Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 4. 2013 03:00 23

Seznam kapitol

1. Roman Kišš 2. Nemusíš to vědět 3. Vznik PMI 80 4. Když není HW 5. Peníze nejsou cíl
6. Vývoj PMD 85 7. Nová řešení 8. Zlom po revoluci 9. Na vrcholu

V následujícím článku, který se zcela vymyká zavedeným zvykům PCTuningu, najdete zajímavý mix životních zkušeností Romana Kišše. Tento vývojář působí v IT přes 40 let, je desetinásobným držitelem ocenění MS Most Valuable Professional a stále má přehled o aktuálních technologiích. Jak vést úspěšně projekty a udržet se na vrcholu?

Reklama
V pondělí 8. dubna se na FEL ČVUT v Praze odehrála pod záštitou společnosti Altairis akce „30 let osobních počítačů v Československu“. Vystoupil na ni i Roman Kišš, tvůrce počítačů PMI 80 a PMD 85. Kdo si PMD pamatuje, si jistě vybaví, že práce na něm nebyla zrovna pohodlná a počítač se přehříval. Ne proto, že by ho nešlo navrhnout lépe, ale jednoduše proto, že nebyly žádné lepší součástky.

Měl jsem to štěstí, že jsem nejen vyslechl jeho přednášku, ale pak jsem se s ním mohl ještě hodinu bavit o všem možném. Bylo to úžasné vyprávění, které říkal pozoruhodnou směsí češtiny, slovenčiny a angličtiny – už 20 let žije v Americe, takže jsem velmi vděčný, že mi věnoval svůj omezený čas.

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz

Roman Kišš je velice zajímavý člověk. Je mu 65 let, vypadá asi na 50 let a duševně je mu asi tak třicet. Není to žádný typický tichý ajtík, ale už na první pohled je jasné, že to je pěkné „čertovo kvítko“. Protože pocházel z „kádrově špatné“ rodiny, komunisti je pronásledovali. On se ovšem nijak nenechal zlomit a na oplátku zlobil on je. Tím, že udělal PMD 85, se jim pomstil, protože „jim přetížil požadavky na součástkovou základnu“. Po revoluci v roce 1989 se vydal do Kanady a později do USA, kde v podstatě začínal úplně znova a přešel od hardware k software. V 55 letech získal poprvé ocenění Microsoft Most Valuable Professional – a pak ho dostával každý rok, do dnešního dne celkem deset. 

Je na něm vidět, že to je „ohnivý typ“, mluví rychle, často skáče mezi tématy. To není známka neorganizovanosti, ale vysoké kognitivní rychlosti. Naprosto nevypadá jako typický „nerd“ a nebo dokonce „docent“: Ostatně v mládí ho zajímala nejenom elektronika, ale taky posilování. Protože měl málo peněz, přivydělával si jako vyhazovač na diskotékách! Jeho životní příběh a filozofie jsou pozoruhodné: Podstatné je nenechat se zlomit a pracovat na sobě. „Rodiče mě nutili stále se rozvíjet.“

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to člověk vpravdě kapitalistický – a tím nemyslím ani korporátního z***a, který nechá vyhladovět půlku Rwandy jen proto, aby dostal prémie, ani naše mlsné kmotrovské kocoury, kteří líně mávají golfovými holemi a přemýšlejí, jak pumpnout stát / Evropskou unii o nějaké peníze. Ne, absolutně ne. Je to člověk, který na sobě stále pracuje, který tvoří a který, když ho potká něco nepříjemného, neváhá začít zase znova od nuly. Zatímco jiní se nechali semlít režimem a často se ocitli v pozicích, kde zaostali, on neváhal zcela změnit obor v případě, když měl dojem, že to nikam nevede. „Začít znova můžete i ve čtyřiceti!“

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama