Boogie Board – poznámkový blok pro 21. století
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Boogie Board – poznámkový blok pro 21. století

Boogie Board – poznámkový blok pro 21. století

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

10. 6. 2011 03:00 25

Seznam kapitol

1. iMPROV Electronics a KENT Displays 2. Design 3. Displej 4. Příslušenství
5. Použití 6. Srovnání s konkurencí 7. Resumé

Asi každý zná kvanta papírků na stole. Jsou nalepené na rámu LCD nebo na ledničce, padají na zem, ztrácí se v haldách papírů. Není to už dnes přežitek? Co takhle kus papíru, který by šel jedním tlačítkem vymazat? Ano, i to dnes existuje. Boogie Board sice ještě potřebuje v mnoha směrech dotáhnout, na dělání poznámek ale funguje skvěle.

Reklama

V první řadě si je třeba asi říci, kdo že za tímto nápadem vlastně stojí. Dalo by se mluvit v podstatě o dvojici firem, která ale dnes vystupuje jako jeden celek. Jmenovitě jde o firmu iMPROV Electronics, která je uváděna jako výrobce a zároveň distributor Boogie Boards. Nepatrně v pozadí zůstává společnost KENT Displays, která stojí za výrobou reflexního LCD, tedy použité technologie.

Boogie Board – poznámkový blok pro 21. století
i Zdroj: PCTuning.cz

Začnu od výrobce technologie, tedy od firmy KENT Displays – ta byla založena roku 1993 v rámci spolupráce univerzity v Kentu (Kent State University) a společnosti Manning Ventures. Společnost se v podstatě stala leaderem ve výzkumu, vývoji a výrobě tzv. reflexních LCD, jejichž princip vysvětlím za okamžik.

Boogie Board – poznámkový blok pro 21. století
i Zdroj: PCTuning.cz

Ilustrační foto (zdroj: myboogieboard.com)

Společnost zaznamenala výrazný rozvoj hlavně v roce 2008, kdy vybudovala novou výrobní linku právě v Kentu ve státě Ohio (USA). Důraz je kladen především na ekologickou výrobu, takže linka funguje bez jakékoliv odpadní vody nebo chemikálií a má rapidně nižší emise rozpouštědel než podobné výrobní linky. V podstatě i díky tomu lze hovořit o ekologičtější produkci, než jakou nabízejí papíry. Displeje tedy nepřímo šetří množství spotřebovaného papíru a zároveň jsou velmi ekologicky vyrobitelné.

Boogie Board – poznámkový blok pro 21. století
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost iMPROV Electronics pak vystupuje od roku 2009 jako producent jednoho typu výrobku založeného na technologii reflexních LCD, tedy dnes testovaného Boogie Boardu. Do České republiky tento produkt dováží a zde distribuuje společnost Satomar, s.r.o. z Brna

Reflexní LCD

Technologie reflexních LCD je tu s námi už řadu let a nejjednodušší typy těchto panelů najdeme ve všemožných přístrojích a výrobcích, jako např. náramkové hodinky, zobrazovací panely měřících přístrojů apod. Oproti standardnímu LCD se tento typ liší tak, že k osvícení displeje je použito okolní světlo. Za zadním polarizérem je umístěna reflexní vrstva, která světlo odráží. Bez přítomnosti vnějšího osvětlení není viditelný. Při odpojeném napětí světlo prochází, odrazí se od reflexní vrstvy a místo se jeví jako bílé, případně podle barvy reflexní vrstvy.

Boogie Board – poznámkový blok pro 21. století
i Zdroj: PCTuning.cz

Schéma technologie reflexního LCD

A právě na zde použitý typ displeje je postaven na technologii, která nepotřebuje napájení. Displej tak dokáže udržet obraz jakkoliv dlouho, dokud nedojde ke stisku tlačítka a tedy vymazání. Kvalita zobrazení je pak závislá naopak od intenzity okolního osvětlení, načež je doporučováno spíše velmi kvalitní osvětlení, kdy je displej nejvíce čitelný. Čím větší tmu při práci s tímto LCD máte, tím horší kvalita zobrazení bude. Jako u papíru.

Boogie Board

A dostáváme se konečně i k testovanému produktu. Nejprve nabídnu základní specifikaci, i když dnes příliš bohatá nebude:

Boogie Board – poznámkový blok pro 21. století
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidno, tak soupis specifikace opravdu není příliš bohatý, zjistíte z něj, že se vlastně jedná o plastovou destičku o rozměrech 142 × 223 mm a s tloušťkou cca 4 mm. U horního okraje je pro přesnost panel s baterií, který je přeci jen o několik milimetrů silnější (cca 6 mm). Díky plastové konstrukci však vynikne slušná hmotnost 118 gramů, která určitě nikomu nebude způsobovat dojem těžkého zařízení.
 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama