Očima Michala Rybky: Windows 8 vs. nesmyslné Win RT
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Očima Michala Rybky: Windows 8 vs. nesmyslné Win RT

Očima Michala Rybky: Windows 8 vs. nesmyslné Win RT

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 3. 2013 03:00 43

Seznam kapitol

1. Zmatení nepřítele 2. Malý Yoga: Lenovo IdeaPad Yoga 11 3. – vlastnosti 4. – zhodnocení
5. Velký Yoga: Lenovo IdeaPad Yoga 13 6. – vlastnosti 7. – zhodnocení 8. Windows vs. Windows

Tohle je jak ze zenového příběhu: Máte dva skoro stejně vypadající počítače, Lenovo Yoga ve dvou velikostech. Zapnete je a vidíte dva skoro stejně vypadající operační systémy. Jejich ceny víceméně odpovídají velikosti. Přesto se ale jen stěží mohou lišit více: Jeden má Windows 8 a druhý (bohužel) Windows RT.

Reklama

Zákazníci bývají zmatení sami od sebe, ale to, co si na ně nachystalo Lenovo ve spolupráci s Microsoftem, dostane i ty dost ostřílené. Jako by nestačilo, že se Windows RT a Windows 8 podobají skoro jako vejce vejci, čímž nepochybně zkomplikují život zvláště technické podpoře po telefonu. Navíc tu máme tak podobné stroje, že vás jenom nálepka „Powered by Windows RT“ na jednom z nich upozorní, že vlastně vůbec nejde o PC. Sloupněte nálepku – a máte před sebou notebook s dotekovou obrazovkou, který od toho s „pravými“ Windows při běžném pohrání si těžko rozeznáte.

Očima Michala Rybky: Windows 8 vs. nesmyslné Win RT
i Zdroj: PCTuning.cz
Očima Michala Rybky: Windows 8 vs. nesmyslné Win RT
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlevo Win RT, vpravo W8

Věc se má totiž tak, že Lenovo IdeaPad Yoga 11 vypadá jako roztomilý a šikovný subnotebook, který se mi čistě po stránce praktičnosti líbí více, než jeho větší bratranec. Má zajímavý překlopný design, velmi kvalitní výrobní provedení, výborný IPS displej a masivní výdrž na baterie. Mít x86 procesor, byl bych z něj nadšený. Problém je v tom, že to je jenom extrémně nóbl převlečený tablet – a když se ho pokusíte používat, tak se to projeví v plné nahotě.

Smysl existence Windows RT mi byl a do jisté míry stále zůstává záhadou. Ne že bychom v minulosti Windows pro různé procesory neviděli, ale nešlo o mainstreamové řešení a veřejnost proto žije v iluzi, že počítače s Windows jsou si vlastně docela podobné. Je na nich Office, nějaké aplikace, potom si můžete nějaké programy stáhnout, běží na tom hry a tak. Tahle představa platí i u Windows RT, ale pouze částečně. Zajímavé je přitom to, že obě platformy jsou si „podobné“, ale nikoliv „stejné“.

Když uvážím, že i cena je srovnatelná, máme před sebou dokonalou past na neznalého uživatele, který do ní zahučí i s ušima a bude se jenom divit, co že si to vlastně koupil.

Očima Michala Rybky: Windows 8 vs. nesmyslné Win RT
i Zdroj: PCTuning.cz

Iluze podobnosti obou systémů je skoro dokonalá, ve Windows RT najdeme i Plochu (která ale jen stěží dává smysl, protože si na ni klasické aplikace nenainstalujete). S Windows 8 sdílí Windows RT rovněž všechny představitelné ergonomické neřády. Tak kupříkladu multidotykový touchpad se plete do cesty dotykovému ovládání, když se při přehrávání v aplikaci Video dotknete touchpadu, tak vám zůstane viset na obrazovce kurzor myši (to lze naštěstí spravit tak, že dotykem na obrazovce vysunete menu a při jeho zasunutí kurzor zmizí). A nebo to, že při krátkém pohybu zleva doprava v levé části touchpadu nepohnete kurzorem, ale gestem přeskočíte do „další“ aplikace. (Posouvat kurzorem doprava potřebujete často, přehazovat se na „další“ aplikaci nepotřebujete v podstatě nikdy.)

To, že před sebou nemáte skutečné Windows, naznačí hlavně fakt, že vás na Ploše uvítají aplikace Office 2013 Preview. Ale nemusí vás to úplně překvapit, přece jenom dnes běžně narazíte na notebook s nainstalovanou trial verzí Office, kterou stačí jenom aktivovat dokoupeným klíčem.

Jaké jsou to vlastně počítače? A v čem se liší?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama