Úvaha: Když augmentová aplikace může být trestná
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Když augmentová aplikace může být trestná

Úvaha: Když augmentová aplikace může být trestná

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 9. 2013 15:00 23

Seznam kapitol

1. Vražda kotětem 2. Hříšné myšlenky 3. Augmentové zákony 4. Hrozba nahrávání
5. Sporná zodpovědnost za data 6. Sporná zodpovědnost za škody při užívání 7. Sporné respektování soukromí 8. Otázky národní bezpečnosti

Před několika dny se objevila zpráva o středoškolákovi, který skončil za mřížemi proto, že ve hře Real Strike nahrál video, ve které střílí ve škole. A pak tohle video nauploadoval na YouTube, což byla skutečně velká hloupost. Videa si všiml jeden z rodičů a věc nahlásil škole. A ta? Ta to samozřejmě nahlásila policii.

Reklama

Dotyčný student skončil ve vězení a byl obviněn z nebezpečného vyhrožování, i když žádné skutečné zbraně neměl a technicky vzato vlastně ani nevyhrožoval.

V Americe jsou po školních masakrech na podobné věci citliví a reagují, řekl bych, až hystericky. V tomto případě šlo o to, že autor videa byl ve škole šikanován a „u takových nikdo neví, co udělají“. Každý, kdo viděl Kingův horror Carrie, bude nepochybně souhlasit s tím, že se zaměňuje příčina a důsledek a že primární příčina je v šikaně. Jenomže šikanu je těžké řešit, někdy je považována za celkem normální věc („kluci jsou kluci“), a tak je jednodušší udělat exemplární příklad z někoho, kdo byť jen pomyslně překročí čáru.

Jenomže kde je ta čára? Přinést si do školy nabitou bouchačku asi není v pořádku. Ale herní aplikaci? Za posledních třicet let se velmi výrazně posunula hranice toho, co společnost pokládá za „ofenzivní“. V Británii dnes člověk čte výlevy rodičů o tom, jak je strašný zločin s sebou nosit nůž a tento zločin musí být přísně trestán. Já jsem vyrůstal v kultuře, ve které bylo normální, že když máte deset let a nejste úplně leví, tak budete mít vlastní nůž. V Japonsku jste jako synek ze samurajské rodiny nosili kovovou, ale tupou katanu od pěti let a ve třinácti jste dostali ostrou. Je vidět, že se nedíváme na jakousi absolutní hranici, ale že je velmi silně kulturně ovlivněná. (Ve skutečnosti je to ještě hustší, britské zákony za útočnou zbraň považují cokoliv, co můžete účinně použít, takže pokud dokážete někoho zabít koťátkem, nošení koťátka na veřejnosti bude z vaší strany trestným činem. To není z mé hlavy, to říká příručka SAS.)

Úvaha: Když augmentová aplikace může být trestná
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč ale vůbec řešíme hry, i když jde o hry „násilné“? V naší společnosti je odpor k nim hluboce zakořeněný a neustále se setkávám s názory „odborníků“, kteří sice hry nehrají, ale ví, že jsou špatné. Statistiky přitom mluví zcela opačně: Čím víc se ve společnosti hrají hry, tím menší zločinnost v ní je. Dává to smysl: Když sedíte na zadku u televize a tloustnete při hraní, nebude z vás správný gangsta. Když hrajete doma GTA 5, tak nemůžete zároveň vykrádat trafiku a nebo šikanovat mladší dorost na hřišti. Z nějakého důvodu se ale společnost dívá na počítačovou střílečku jako na cosi, co vás připravuje pro mord a proto tedy je Real Strike „logicky“ přípravou pro skutečný útok.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama