Úvaha: Už to neni dost cool. Musíme vymyslet... dlaždice!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Už to neni dost cool. Musíme vymyslet... dlaždice!

Úvaha: Už to neni dost cool. Musíme vymyslet... dlaždice!

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 12. 2012 03:00 77

Seznam kapitol

1. Převratné VAIO 2. Nic nového pod sluncem 3. Morální zastarání 4. „Geniální“ Ribbon
5. Grafická reprezentace funkcí 6. Nemám rád W8 7. Rozcestí před slepou uličkou 8. Učme se z historie

Asi to nenapadlo jen jednoho člověka na planetě – proč mají Windows 8 dlaždice? Proč se hýbou, proč je to všechno zářivě barevné? Máme podezření, že za tím stojí tak trochu marketing... Protože kdyby vývojáři přemýšleli a chtěli uživatelům pomoct, tak nevymyslí nic, co se hýbe, schovává nebo mate oči barvou. Stará plocha už prostě nebyla cool!

Reklama

Jak se změní ovládání počítačů v budoucnosti? Tento týden jsem viděl zjevení – Sony VAIO Duo 11, první počítač, na kterém mi dávaly Windows 8 smysl. Tedy – na kterém mi dávalo jejich nové dotykové rozhraní smysl. Musím zcela souhlasit s článkem o tom, že Windows 8 jsou dobré, pokud z nich vyrubete nové rozhraní, původně známé pod názvem Metro. Je to skutečně tak. Jenomže to je jako koupit si hydroplán a po demontáži plováků z něj udělat slušné suchozemské letadlo, operující pouze z letišť – popírá to smysl jeho počátečního návrhu.

Úvaha: Už to neni dost cool. Musíme vymyslet... dlaždice!
i Zdroj: PCTuning.cz

Sony VAIO Duo 11 je tak trochu tablet a tak trochu PC, stejně jako Windows 8 jsou tak trochu pro tablet a tak trochu pro PC. Najednou to je nějaké přirozené – v tablet módu používáte aplikace pro tablet, pokud chcete typovat texty a nebo pracovat s desktopovými aplikacemi, povytáhnete tablet za ucho (či za hlavu či co to je), ono se to rozjede a šup, je z toho notebook. Na rozdíl od „tabletu s klávesnicí“ to pořád drží v jednom celku, takže si to můžete postavit na klín a na rozdíl od oblíbených generických notebooků pro lidové vrstvy s levným lesklým displejem 1366×768 bodů to má vážně výborný displej. Pravda, je to mechanicky kapku složité, vypadá to křehce a je to Sony, takže to jistí třicet tisíc káčé plus jako vždy za lepší Sony model.

Úvaha: Už to neni dost cool. Musíme vymyslet... dlaždice!
i Zdroj: PCTuning.cz

To nové rozhraní na něm dává smysl. Ale to, co smysl nedává, je dvojí svět aplikací, jedny dotekové, druhé klasické, nepropojené, s různými vlastnostmi, zkrátka chaos. Nedivím se, že když člověk zjistí, že jeho operační systém trpí poruchou rozdvojení osobnosti, tak tu méně praktickou osobnost utratí a zůstane u té druhé, vyladěnější a časem ověřenější (ano, mluvím o desktopu). Jenomže vítězství kutilovo, kdy se mu podařilo almaru svépomocí upravit do podoby, která se mu líbí, rozhodně není nic, co bychom měli oslavovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama