Toshiba AC100 – androidový netbook za fantastickou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Toshiba AC100 – androidový netbook za fantastickou cenu

Toshiba AC100 – androidový netbook za fantastickou cenu

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

29. 4. 2011 03:00 55

Seznam kapitol

1. Trochu historie 2. Android – z mobilu do netbooku? 3. Představení AC100-10N 4. Balení a jeho obsah 5. Displej, konektory a výbava 
6. Ovládací prvky 7. Operační systém 8. Instalace aplikací a praxe 9. Výkonnostní testy a spotřeba 10. Závěrečné zhodnocení

Nenápadný netbook, nebo spíše smartbook od Toshiby, prošel několika změnami. Zaprvé dostal novější verzi Androidu, zadruhé dramaticky zlevnil. Testovanou verzi můžete v e-shopech koupit už za 3 990 Kč, čemuž nemohou konkurovat ani ty nejlevnější Asusy nebo Acery. Vydala se Toshiba s Androidem správnou cestou?

Reklama

Japonskou společnost Toshiba, která je výrobcem dnes testovaného modelu, si asi představovat nemusíme. Jedná se o jednoho z největších producentů mobilních zařízení a dalších elektronických součástek. Neurazím ale snad, když zmíním několik informací z historie společnosti.

Toshiba AC100 – androidový netbook za fantastickou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Toshiba byla založena v roce 1939 sloučením dvou samostatných firem. První z nich byla Tanaka Engineering Works (japonky Tanaka Seisakusho), což byl první japonský výrobce telegrafních zařízení od roku 1875. Tato společnost se postupem času specializovala na těžké elektrické stroje pro průmysl. Druhou společností pak byla Hakunetsucha, jež vznikla roku 1890 a vyráběla žárovky. Právě roku 1939 se tyto společnosti spojily a přijaly společný název Tokio Shibaura Electric, načež všichni začali místo tohoto zdlouhavého názvu používat neoficiální zkratku Thosiba. Oficiálně tento název převzala společnost až v roce 1978, od kdy jí můžeme hledat pod označením Toshiba Corporation.

Toshiba AC100 – androidový netbook za fantastickou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaný Androidí netbook Toshiba AC100-10N

Toshiba se stále specializovala především na elektrické stroje pro těžký průmysl, ale díky výraznému růstu zakládala několik dceřiných společností v jiných oborech (světelná technika, chemie, apod.). Málokdo ví, že Toshiba patří i mezi velmi invenční firmy, protože stála například u zrodu radaru v roce 1942, tranzistorové televize či mikrovlnné trouby v roce 1959. Ani další vývoj nebyl nijak omezován, protože v roce 1971 nabídla barevný video telefon, v roce 1986 osobní počítač a v roce 1995 standard DVD (v roce 2005 pak HD DVD). Řadu let se ale jedna z dceřiných společností věnovala i mikroelektronickým součástkám, takže např. v roce 1991 přišla Toshiba s NAND EEPROM, apod.

Toshiba AC100 – androidový netbook za fantastickou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Marketing naznačuje, že je AC100 primárně určena pro multimedia a web

V roce 1987 postihl společnost ale poměrně vážný incident, kdy byla Toshiba obviněna americkými úřady z nelegálního napomáhání sovětské armádě na vývoji nové technologie pohonu sovětských ponorek. USA totiž využívala fakt, že ruské ponorky byly velmi hlučné a daly se podle toho sledovat. Toshiba spolu s několika dalšími firmami měla vyvíjet právě takový pohon, který by americká armáda nemohla vysledovat podle hluku. Na základě této aféry byli obviněni dva vysoce postavení manažeři Toshiby a jejich výrobky byly v mnoha zemích zakázány. Americký senátor označil spoluúčast Toshiby takto: „Toshiba prodala bezpečnost Spojených států za 517 milionů dolarů.“

Toshiba AC100 – androidový netbook za fantastickou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Toshiba se i dále zaměřila na výrobu elektronických součástek, jakými byly např. CRT a plazmové televize, ale není tak známé, že jedna dceřiná společnost vyvíjela a vyráběla také jaderné reaktory. Co se týče počítačů, v roce 2009 koupila společnost FujitsuHDD, a vyrábí tak i pevné disky a paměťová zařízení. V segmentu mobilních počítačů nabízí několik různých řad, a zákazník si tak může vybrat mezi všemi možnými verzemi a velikostmi. Jednou z těch novějších a velmi zajímavých je právě malý netbook založený na systému Android, který je určen spíše pro smartphony. Toshiba se tak snaží oba segmenty tímto způsobem propojit a právě model AC100 lze charakterizovat jako kombinaci notebooku a mobilního telefonu, i když v odlišné konstrukci, než kterou mají třeba tablety.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama