Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč

Jan Frydrýšek

Jan Frydrýšek

11. 3. 2015 11:00 72

Seznam kapitol

1. Představení zástupců 2. Logitech Multimedia Speakers Z200 3. Creative T15 BT 4. Genius SP-HF800A 5. Genius SP-HF500A
6. Genius SP-HF1800A 7. C-Tech SPK-1800 8. Genius SW-G2.1 1250 9. Kurzweil KS-40A 10. Závěr a porovnání

Podíváme se na několik aktivních reproduktorových stereosoustav 2.0 v ceně do patnácti set, které u nás patří mezi nejprodávanější. A přidali jsme i jeden set 2.1 a jeden set dražších monitorů, abychom vyzkoušeli, jak obstojí proti soustavě se subwooferem či proti řešení, které volí ti, jimž běžné „bedýnky k počítači“ nestačí

Reklama

Představení zástupců

Na psaní tohoto článku a hlavně na poslech vybraných reproduktorů jsem se opravdu těšil, protože mi to připomnělo návštěvu jednoho z místních obchůdků, kde jsem si ve svých patnácti letech vybíral svoje první bedýnky za těžce vydobyté peníze z letních brigád. To, co mě zajímalo, byl co nejlepší zvuk za těch pár bankovek, co jsem nervózně svíral v ruce. Na horní polici regálu se tyčilo několik párů. Prodavač byl ze mě trochu nesvůj, protože jsem chtěl slyšet všechny a vybrat si to, co mi nejlépe profoukne trenýrky. Tenkrát jsem si odnesl velmi „kvalitní“ plastové reproduktory značky Encore P160. Doma pak dlouhé dny duněly a já měl pocit, že na světě neexistuje nic lepšího. A můžu říct, že mi na stole ležely pěkných pár let.

Dnešní test je zaměřen právě na nejprodávanější reproduktory do 1500 korun. Neočekávám tedy jakoukoliv měřitelnou kvalitu. Většina uživatelů PC neposlouchá hudbu ve kvalitě FLAC, WAV nebo alespoň nejvyšší kvality MP3 a AAC. Poslouchají MP3 s datovým tokem 128 kbps, maximálně 192 kbps, protože té je ke stažení nejvíce.

Kdybych si chtěl koupit opravdu kvalitní stereo, musel bych prodat dům, auto, ženu i děti a možná by to ani nestačilo. Cena by byla úplně někde jinde. Ale to není dnešním tématem. a nebudeme se věnovat ani kvalitě nahrávek, kterou dnes také zlehka naťuknu. Leží před námi několik důležitých otazníků.

První otázka bude, jestli vůbec něco v této cenové relaci má smysl. Další otázka, pro kterou jsem si vypůjčil systém 2.1, bude porovnání právě se stereo soustavou 2.0.

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí otázka, na kterou se budu snažit odpovědět je, jestli bude na takto levných reproduktorech slyšitelný rozdíl u hudby uložené ve vyšší kvalitě. A poslední, neméně zajímavý a velice často kladený dotaz bude, zdali má smysl si trochu došetřit a koupit o něco dražší monitory. Reproduktory nejsou věc, kterou by uživatelé měnili tak často jako běžné komponenty. Je proto dobré vybrat si jednou a to, co v dané cenové kategorii nejlépe hraje.

Podívejme se teď společně na seznam testovaných modelů.

Zástupci 2.0

  • Creative GigaWorks T15
  • Genius SP-HF2.0 1800A
  • C-TECH SPK-1800
  • Genius SP-HF 800A
  • Logitech Multimedia Speakers Z200

Zástupce 2.1

  • Genius GX Gaming SW-G2.1 1250

Zástupce monitorů

  • KURZWEIL KS-40A

Sám jsem na poslech opravdu zvědavý, i přesto, že tuším, že mě v některých případech čeká velké utrpení. Dost často se na stránkách výrobců setkávám s parametry, které by jim mohly v mnohých případech závidět i o řád dražší reproduktory. Raději bych je ani neuvádět, protože napsat k bedýnkám s 3“ reproduktorem údaj 20 Hz je naprostý nesmysl a absolutně nereálné číslo, ale papír snese vše. Takže je prosím berte s více než dost velkou rezervou. Řekl bych, že pro trochu znalého člověka jsou minimálně k pousmání.

Pro jistotu jsem se, pokud to bylo možné, zkusil podívat i do interiéru každého z reproduktorů. A nevěřili byste, co všechno jsem našel. Ke každé sestavě jsem se také podíval do internetových obchodů, jak je hodnotí uživatelé, kteří si je pořídili. Nejednou jsem se setkal s hodnoceními „čistý zvuk“, „fakt pěkně hrajou“ nebo „skvělá kvalita zvuku“ atd. O to víc jsem byl naladěn k poslechu. K hodnocení jsem použil několik nahrávek napříč žánry ve dvou kvalitách, v plné (WAV, FLAC) a nejběžnější (MP3 128 kbps), abych tak vyzkoušel u každého setu, jestli má kvalitnější nahrávka smysl, nebo ne a jestli je možné ji rozeznat.

Začneme pěkně po pořádku od nejmenších, tedy Logitech Multimedia Speakers Z200.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama