Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 1. 2013 03:00 141

Seznam kapitol

1. Komunikace v šifrách 2. Sony VAIO Duo T11 3. Super design,... 4. ...ale co to ovládání?
5. Myš a klávesnice nezbytností 6. Špatná ergonomie 7. Chaos, chaos... 8. Znovu, prosím

Windows 8 provází smíšené recenze, kritiku schytalo hlavně „moderní rozhraní“ známé jako Metro. Recenzenti nicméně zmiňovali, že i když na desktopu stojí za houby, pro tablety bude dobré. Problém je v tom, že to většinou vůbec nezkoušeli a prostě PŘEDPOKLÁDALI, že bude dobré. Dlaždice – co by se na tom taky dalo zkazit? No... Hodně.

Reklama

To, že se dotykové stroje poněkud opozdily za normálními notebooky, mělo za důsledek fakt, že většina recenzí na Windows 8 byla provedena na normálních počítačích. Dokonce i v řadě knížek o Windows 8 narazíte stěží na zmínku o tom, že je možné je ovládat pomocí dotykových obrazovek, ale téma dále rozebíráno není, protože to prostě autor nezkoušel.

Řada lidí má zkušenosti s Windows Phone, Androidem a nebo iOSem, takže jim připadá, že se na dotykovém rozhraní nedá moc pokazit. Ve skutečnosti se na tom řada věcí pokazit dá a někdy ovládání není intuitivní – kupříkladu na iOS máte pro mazání a přesouvání aplikací speciální režim, jehož aktivace a ukončení není úplně intuitivní. U Androidu jsou zase tlačítka Menu a Back, která jsou někdy doteková a nesvítí a navíc se jejich význam mění v závislosti na aplikaci, takže někdy musíte doslova objevit, kde se funkce schovávají.

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

U Windows 8 je s dotykovým ovládáním celá řada problémů – a to nejenom proto, že řada ovládacích gest je naprosto neintuitivních. Nestává se mi moc často, že bych musel používat Google na to, abych objevil, jak se dělají úplně základní věci, nicméně u dotykového ovládání Windows 8 se mi to stalo nejednou (velmi vypečené jsou věci jako aktivace seznamu běžících aplikací a nebo aktivace a deaktivace kontextové nabídky pro dlaždice).

Úvaha: Dva týdny s „Metrem“ – dostaňte mě z labyrintu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro odzkoušení dotykové funkcionality Windows 8 jsem si půjčil konvertibilní notebook Sony Vaio Duo T11. Otevřeně přiznávám, že se mi velice líbil a říkal jsem si, že by stál i za recenzi, nicméně po dvou týdnech práce s ním jsem na rozpacích. Nepovažuji ho za praktický, ale není to vyloženě chyba Sony. Problém je jak v konstrukci, tak v operačním systému – zhruba půl na půl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama