Úvaha: I v 21. století jsme čuňata aneb exkurze po klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: I v 21. století jsme čuňata aneb exkurze po klávesnici

Úvaha: I v 21. století jsme čuňata aneb exkurze po klávesnici

Michal Rybka

Michal Rybka

5. 4. 2013 03:00 53

Seznam kapitol

1. Svinstvo 2. Cyber Clean 3. Collateral damage 4. Odolnost proti polití
5. Vyčistí a nepoškrábe 6. Pro vyšší lesk utřete prach 7. antiEKO

Tak jsem zase po delší době čistil počítače. Našel jsem bednu schovaných starých PC klávesnic, na které jsem před lety neměl ani čas, ani odvahu. Rozhodně ne po jídle. Bylo to hodně husté, až jsem si říkal, proč si vlastně lidi myjí ruce poté, co se vrátí ze záchodu – a těma čistýma rukama začnou s něčím tak strašným pracovat.

Reklama

Dalo by se předpokládat, že nejzasviněnější budou domácí počítače, protože – a to si přiznejme – když hrajete, tak u počítače tak trochu bydlíte. Hrajete u něj, jíte u něj, někdy u něj i spíte. Klávesnice počítače se tak trochu změní v jídelnu, postel, občas i koupelnu a u těch odvážnějších, kteří si jídlo u počítače i připravují, občas i v kuchyni. Čas od času proto narazíte na vědecké výzkumy, které uvádějí, že sedátko na záchodě je hygieničtější než klávesnice. Údajně na klávesnici najdete až 400× více bakterií, než na tom prkénku! A já bych dodal: Kdyby jenom bakterií! V klávesnicích jsem nalezl život podstatně pokročilejší, než jsou bakterie. Člověk se až diví, že jsem tam nenašel zatím mraveniště: Z nebe padá od úst uživatele mana v podobě drobků, je tam teplo, dost místa, jenom je tam od bouchání klávesami poněkud hlučno.

Úvaha: I v 21. století jsme čuňata aneb exkurze po klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to paradoxní, ale nejhroznější klávesnice jsem neviděl u domácích počítačů, ale u pracovních PC. Ano, domácí počítače bývají omlácené, klávesy ošoupané a vevnitř najdete všechno možné. (Asi nejstrašnější byla Amiga 1000, která patřila nějakému kuřákovi. Neměl jsem sílu zdokumentovat závaly žlutého nikotinového prachu, který doslova ucpával stroj, protože kdyby se takové fotky dostaly do rukou ministerstvu zdravotnictví, tak nám kouření okamžitě zakážou.) Jenomže – a to je velmi zvláštní – až na naprosté výjimky nebývají domácí počítače špinavé. Nevím, jak je to možné. Třeba je to tak, že jenom lidé, kteří se o své počítače starají, je uložili dost dlouho do kumbálu, aby se staly prodejnými na aukcích. A nebo je před uložením vyčistili.

Úvaha: I v 21. století jsme čuňata aneb exkurze po klávesnici
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnohem děsivější jsou ovšem pracovní počítače. Existuje teorie o „sdílené nezodpovědnosti“ - zatímco doma je počítač váš a proto se o něj staráte, v práci je „pracovní“ a proto jeho čištění není váš problém. Je to problém těch ostatních lidí, těch, kteří to asi mají ve své pracovní náplni. A nebo vám ho cizí lidi tak jako tak osahávají, takže jeho čistění nemá smysl. Buď jak buď zhruba desetina lidí údajně nečistí svoji klávesnici nikdy. Přijde mi opravdu zvláštní, v jak strašném stavu můžou klávesnici mít, ostatní v práci to vidí – ale jim to vůbec nepřijde divné. Není to třeba tak, že když si klávesnici dostatečně zašpiní, ostatní se na ni bojí sahat a proto ji nepoužívají? Něco jako teritoriální čůrání na patníky?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama