MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 8. 2012 05:00 59

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 680M konečně zde... 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI GT70 0NE - hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI GT70 0NE - hardware II. (disky, paměť) 5. Zpracování, konektory a repro
6. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 7. Metodika testování 8. Testy výkonu (hry, procesor) 9. Galerie 10. Závěr

Ultimátní herní notebook od MSI s označením GT 70 je na trhu už od března, až nyní ale dostal pod kapotu nejvýkonnější grafiku letošního roku - GeForce GTX 680M. Jaký je herní výkon jednoho z nejvýkonnějších mobilních CPU 22nm architektury Ivy Bridge (Core i7-3610QM) a GPU od nVidie vám ukážeme v dnešní recenzi.

Reklama
MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI rozšířilo svou nabídku herních notebooků (GT) o model GT 70 letos na jaře, na trh přišel s novou generací procesorů Intel vyráběných 22nm procesem pod názvem Ivy Bridge. V té době měl notebook osazen nejvýkonnější model se čtyřmi jádry a Hyper-Threadingem. První testy se objevily v březnu a dubnu letošního roku. Jako grafiku pak první modely nabízely GeForce GTX 670M, což je přeznačené jádro GeForce GTX 570M s vyššími frekvencemi. Ano, jde o čip architektury Fermi na 40nm výrobním procesu. I když šlo o výkonné řešení, nešlo o to nejvýkonnější. Tím stále zatím zůstávala GeForce GTX 580M nebo Radeon HD 6990M, použitá grafika byla ale úspornější. Časem se na trh dostaly mobilní grafiky od AMD řady HD 7800/7900. Ty nabízejí velice solidní výkon při stále ještě rozumném TDP. Nvidia v té době nabízí pouze přejmenované čipy GeForce GTX 580M s jádrem Fermi (GeForce GTX 675M). Mnohem zajímavější volbou se přitom zdají mobilní GeForce architektury Kepler.

Jako první se v tenkých ultraboocích objevuje GeForce GTX 660M, první výkonný čip postavený na architektuře Kepler. I když jde o čip střední třídy, dává celkem zabrat i mobilním grafikám AMD Radeon HD 7870M, proti níž zaostává v průměru jen o 15 procent. Při lepší spotřebě jen o málo horší výkon vystřeluje GeForce GTX 660M do stovek notebooků a stává se velkým prodejním hitem. V nejvýkonnějších noteboocích ale stále "straší" přejmenovaná GeForce GTX 580 na 40nm procesu, s vyššími takty jako GeForce GTX 675M. Výkon má karta skvělý, spotřeba je ale relativně vysoká. Stále ji najdeme v mnoha noteboocích nejvyšší třídy. Všichni ale bezesporu čekali na nejvýkonnější Kepler, GeForce GTX 680M. Ta byla uvedena na začátku července, jednalo se ale spíše o "paper-launch". Dodnes je dostupnost slabá a najdete ji pouze v několika málo noteboocích, koupit ji téměř nešlo. Většina nejvýkonnějších strojů stále nabízí jako nejvýkonnější řešení GeForce GTX 675M nebo Radeon HD 7970M. To se ale snad právě mění...

MSI totiž začalo před pár dny dodávat ve větším množství právě notebooky GT 70 s novým firmwarem podporujícím GeForce GTX 680M modul. S GeForce GTX 680M si můžete notebook koupit ve všech velkých obchodech i v české republice. V zahraničí se prodává už několik týdnů. I když MSI neosadilo nejvýkonnější možný procesor na trhu, ale zůstalo věrné tradičnímu modelu s taktem maximálně 3,3 GHz, představuje model GT 70 0NE to nejvýkonnější herní dělo na trhu. A to hlavně díky grafické kartě, dvěma diskům v RAIDu, množství paměti a další výbavě. Zkrátka a dobře, notebook GT 70 0NE od MSI je jedním z nejlépe vybavených a nejvýkonnějších herních notebooků na trhu, možná dokonce jde i o nejvýkonnější řešení vůbec. Jak si takový notebook za 60 000 korun vede ve hrách i aplikacích vám dnes ukážeme v naší recenzi. Pojďme si nejprve představit grafické jádro.

GeForce GTX 680M

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno, Nvidia odhalila GeForce GTX 680M na Computexu v červnu letošního roku. Šlo ale o bohapusté uvedení, koupit notebook s tímto akcelerátorem nešlo až do této doby. Nevím, co se tak zaseklo, zřejmě slabá výtěžnost čipů u TSMC. Nicméně nyní se již grafika sehnat v noteboocích dá. Pokud ji budete chtít nahradit svou starší, je nutné do notebooku nahrát poslední firmware (nikoliv BIOS). Obrázek nám jasně říká, že GeForce GTX 680M je postavená na bázi Kepleru. A jde o nejefektivnější a nejrychlejší GPU do notebooku na trhu. Jelikož svého konkurenta Radeon HD 7970M o vlásek v průměru poráží, tak Nvidia říká pravdu.

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

Specifikace jádra ukazuje druhý obrázek. GPU disponuje 1344 CUDA jádry na frekvenci 720 MHz. To je trochu matoucí, jelikož grafika v námi testovaném notebooku pracuje na vyšších taktech i bez stisku tlačítka Turbo (o tom později). Zřejmě Nvidia specifikace změnila od prezentace do uvedení. Takt 4GB GDDR5 pamětí je 3,6 GHz. Propustnost je 115 GB/s díky 256bitové sběrnici. Specifikace jádra jsou shodné s GeForce GTX 670/660 Ti. Takt jádra je ale nižší. Výkon karta ztrácí hlavně díky nízkému taktu pamětí, i když je šířka sběrnice dostatečná.

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento graf sem dávám jen tak pro ilustraci výkonu, jak ho vidí výrobce. Zde vidíme, že GeForce GTX 680M nabízí někde o 5-30 procent vyšší výkon než Radeon HD 7970. Je to čistá reklamština, nevíme ani rozlišení a nastavení testů. V reálu je rozdíl samozřejmě menší, ale v průměru je GeForce GTX 680M opravdu výkonnější ...

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož GeForce GTX 680M patří k rodině Keplerů, nepostrádá ani funkce, jež známe od desktopových verzí grafických karet. První je adaptivní V-sync. Ten jednoduše zapnete v ovladačích, ty si ale nejdříve musíte někde sehnat. Nvidia doteď nemá na webu ovladače pro GeForce GTX 680M! Musíte se spolehnout na starou verzi z webu výrobce notebooku.

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě V-Sync také můžete využít další novinku čipů architektury Kepler, vestavěné FXAA přímo z ovládacího panelu driverů. Pokud čekáte další featury jež mají desktop grafiky, tak máte smůlu. Žádný GPU Boost se nekoná (MSI ho nahradilo svou technologií) a ani Power Target nejde nastavit. Z funkcí, jež přítomné jsou, stojí za zmínku 3D zobrazení a možnost připojení až tří monitorů. Ani jednu z těchto funkcí ale MSI neimplementovalo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama