Úvaha: Směšná hysterie kolem tištěných zbraní
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Směšná hysterie kolem tištěných zbraní

Úvaha: Směšná hysterie kolem tištěných zbraní

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 5. 2013 03:00 23

Seznam kapitol

1. Liberální zbraň 2. Zakažme to! 3. Mediální masírka 4. Podomácku vyrobený tank 5. 100+1 tip na lepší zbraň 6. Mediální bublina

První zbraň, kterou si můžete vytisknout na 3D tiskárně, se jmenuje „Liberator“ podle jednoranné pistole z Druhé světové určené pro odboj. Spíš by se měla jmenovat NERD 01 - „nerd“ je ten, kdo se ji pokusí použít, a 0 až 1 je počet výstřelů, kterou tohle dílo zvládne. Významnějším problémem jsou sami lidé, ne současné technologie.

Reklama

Řekněme si to otevřeně, plastový Liberator je míněn spíše jako politický počin, než jako reálná zbraň a nebo dokonce jenom technologický demonstrátor. Vznikla hlavně jako vzdoropříspěvek vůči současné politické kampani v USA, mířící na omezení dostupnosti střelných zbraní. Neziskovka Defense Distributed se už před časem pustila do přípravy částí zbraní a také do vývoje vysokokapacitního zásobníku, který si zákonem omezený občan může v případě potřeby vytisknout.

Úvaha: Směšná hysterie kolem tištěných zbraní
i Zdroj: PCTuning.cz

foto: http://defdist.tumblr.com

Nutno podotknout, že tisk vysokokapacitních zásobníků dává při dnešních technologiích 3D tisku větší smysl, než celoplastová zbraň. Cody Wilson udělal plastový Liberator proto, aby dal vládě najevo, že i když zbraně zakáže, svobodný občan si je stejně udělá sám. Co na tom, že jde o jednoranný kus, jehož plastová hlaveň patrně zvládne jen jeden výstřel a ten spíše flusne, než vystřelí. (Doufejme, že směrem od vás.) Je to výraz vzdoru, smělosti a snahy nenechat si vzít práva, o která se Evropané nechají vždy obrat zcela bez odporu. O nic jiného u Liberatoru nejde.

Když Defense Distributed zveřejnila digitální model plně tisknutelné zbraně, nastal mediální virvál. Každý si teoreticky mohl stáhnout model a vytisknout si na 3D tiskárně funkční palnou zbraň. Teoreticky, protože 3D tiskárny jsou drahé, zatím se masově neprodávají, proces vyžaduje určité znalosti a používaná hmota není příliš odolná. Tak například kdybyste si chtěli pořídit 3D tiskárnu be3D DeeOrange a kilogramovou zásobu materiálu, přijde vás to na téměř 45 000 Kč s DPH. Za to můžete mít tak dva nové Glocky a nebo nějakých sedm použitých pistolí z druhé ruky. To výhodná koupě opravdu není. Vlastnosti zbraně se navíc podle použité tiskárny budou lišit kus od kusu, možná se vám to při výstřelu rozpadne v pazouře, takže jde o partyzánskou akci pro dobrodružníky. Al Kajda by se do takového nesmyslu nepouštěla, vyrobit podomácku výbušniny je jednodušší a výsledek je jistější. U nás taková věc tuplem nedává smysl, černým prachem ládovanou jednorannou pistoli si můžete koupit i bez zbrojáku. A bude nepochybně jak účinnější, tak i spolehlivější, než plastová moderna.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama