ponorkova-nemoc-altec-lansing-xa-3051
Hardware Článek Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051

Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

6. 2. 2003 00:00 25

Seznam kapitol

1. Tak trochu jiné reproduktory 2. Ovládaní, zvuk a... závěr

V případě těchto aktivních reproduktorových soustav je vše trochu jinak, než se na první pohled zdá. Vypadají například jako součást vybavení ponorky a při tom jsou primárně určené do obývacího či dětského pokoje. Plastový povrch hrozí plastovým zvukem, přitom je přednes zcela prostý obvyklého dutého dunění a huhňání. Sada se pyšní logem Dolby Laboratories a při tom byste zde marně hledali digitální vstup. V sestavě je šest reproduktorů a při tom se jedná o sestavu 4+1...

Reklama

Značka Altec Lansing, ač velmi známá v USA, je v naší republice úplným nováčkem (distribuce byla zahájena začátkem roku 2003). Pokud mohu soudit podle internetových stránek Altecu, není testovaná sestava jejich zvlášť extravagantním dílem (některé sety vypadají ještě exotičtěji). Naopak, XA 3059 stojí dokonce na vrcholu celé kategorie pojmenované "Video gaming / TV audio" (audio pro videohry a TV).

Nejdříve jsem nechápal, čím se tato řada liší od od sestav v kategorii "PC audio", po krátkém používání jsem však uznal, že jistá specifika tady opravdu jsou, a pokud k nim přihlédnu, musím uznat, že sestava XA 3059 plní svůj úkol v tomto "oboru" velmi dobře. Nepředbíhejme a pojďme se na celou věc podívat od začátku...

Copak nám to nesete?

Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051
i Zdroj: PCTuning.cz

Nechtěl bych Číňanům ubližovat, ale od začátku jsem na testované sestavě oceňoval to, jak vybočovala z "čínsko - tchajwanského" levného proudu. Podívejte se na krabici - je elegantní, bez obvyklého zdobení nevkusnými roboty a 3D písmeny. Dobrý pocit mi nevyprchal ani v průběhu vybalovaní sestavy.

Vlastní reproduktory jsou poměrně těžké a nečekaně robustní. Tuhá skořepina, čelní mřížka, spolu s oválným tvarem, působí až nárazuvzdorným dojmem - nechtěně jsem si odolnost jednoho satelitu ověřil tak, že při vybalovaní mi jedna bednička spadla na zem a tento "test" přestála bez jediného šrámu. O tom, že sestava byla navržena tak, aby ji neuškodilo ani nešetrné (povětšinou asi dětské) zacházení, svědčí i stojánky satelitů - vlastní "bedýnky" totiž dlí na robustních podstavcích ohnutých z tvrdého 4mm drátu umožňujících naklápění i pohodlnou montáž na zeď (zadní pár). Nemusíte se tedy bát, že po čase budete doma lepit polámané plastové "modelářské" stojánky.

Design

Kosmicko-ponorkový design se bude líbit nejspíše těm mladším (není divu, sestava míří nejen k uživatelům PC ale poměrně razantně i k majitelům herních konzolí), já bych osobně na satelitech přivítal černou průzvučnou tkaninu (i když je známo, že nejlépe hraje holý reproduktor).

Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051
i Zdroj: PCTuning.cz


...kliknutím na obrázek zobrazíte jeho větší verzi...

Satelity jsou řádně popsané a vybavené barevně označenými konektory - díky tomu celou sestavu sestaví i naprostý "lama". Všimnul jsem si toho, že přední satelity jsou vybavené kvalitnějšími reproduktory, zatímco zadní jsou mají zase delší vodiče (průřez je 2x 2mm2). A stejně jako i jinde, je i zde srdcem sestavy subwoofer...

Subwoofer

Ponorková nemoc - Altec Lansing XA-3051
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato jednotka patři (ve své kategorii) mezi ukázky "jak se to má dělat". Vypadá trochu jako tvrdý tlustostěnný soudek, lze ji umístit naležato i nastojato, je vybavena 13cm basovým měničem s vysokým zdvihem membrány a čelním vyústěním bassreflexu. Zde platí to co jsem řekl o robustnosti provedení a "ne-čínskosti" dvojnásob - přesto že je uvnitř umístěná elektronika, není to na funkci vůbec znát: nic nedrnčí, basreflex nekašle ani nefuní (to je typické pro levné subwoofery s neladěným "náhodně umístěným" bassreflexem).

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama