Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci

Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2013 03:00 29

Seznam kapitol

1. Leden patřil CESu, Nvidii a Intelu 2. Únor – GTX Titan, jinak nuda 3. Březen zachraňují hry 4. Duben – tajemný prodej HD 7990 5. Květen patřil Nvidii a Xboxu 6. Červen je nabitý k prasknutí, konečně!
7. Červenec a srpen... nestojí za řeč 8. Září, rychlý start podzimu 9. Říjen patřil Radeonům 10. Listopad ve znamení grafik a her 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2014

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2013, což se neobejde bez jeho zhodnocení. Zavzpomínáme si na něj z pohledu hardwaru, her a událostí, jež hýbaly světem technologií a IT. A že toho nebylo málo – co třeba Haswell od Intelu nebo nový Xbox One. I přes všechny události ale doufejme, že příští rok bude zajímavější.

Reklama

Leden býval tradičně spoustu let zasvěcen výstavě CES v Las Vegas a Intelu, jež zde vždy oficiálně uváděl novou generaci procesorů na následující rok. Tentokrát, stejně jako vloni, bylo vše jinak, uvedení Haswell se udá až později (datum uvedení je prozrazeno) a samotný CES nepřinesl téměř nic významného, viděli jsme jen tisíce tabletů a dalších zařízení, z nichž se na trh dostane sotva pětina. Intel ale nespí a představuje Atom na 22nm procesoru, na trhu se ale objevil až v září a první zařízení s ním přišla během podzimu. Na CESu mají také premiéru ultra úsporné procesory Intel Core i5/i7 pro ultra-booky.

Po stránce hardware se v lednu neudálo v podstatě nic, Intel uvedl Enterprise verzi svých SSD disků, a tím to skončilo. My jsme vám přinesli velice zajímavé srovnání vlivu procesorů na herní výkon, měřili jsme čipy od Intelu i AMD. Také Michal Šimonek vás v lednu oblažil solidním návodem jak taktovat APU Trinity od AMD. Také jsme vybírali počítač na hry, s cenou do 15-ti tisíc a grafiku od 4-8 tisíc korun. Oba články slaví značný úspěch. Testů rozhodně nebylo v lednu málo, proběhlo srovnání pevných disků s kapacitami 3-4GB a vybírali jsme také dražší sestavy s cenou do 30-ti tisíc. Dokonce jsme nezapomněli ani na paměti, ve velkém srovnávacím testu 16GB kitů. Závěr měsíce pak patřil recenzi malého, ale výkonného počítače od Nvidie, který se vešel skoro do krabice od bot.

AMD v lednu neuvádí nic, vše bylo uvedeno v předchozím roce. Oznamuje ale několik novinek. Uniká roadmapa, která hovoří o nástupci APU Trinity, APU Richland. Také se ukazuje, že nástupce s jádrem Steamroller - APU Kaveri přijde v roce 2014. Zatím se zdá, že se tento plán daří AMD naplnit. Zajímavou zprávou z dílny AMD je pak pohřbení značky "Vision". Firmou také mává aféra, kdy současný management obviňuje bývalé zaměstnance z krádeže mnoha tisíc tajných dokumentů.

 Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkým překvapením CESu je pak Nvidia a její první, vlastní herní Android konzole Shield. Tu pohání Tegra4 a na trh se dostane až mnohem později, vzbudí ale hodně pozornosti. Tegra4 bude dostupná někdy na jaře, nabídne vysoký výkon i frekvence. V tuto chvíli ještě nikdo netuší, že to bude propadák. Na světlo světa se také dostává první zmínka o brutální grafice GTX Titan.

Herní svět spí po novém roce a žádné zajímavé tituly nevychází. Prosakují ale první spekulace o uvedení nových herních konzolí. Zde se hovoří o představení na podzimní výstavě E3. Množí se také divoké spekulace o PS4, tato například hovoří o dotykové obrazovce na ovladači. V této spekulaci o použitých komponentách je ale spousta pravdivých informací. na konci měsíce se ale situace zlepšuje, Crytek pouští na trh otevřenou Betu hry Crysis 3. Během pár týdnů si ji stáhlo tři miliony lidí.

Střípky: Uniká datum uvedení procesorů Haswell, a také Ivy Bridge-E. Asus ukazuje duální Radeon HD 7970 GHz, jmenuje se ARES II a je chlazen vodou. Nový standard USB 3.0 zdvojnásobí přenosovou rychlost. Také jsme měli možnost vidět první paměti DDR4 pro desktop. Na český trh se dostává druhá generace tableto-telefonu Padfone. Po roce se na web dostává opět "Kim Dot Com" a spouští web "Mega". Apple prodal za poslední kvartál 47 milionů iPhonů. Poslední den v měsíci se objevuje zajímavé srovnání výkonu procesorů Haswell a Ivy Bridge. Nárůst výkonu je minimální.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama