nějakou tu e-knihu z internetu, ale v případě nouze se i pomalejší a nepříliš optimalizovaný prohlížeč hodí.

Srovnání ebooků s podsvícením vyhrál outsider
i Zdroj: PCTuning.cz

To byly některé základní klady ebooků oproti klasickým knihám, mnozí ale mohou namítat: „že to stejně není jako kniha a že z toho musí bolet oči“ apod. Říkám ne, čtu téměř každý večer a klidně odpřísáhnu, že se mi na čtečce čte stejně dobře, ba dokonce lépe, než tomu je u klasické knihy. Nemusím při čtení držet kilovou bichli, která se mi neustále zavírá a špatně se drží. Pokud má kdokoli strach o to, že ze čtení na zařízení příbuzném tabletu vás bude bolet hlava či oči, je na omylu. Tento strach je neoprávněný, poněvadž technologie elektronického inkoustu, tzv. E-Ink zaručí, že se knihy na ebooku zobrazují stejně nebo alespoň velmi, velmi podobně jako u klasické knížky.

Technologie E-Ink funguje na principu, při němž se k displeji pomocí změny elektrického impulzu „přicucnou“ kapsle s tekutými krystaly. Nejen, že tato technologie věrně napodobuje klasickou tištěnou knihu, ale navíc zaručuje mnohem menší odběr energie. Tudíž se čtečka ve většině případů nevybije ani po hodinách, a někdy ani dnech, intenzivního čtení.   

Srovnání ebooků s podsvícením vyhrál outsider
i Zdroj: PCTuning.cz

Další „pádný“ argument, proč nekoupit ebook reader je většinou: „za stejnou cenu si můžu koupit tablet, který je navíc podsvícený“. Základním nedostatkem tabletu při čtení je, jak už jsem zmínil, mnohem menší výdrž baterie, respektive mnohem větší odběr displeje a také nešetrnost k očím. Dilema s podsvícením řeší právě dnes recenzované kusy, tedy čtečky elektronických knih, které jsou podsvícené, a umožní vám tak číst i v noci a to bez pomoci jakékoliv svítilny, čelovky či lampičky. Těchto čteček je na českém trhu zatím jenom pár, ale přesto jsou mezi nimi rozdíly, proto vzhůru k jejich testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama