Úvaha: Pevné disky v akci, jen za dvojnásobek!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Pevné disky v akci, jen za dvojnásobek!

Úvaha: Pevné disky v akci, jen za dvojnásobek!

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 7. 2012 03:00 70

Seznam kapitol

1. Já jsem vám to říkal 2. Alternativní náhrady 3. Zaplaťte ztráty! 4. Umělá krize? 5. Blýská se na horší časy

V jednom z dílů The Daily Show Jon Stewart divákům oznámil: „Daňoví poplatníci! Dnes máme co slavit – koupili jsme si pojišťovnu!“ Tou pojišťovnou byla AIG, která se dostala na pokraj bankrotu. A aby nezbankrotovala, stát ji podepřel horou peněz z daní. Stejně tak zákazníci po loňských záplavách podpořili výrobce disků.

Reklama

My, počítačoví nadšenci, můžeme mít radost - po loňských záplavách jsme zaplatili nové továrny na harddisky. Výrobcům ještě zbylo na akvizice a na slušné dividendy. Dobrá práce! Přestože jsem byl po záplavách v Thajsku obviňován z toho, že jsem stran nárůstu cen skeptický, že „disků je dost“ a „cena nepůjde nahoru“, nedovedl jsem si vůbec představit, do jakého maléru se řítíme. V okamžiku, kdy ceny vyskočily nahoru, byl nedostatek disků odhadován asi na tři měsíce. Potom jsme se dozvěděli, že to bude asi půl roku. Tak, teď to máme tři čtvrtě roku a ceny jsou skoro tam, kde byly. Téměř se nám blíží další období záplav...

Dnes je možné továrny vybudovat velmi rychle, přesunout je lze rychle, produkce disků narostla a teoreticky tedy není důvod k nedostatku. Jenomže když se ceny disků dostaly na příjemně dvojnásobnou úroveň oproti povodním, kdo by táhl ceny zase dolů, když je ve významném množství dělají vlastně jen všeho všudy dva výrobci?

Ach, to léto minulého roku! Ta šťastná, naivní léta, kdy se zdálo, že je problém levného a pohodlného ukládání dat jednou provždy vyřešen! Pamatujete ještě? Pamatujete na doby, kdy 2TB disk stál nějaké dva tisíce a 1TB disk s cenou lehce přes litr byl faktickou nezbytností pro každý, i jen málo využívaný kancelářský počítač? Pamatujete na doby, kdy každý mávl rukou nad tím, že se neprodávají dostatečně velká optická média, že Blu-ray je na dnešní poměry malý, pomalý a drahý a páskové mechaniky byly pro domácnosti a malé firmy cenově nedostupné? Nikomu to nevadilo, všichni věděli, že harddisky jsou tak levné, že domácí RAID 1 či RAID 5 není problém a je možné ho kdykoliv rozšířit. Stačilo koupit vhodný NAS a nebo si postavit server a nasypat do něj tolik diskového prostoru, kolik jste jenom chtěli. Kdo by skladoval data na zastaralých CD a DVD, když je šlo přesypat na zálohované a zrcadlené disky... To byly časy, že ano? Dneska se tomu už ani nechce věřit.

Řada věrozvěstů udělala z nedostatku harddisků přednost a tvrdí, že úpadek rotačních disků prý pomohl SSD diskům a dokonce napomohl cloudu. To je zcela absurdní. I nejlevnější SSD disky mají cenu za gigabyte o řád vyšší než harddisky a jen velmi drahé a velmi málo prodávané modely mají kapacitu terabyte a více. Zásadní výhodou SSD disků je rychlost a přístupová rychlost, která smetla rychlé rotační disky z pozice ideální volby pro systémový disk dříve, než v Thajsku udeřila sama záplavová vlna. Že k něčemu takovému dojde, bylo jasné už velice dávno. SSD jsou ideální volbou jak pro notebooky, tak pro systémové disky, ale nikdy nekonkurovaly těm pomalým, relativně líným, ale obřím úložištím, kam se dala sypat videa, zálohy, fotky a kdo ví co všechno ještě. Pokud měl nedostatek klasických harddisků na SSD nějaký vliv, tak naopak ten, že zpomalil pokles jejich ceny. Když jsou klasické disky drahé, není nutné tlačit na pilu a zlevňovat SSD, nedává to smysl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama