Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní

Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 1. 2013 03:00 90

Seznam kapitol

1. Čas nezastavíš 2. Syndrom zkostnatění 3. Smysl pro ergonomii 4. „Best practices“
5. Mechanismus postupu 6. Bolestné vzpomínky 7. Marketing bez šancí 8. Když už vás nic nepřekvapí

Jsou? A pokud ano, tak co tím sledují... Bojí se nových technologií? Vysmáté mládí v ničem nevidí problém a hned se nadchne pro každou novinku, ti starší ale zpravidla ke všemu přistupují s despektem. Zkusili jsme se mrknout do obou táborů a zhodnotit, jaký přístup je pro IT život (a hlavně jeho vývoj) lepší.

Reklama

Mezi komentáři mě zaujal ten, který mě obvinil z přehnaného konzervatismu. Poté, co jsem dva roky hlásal nástup tabletů a byl proto obviňován z fantazírování, mě to rozesmálo. Obecná poučka říká, že zastarávání znalostí v moderních technologiích je takové, že za deset let je polovina znalostí nepoužitelných. S nástupem IT se proces ještě o něco zrychlil, a to tak, že pokud aktivně neděláte na nejmodernějších technologiích, dá se říci, že jste mimo. Pokud děláte v IT, v podstatě vám nezbývá, než se průběžně učit to, co právě potřebujete.

Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
i Zdroj: PCTuning.cz

Do jisté míry není podstatné to, co jste dělali v minulosti, ale zda se dokážete rychle učit. Pod pojmem „rychle“ se nemyslí, že si dokážete do hlavy nasoukat knihu v rekordní rychlosti, ale to, že se v duchu tezí Tima Ferrise umíte učit s respektem k Paretovu pravidlu: Naučíte se 20 % znalostí, které pokrývají 80 % toho, co budete potřebovat – a ve zbývajících 80 % znalostí budete vyhledávat podle toho, co zrovna potřebujete.

V IT v podstatě potřebujete znát naprosté fundamenty, jako je matematika, algoritmy a složitost, případně ergonomie a slaboproud. Tyhle věci se vám budou hodit celoživotně. Ještě by se daly identifikovat nějaké „napůl užitečné“ znalosti, jako je historie počítačových technologií, architektura operačních systémů, počítačová terminologie a návrh software s pomocí nějakých CASE nástrojů, nicméně tyhle věci už podléhají změnám (tyto znalosti ztrácí hodnotu po 15–20 letech).

Úvaha: Proč jsou vlastně staří ajťáci konzervativní
i Zdroj: PCTuning.cz

Paradoxně nejrychleji hodnotu ztrácí znalosti, které vypadají v životopisech nejlépe: Ovládání aplikací, znalosti programovacích jazyků, zkušenosti s administrováním konkrétních systémů a podobně. Tyhle znalosti budou do deseti let v podstatě bezcenné a ilustrují pouze to, že jejich nositel byl ochoten v jisté fázi svého života věnovat úsilí na to, aby je poznal.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama