asus-u6v-bamboo-neotrela-originalita
Mobilní zařízení Článek Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita

Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita

Discriminator

Discriminator

30. 12. 2008 01:00 17

Seznam kapitol

1. Úvodní pohled 2. Design a zpracování 3. Vstupy a vástupy 4. Testy displeje 5. Testy procesoru
6. Testy operační paměti 7. Testy grafické karty 8. Testy pevného disku 9. Test baterie 10. Závěr

Kdo by neslyšel o zcela unikátní bambusovém notebooku z dílen společnosti Asus. Mluví se o něm prakticky v každém plátku zabývajícím se výpočetní technikou. Zmínku o něm najdete v časopisech pro ženy, stejně jako v časopisech pro muže, mluví se o něm v novinách a prakticky každý internetový magazín o něm vydal aspoň jednu aktualitu. Je ale opravdu tak jedinečný a unikátní, jak se všude tvrdí?

Reklama

Co na bambusovém notebooku zaujme nejvíce? No samozřejmě bambus.Výrobce neváhal použít tento moderní a hlavně ekologický materiál a díky opravdu vysoce kvalitnímu dílenskému zpracování jej dovedl k naprosté dokonalosti. Matný povrch s krásně viditelnou strukturou vláken působí na víku displeje doslova jako magnet - oči z přístroje budete spouštět jen velmi těžko. Dalším místem, kde tuto líbivou strukturu najdete je pak místo pod klávesnicí, kde máte většinou položené zápěstí, při psaní na klávesnici. Inženýři z Asusu dokonce použili bambus i na touchpad, na kterém krásně cítíte dřevěnou strukturu.

Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita
i Zdroj: PCTuning.cz



   

Nebudeme se dohadovat, zda se toto dílo Asusu povedlo - z mnoha stran lze slyšet nespočet různých názorů, kdy jedni nedají na zcela originální způsob pojetí dopustit, zatímco jej další považují za nevkusný až kýčovitý. Jedno ale musíte tomuto notebooku nechat - rozhodně se jedná o zcela originální řešení, se kterým nezapadnete v šedi konkurenčních přístrojů. I když je přístroj směřován spíše do business segmentu - rozměry, technické provedení, osazený hardware i cena tomu jasně odpovídají, jeho designové provedení jej předurčuje k prodeji také v segmentu klientely, která prostě žádá něco originálního a moderního a na ostatní parametry příliš nehledí.

Dalšími drobnostmi, které přispívají k opravdu unikátnímu designu, jsou například dodávaná polo-kožená brašna (obálka) na notebook do které celý přístroj pohodlně schováte a máte jej tak chráněný další vrstvou, před případným poničením při pádu apod. Jedná se o standardní dodávku (stejně jako bambusová myš, která ale bohužel u našeho testovacího vzorku nebyla).

        Nejen tato grafická karta vám umožní spojení s TV.
i Zdroj: PCTuning.cz
       Nejen tato grafická karta vám umožní spojení s TV.

Na přístroji ale samozřejmě nesmí chybět loga výrobce, které nejsou v tomto případě "vyryta" do plastu, ale jsou decentně vypálená laserem přímo do bambusového povrchu. Toto řešení opravdu vítáme, protože nekazí jinak velmi čistý a uhlazený dojem - je jasné, že jakákoliv nálepka by pěkný vzhled zcela pokazila.

Osazený hardware

Výrobce osadil do přístroje poměrně slušný hardware. Celý notebook se navíc prodává ve více specifikacích avšak nám se pro test podařilo sehnat jen slabší konfiguraci. Velkou výhodou ale je, že se na těle nachází i moderní HDMI i výstup nebo e-SATA konektor. Podívejme se ale na technické specifikace trochu blíže.

Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita
i Zdroj: PCTuning.cz

V notebooku tiká dvoujádrový procesor z rodiny Core 2 Duo P8600 s frekvencí 2,4GHz a 3MB L2Cache. Není snad třeba připomínat, že se jedná o procesor z rodiny 45nm. Jedná se však o slabší variantu, kdy v silnějším bratříčkovi naleznete dokonce Core 2 Duo T9400, který má hned 2,53GHz avšak větší odběr elektrické energie. Celý procesor šlape díky čipové sadě Intel PM45.

Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce osazuje tento model novým, velmi rozšířeným formátem paměti - 2+1GB dává ve výsledku celkem příjemných 3GB paměti, které navíc tikají na frekvenci 800MHz. Díky vyšší frekvenci bylo ale sníženo časování a paměť se tak dostává na relativně průměrné hodnoty. Je příjemné vidět, že se výrobci nezastavili na pomalu prehistorických 667MHz.

Asus U6V Bamboo - neotřelá originalita
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook je vybaven grafickou kartou GeForce 9300M GS s 256MB pamětí. Jedná se o jednu z nejslabších grafických karet od společnosti NVIDIA, které se do těchto přístrojů vůbec montují. I přes to se ale jedná o výhodnější volbu, než klasické integrované jádro přímo v čipové sadě. Ostatně výkon budete moci posoudit v testech sami.

komponenta

specifikace

Procesor Intel Core 2 Duo P8600
Frekvence 2,4GHz, 3MB L2 cache, 45nm
Čipset Intel PM45
RAM 1+2 GB, 800MHz
Grafická karta NVIDIA GeForce 9300M GS, 256MB GDDR2
Displej 12,1" 1280×800, LED podsvícení
Pevný disk Seagate 5400.4 250GB
Optická mechanika DVD Super Multi DL
USB 3 x USB 2.0
eSATA ano
Firewire (IEEE 1394) ne
ExpressCard ano
PCMCIA ne
Čtečka karet

MMC/SD/MS/MS Pro

výstupy na monitor d-sub / HDMI
TV Out ne
TV Tuner ne
Reproduktory stereo reproduktory
Audio výstupy sluchátka, mikrofon
WiFi 802.11a/b/g
Ethernet 1Gbps
Modem ano
Bluetooth ano
Infraport externí
Webová Kamera ano
Ostatní čtečka otisků prstů, brašna
Rozměry 305 x 225 x 32 mm
Hmotnost 1,6 (1,9) kg
Operační Systém Windows Vista
Orientační cena vč. DPH 36 000 Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama