rmaa-aneb-jak-otestovat-kvalitu-zvukove-karty
Hardware Článek RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty

RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 10. 2005 01:00 22

Seznam kapitol

1. RMAA - RightMark Audio Analyzer 2. Seřízení úrovně vstupu a výstupu 3. Nastavení úrovně signálu a testy 4. Co je - frekvenční charakteristika
5. Co je - odstup signál-šum 6. Co je - THD, harmonické zkreslení 7. Co je - IMD, intermodulační zkreslení

Pokud se chcete do problému PC zvuku ponořit trochu hlouběji, můžete zkusit provést měření své zvukové karty utilitou RightMark Audio Analyzer 5.5 (první část článku popisuje postup měření). Další část článku pak popisuje jednotlivé parametry a jejich dopad na věrnou reprodukci zvuku. Článek vychází ze starších testů a recenzí, které jsem doplnil o nové poznatky.

Reklama

Článek volně navazuje na: Zvukové karty - čím se liší a jaké technologie používají?

Pokud Vás zajímá kvalita Vaši zvukové karty, můžete ji rychle otestovat známou freewarovou utilitou RightMark Audio Analyzer 5.5 (ta je k dispozici na adrese audio.rightmark.org). Jediné co budete potřebovat je tzv. mikrofonní kabel (stereofonní, 2x 3,5mm Jack - Jack), kterým spojíte linkový výstup (Line-out, Rear) s linkovým vstupem (Line-in) zvukové karty.

RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty
i Zdroj: PCTuning.cz


V tomto konkrétním případě propojíte (třetí) "front speaker" a (druhý) "line-in" konektor...

RMAA? O co se jedná?

RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty
i Zdroj: PCTuning.cz

RightMark Audio Analyzer (RMAA) je jednoúčelovým programem který dokáže na jedné straně generovat testovací kmitočty (lze je dokonce uložit jako .wav) a na straně druhé tyto signály analyzuje pomocí FFT (ryché Fourierové transformace) a vypočitává odpovídající audio ukazatele.

Pro jednoduchost jsme zvolili testování uzavřenou smyčkou (loop) - zvuková karta generuje a vysílá testovací signál do zdířek line-out aby byl v zápětí "mikrofonním" kablíkem Jack-Jack přiveden na vstup line-in, tady nahrán a vyhodnocen.

RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato metoda (propojení vstupu a výstupu) nepatří mezi nejpřesnější, neboť sčítá chybu vstupní a výstupní části zvukové karty, jedná se však o standardní test za stejných podmínek.

Poznámka: Mikrofonní vstup v tomto testu nedoporučujeme používat - často je monofonní, navíc bývá vybavený předřadným zesilovačem s funkci "Gain control" který dynamicky mění úroveň signálu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama