asus-nova-p22-minipocitac-ve-stylu-mac-mini
Mobilní zařízení Článek ASUS Nova P22 - minipočítač ve stylu Mac Mini

ASUS Nova P22 - minipočítač ve stylu Mac Mini

Filip Eckstein

Filip Eckstein

11. 4. 2008 01:00 31

Seznam kapitol

1. Úvod, balení a specifikace 2. Hardware 3. Provedení, konektory a design 4. Dálkové ovládání 5. Chlazení a osazení 6. Výkonnostní testy a závěr

Je již delší dobu trnem ve vašem oku výběr nového domácího HTPC nebo se o jeho pořízení teprve rozhodujete? Pokud jste na jednu z výše zmíněných variant odpověděli kladně, jistě byste měli zhlédnout dnešní článek, v němž se budeme věnovat asi nejmenšímu domácímu multimediálnímu počítači na trhu. Tento, ani ne dvoukilový trpaslík, však nemusí striktně sloužit jako HTPC. Jestli jste vždy snili o plně funkčním výkonném počítači, jež by se bez problému vešel pod podstavec vašeho LCD, pak je tento článek tím vhodným tématem.

Reklama

Proč HTPC?

HTPC, neboli "Home Theater PC", je jakási "inteligentnější" náhrada vašeho běžného audio/video přehrávače. Ten je totiž ve svých schopnostech velice omezený, a to zejména po stránce hardwarové, avšak mnohdy i softwarové. Jestli vás tedy někdy napadlo použít počítač k plně multimediální obsluze vaší televizní obrazovky, pak jste vymysleli HTPC.

Počítačové obdoby domácího kina lze v prodejnách samozřejmě sehnat už hotové, je ale možné si je postavit stejně, jako jakýkoliv jiný počítač. Mnoho výrobců dokonce pohotově zareagovala na rozmáhající se trend a na trh vypouští desítky nových modelů specializovaných právě pro užití v HTPC segmentu. V obou případech je ovšem třeba dbát na pět velice důležitých bodů. S těmi jsme se mohli setkat už v minulých článcích, v nichž se kolegové věnovali právě problematice a výběru komponentů vhodných pro použití v HTPC. My si je tedy nyní připomeneme:

  1. výkon systému
  2. propojení a multimediální funkce
  3. ovládání
  4. nízká hlučnost
  5. vzhled

Všechny body jsou seřazeny podle důležitosti, měli bychom je navíc být schopni přizpůsobit našim financím, které o kvalitě finálního kousku mohou mnohdy velice zásadně rozhodnout. Dost už ale omáčky kolem a pojďme na věc - na scénu totiž přichází nový ASUS Nova P22.

První rande aneb co v sobě skrýváš?

Balení, v němž je počítač dodávaný není větší než běžná krabice od 15" notebooku. Její vzhled není nijak křiklavý ani přeplácaný, obrázek HTPC na přední straně, logo a slogan na černém pozadí dodává celkovému dojmu elegantní ráz. Co více dodat, zajímavější bude až jeho obsah.

ASUS Nova P22 - minipočítač ve stylu Mac Mini
i Zdroj: PCTuning.cz


Klikněte pro detail

Po vybalení se nám naskytne pohled nejen na samotné zakoupené zařízení, ale i na poměrně početnou sadu příslušenství. Balení obsahuje mimo tučného manuálu také pět recovery DVD médií, adaptér, podstavec pod počítač, redukci DVI/VGA a dálkové ovládání i s dvěma přibalenými bateriovými články.

ASUS v tomto případě médii nešetřil...
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS v tomto případě médii nešetřil...


Téměř tří set stránkový manuál je napsaný ve dvaceti jazycích, a to včetně češtiny.

Ke každému správnému HTPC samozřejmě nesmí chybět ani kvalitní dálkové ovládání. To samozřejmě nechybí ani v tomto případě. Nebudu ho zde ale nijak blíže specifikovat, to bude totiž tématem jiné kapitoly. Zatím se můžete pokochat níže uvedenou fotografickou ilustrací.

ASUS Nova P22 - minipočítač ve stylu Mac Mini
i Zdroj: PCTuning.cz


Dálkové ovládání je nejen praktické, ale také elegantní.

Tímto odstavcem bych asi ukončil přehlídku dodávaného příslušenství a přešel bych rovnou na podrobnější hardwarové specifikace, co se samotného počítače týká.

Podrobné specifikace

ASUS Nova P22 - minipočítač ve stylu Mac Mini
i Zdroj: PCTuning.cz

komponentaspecifikace
procesorIntel Core 2 Duo E6320
frekvence1,86 GHz, 1066MHz FSB
čipsetIntel 946GZ + ICH7
operační paměť1 GB, DDR2 667
grafická kartaintegrovaná Intel GMA 3000
pevný disk160 GB SATA 300, 5400 ot/min
optická mechanikaštěrbinová 16 x DVD Supermulti
USB4x USB 2.0
IEEE 1394Ne
Express cardNe
PCMCIANe
čtečka karetNe
výstupy na monitor

DVI-I (redukce VGA)

audio

HiFi reproduktor, 1x RJ 45, 1x Sur. R/L, 1x Sub/Center

mikrofon

1x výstup

TV Out

Ne

WiFiAno
Ethernet10/100/1000 Mb/s
bluetooth

Bluetooth 2.0

infraport

Ano (dálkové ovládání)

webová kameraNe
rozměry

231 x 184 x 51 (mm)

hmotnost1,78 kg
operační systémWindows Vista Home Premium
cena (vč. DPH)

cca 17 000 Kč (duben 2008)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama